Cum s-au pregătit chinezii de la Huawei în „războiul de uzură” cu americanii

Ofensiva americană împotriva celei mai mari companii chineze, care generează mai mulți bani decât Alibaba și Tencent la un loc, ar putea face parte dintr-o strategie mai largă de negociere a unui acord SUA-China. Cine va câștiga?
Acest articol a apărut în numărul 68 (24 iunie – 7 iulie 2019) al revistei NewMoney
Când ajungi în campusul celor de la Huawei Technologies, amplasat undeva în sudul Chinei, nu ai cum să nu-i remarci pe angajații care umblă frenetic de colo-colo. Minivan-urile de un verde electric îi cară între clădirile de birouri ale campusului. Cantinele rămân deschise până la miezul nopții.
Cea mai mare companie de tehnologie chineză s-a dezvoltat pe baza unei așa-numite „culturi a lupului“, cum o numesc unii angajați, dar mai ales cei din afara firmei. Abordarea „fără prizonieri“ capătă altă amploare, mai ales în contextul în care gigantul chinez este în plin război cu președintele american, Donald Trump.
Pe 17 mai, Ministerul american al Comerțului a pus Huawei pe lista neagră și astfel o blochează să mai cumpere software din SUA și componentele de care are nevoie pentru a-și realiza produsele.
Drept urmare, compania chineză s-a văzut nevoită să-și pună cei peste 10.000 de angajați din birourile din Shanghai, Shenzhen și Xi’an să lucreze în trei ture și să încerce să elimine dependența de software-ul american, spun surse apropiate companiei Huawei. De la portari și șoferi, toată lumea a fost mobilizată pentru a face față presiunii politice și comerciale tot mai mari la adresa companiei chineze. Reprezentanții companiei nu au dorit să comenteze mai mult, mărginindu-se să declare că au un plan de gestionare a acestei crize.
PROVOCAREA. Sunt echipe de ingineri care nu au mai plecat acasă de câteva zile, spun surse apropiate companiei, care au cerut să le fie protejată identitatea. Mai mult, proiectanții chinezi lucrează la dezvoltarea propriilor stații de bază pentru rețele, o componentă produsă de companii americane precum Rogers Corp., care de altfel domină detașat piața mondială.
„Nu se pune problema dacă putem câștiga. Trebuie să câștigăm“, spune apăsat șeful uneia dintre echipele de cercetare și dezvoltare responsabile cu cipurile pentru comunicații. „Este un război cu o Chină care dorește să aibă propria industrie a tehnologiei comunicațiilor“, mai spune inginerul care, la fel, a vorbit tot sub protecția anonimatului, dat fiind că angajaților li s-a interzis să intre în contact cu presa.
Ofensiva autorităților americane ar putea pune capăt unei ascensiuni fulminante pe care compania chineză o are de câțiva ani încoace. Huawei a devenit cel mai mare furnizor global de echipamente de rețea și al doilea mare producător de telefoane mobile inteligente, după Samsung.
Decizia SUA de a pune compania pe lista neagră are un impact imens și asupra producătorilor globali de cipuri din SUA și din Europa și afectează întregul lanț de aprovizionare al industriei. Totodată, ar putea amâna trecerea la tehnologia 5G, subminând un standard conceput să revoluționeze viața de zi cu zi, de la mașinile autonome la chirurgia robotică.
SUSPICIUNILE. Președintele Trump își apără deciziile cu privire la Huawei – restricțiile impuse sunt un răspuns necesar după ce compania chineză a ajutat regimul de la Beijing să spioneze alte țări. De mai mulți ani, compania este suspectată, chiar acuzată direct, că fură proprietate intelectuală de la companii mai mari, precum Cisco Systems sau T-Mobile.
Evident, Huawei a negat toate aceste acuzații. „Suntem în fața americanilor. Dacă am fi fost după, nu ar mai fi fost nevoie de atacurile președintelui Trump împotriva noastră“, a ținut să spună fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, într-o declarație pentru Bloomberg Television din 24 mai.
În trecut, Huawei a mai asistat la îngenuncherea unei companii chineze. În 2018, Washingtonul a forțat ZTE să-și schimbe tot managementul, să plătească o amendă cu 10 cifre și să le permită observatorilor americani accesul la documentele sale interne. Cei de la Huawei și-au jurat că, dacă va veni și rândul lor, vor fi pregătiți.
„Suntem de partea bună a istoriei. După orice furtună, iese și curcubeul. Ne dorim ca toți să vă păstrați încrederea și să rămâneți implicați, făcându-vă la fel de bine sarcinile zilnice“, sună o parte din mesajul intern care a circulat în companie după ce SUA au pus-o pe lista neagră.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.