Cum s-a transformat „Gigi Becali al Vâlcii“ în cel mai mare colecționar privat de artă românească

Ionuț Ancuțescu 24/09/2018 | 09:23 Special
Cum s-a transformat „Gigi Becali al Vâlcii“ în cel mai mare colecționar privat de artă românească

Un bărbat bine legat, mai degrabă scund decât înalt, trecut de 50 de ani, ce poartă haine lejere de vară și încălțări sport, aproape aleargă pe scările și holurile unui spital de la marginea orașului Râmnicu Vâlcea. Întrerupe această goană pentru scurte schimburi de replici cu personalul medical. Lumea îl salută scurt, respectuos, însă nu slugarnic.

Acest articol a apărut în numărul 49 (24 septembrie – 7 octombrie) al revistei NewMoney

Deschide ușile saloanelor sau sălilor de recupe­rare, zâmbește satisfăcut așteptând din privire o confirmare că locul arată cum trebuie. De departe, cel mai mult se mândrește cu parterul clădirii – locul de unde a început acest tur ad-hoc al BalneoMedCenter, spitalul privat pe care Nicolae Sofianu l-a deschis în urmă cu patru ani. Sala de conferințe medicale de la parter este, de fapt, un muzeu de artă contemporană românească în care sunt expuse zeci de tablouri și sculpturi.

PORECLA. De-a lungul ultimului deceniu și jumătate, Nicolae Sofianu (56 de ani) a fost consacrat de clasamentele averilor drept cel mai bogat om din oraș, cu o avere de circa 40-50 de milioane de euro, la ul­­ti­­ma apariție în Capital Top 300 cei mai bogați ro­­mâni. Faptul că a făcut banii din imobiliare i-a adus su­­pranumele de „Gigi Becali al Vâlcii“. Îl amuză eti­­che­­ta, pentru că după marea criză din 2008 a făcut investiții care să-l scape de poreclă. Dacă, înainte, avea preponderent investiții în terenuri, spații co­mer­ciale și construcții, acum este mai diversificat, după deschiderea a două linii de business noi pe care, după modelul Ion Țiriac, le-a botezat cu propriul nume. Este vorba de Grupul Medical Sofianu (format dintr-un spital și o policlinică) și de Grand Hotel Sofianu. Urmează să deschidă și un cimitir pri­­vat, pentru acesta aflându-se în faza de obținere a au­­torizațiilor de construcție. O parte din teren va pu­­tea fi folosită de Primărie – instituție pe care Sofia­­nu și-a dorit să o conducă în 2010, când a candidat fără succes pe listele Partidului Național Liberal –  pentru cazurile sociale.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.