Cum s-a clădit Western Union, un business dependent de propriul „popor” de refugiați, imigranți și expatriați

Mimi Noel 19/07/2017 | 11:54 Global
Cum s-a clădit Western Union, un business dependent de propriul „popor” de refugiați, imigranți și expatriați

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acest articol apare în numărul 19 (10-23 iulie) al revistei NewMoney

Prezent în 200 de țări și teritorii, cel mai mare bu­­­­siness global de transfer de bani a început să mai piardă teren în fața unor sisteme alternative care exploatează mai bine inovațiile tehnologice. Cel mai important segment de clienți sunt dezră­­dă­cinații imigranții, refugiații, expatriații, cei care formează „poporulWestern Union. Iar compania a devenit „țaralor.

La începutul verii 2014, șefii birourilor Western Uni­­on din întreaga lume au sesizat ceva ciudat. Cea mai mare companie globală de transfer de bani, Western Union, procesează 31 de tranzacții pe se­­cun­­dă, iar banii se mișcă după niște șabloane regionale și sezoniere. Când apar anomalii în aceste șa­­bloane, un observator avizat le poate identifica în timp real. De pildă, fluctuațiile de creștere eco­­nomi­­că se reflectă în volumul transferurilor, la fel cum de­­zastrele naturale generează, și ele, oscilații bruș­­te la nivelul lichi­­di­­tăților.

În acea vară, a fost observat un volum mai mare de bani trimiși din Canada, Europa de Nord și SUA către Grecia, Iordania și Turcia. „Știm numele fiecă­­rui expeditor și al fiecărui beneficiar“, spune Hikmet Ersek, CEO și președinte al companiei. „Veți da pes­­te nume precum Ismael, Muhammed sau Mehmet.“

La acel moment, Constantine Varvias (coordo­­nea­­ză peste 1.000 de agenții Western Union) a început să primească numeroase telefoane disperate la biroul din Atena. Autoritățile din Grecia și diverse or­­ga­­nizații umanitare îl întrebau adresele agențiilor și chiar îl rugau dacă mai poate deschide unele noi. Pe pla­­jele grecești, refugiați care ajun­­geau acolo cu băr­­cile  întrebau și ei disperați unde puteau primi niște bani trimiși din diverse locuri ale lumii. Varvias a luat legătura cu un vice­­preșe­­dinte al Western Uni­­on din Paris și împreună au analizat creșterea brus­­că a volumului de transferuri din regiune. Cu luni înainte să devină o știre in­ter­națională, și-au dat seama că, în acea vară, criza umanitară generată de războiul civil din Siria intrase într-o nouă fază. Oamenii pă­­ră­­seau masiv tabăra de refugiați din Zaatari (Iordania), migrând spre Turcia, apoi traversau Marea Egee pentru a ajunge în Balcani. În timpul călătoriei, rudele sau cunoștințele siriene din diaspora le trimiteau bani pentru bilete, mâncare sau pentru co­­mi­­sioanele ce trebuiau achitate traficanților.

Pentru țările de pe ruta de migrație, Western Uni­­on s-a pregătit (livrând cash) pentru saltul brusc al volumului de tranzacții. Au fost acceptate și cardurile de identitate emise de ONU pentru a ușura acest gen de tranzacții.

„ȚARAWESTERN UNION. CEO-ul companiei, Er­­sek, cu tată turc și mamă austriacă, a fost emoționat de criza imigranților pe care îi vedea cum vin la agențiile Western Union din Sofia pentru a-și ridica banii. Și-a amintit de bunici, și ei refugiați musulmani, care au plecat în direcția opusă după Primul Război Mondial, din Bosnia spre Izmir. Ersek s-a gândit însă și la viitor. Cei care primesc azi bani vor fi expeditorii de mâine. Odată instalați în noile lor cămine, vor trimite bani celor rămași în urmă. „Un milion de clienți sirieni. Credeți că vor uita vreodată Western Union? Niciodată“, spune Ersek.

Atenția lumii față de criza refugiaților s-a mai disipat, dar Western Union a rămas pe baricade. De ani de zile, compania urmărește circulația remiten­­țe­­lor. Acești emigranți, expatriați, imigranți și refu­­giați – dezrădăcinații – sunt „poporul“ Western Uni­­on, iar compania a devenit „țara“ lor.

Potrivit ONU, în lume sunt astăzi 244 de milioane de oameni con­­si­derați migranți, cu 40% mai mulți decât erau la în­­ceputul secolului. Circa 65 de milioane de oameni sunt dislocați forțat, cel mai mare număr de la al Doilea Război Mondial încoace. Banca Mondială estimează că au fost trimiși sub formă de remitențe 575 de miliarde de dolari anul trecut, preponderent dinspre țările mai dezvoltate către cele mai sărace. Este însă o cifră liliputană comparativ cu sumele care circulă global sub formă de ajutoare umanitare, poză în care Western Union este cel mai ma­­re jucător de pe această piață, cu o cotă de 13%. Ope­rează în 200 de țări și teritorii și tran­­zac­­ționează în 130 de valute.

Remitențele pe care compania le cir­­cu­­lă re­­pre­­zintă poate cea mai democratică for­­mă a globalizării actuale. Există și un revers al acestei deschideri în ultimii ani, iar afacerea Western Union a devenit o țintă. Președintele Donald Trump a vorbit de taxarea remitențelor mun­­ci­torilor americani imigranți pentru a fi­­nan­­ța zidul cu Mexicul. În plus, guvernele cer o mai mare trans­parență pentru a împiedica direcționarea acestor bani către terorism, tra­­fic de ființe, carteluri de dro­­guri etc. Mai mult, teh­­no­­logiile implicate în transfe­rurile de bani s-au schim­­bat simțitor, ame­nințând avantajele competitive ale companiei fondate acum 166 de ani.

MODELUL DE BUSINESS. Drept răspuns, Western Union se reinventează. Înființată la frontiera ame­­ri­­cană, s-a dezvoltat oferind servicii celor care se miș­­că permanent în căutarea a ceva mai bun. Cu cele 550.000 de locații în toată lumea, conducerea companiei este convinsă că businessul va rezista și în era lui Trump, a Brexit-ului, a Statului Islamic sau a bitcoin-ului.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.