Cum reușește un antreprenor din Iași să concureze pe piața produselor de curățenie dominată de companii mari, ca Unilever sau Procter&Gamble

Pe o piață locală a produselor de curățenie dominată de jucători ca Procter & Gamble, Unilever ori Dalli, un antreprenor român nu doar că ține pasul cu marile companii, dar se și află în plină campanie de dezvoltare.
Ciprian Otea (45 de ani), fondatorul producătorului și distribuitorului ieșean de produse pentru curățenie Misavan, se afla la Constanța la jumătatea lui iulie, la punctul de lucru de la periferia orașului, de unde sunt livrate produse de curățenie pe tot litoralul. Depozitul dintre Constanța și Valul lui Traian a fost deschis anul acesta, în aprilie, în urma unei investiții de aproape două milioane de euro. Până acum, pe harta locală a afacerilor Misavan există 12 astfel de puncte de lucru. Primul dintre ele a fost deschis la Iași. Au urmat Suceava, Vaslui, Brăila, București, Craiova, Brașov, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și Constanța, iar antreprenorul continuă procesul de consolidare a brandului.
„Produselor de igienă li s-a acordat mai multă atenție anul trecut. Acum considerăm că e spațiu de creștere pentru noi“, spune Ciprian Otea. În 2020, compania a realizat o cifră de afaceri de 20,9 milioane de euro, în creștere cu 27% față de 2019, când veniturile au atins 16,4 milioane de euro. Potrivit lui Otea, din 2016, de când a diversificat gama de produse, Misavan a avut o creștere medie de peste 20% pe an.
Business de pandemie
Chiar dacă vânzările de produse pentru curățenie au fost în creștere, 2020 nu a fost un an ușor pentru Ciprian Otea. Cum businessul Misavan este expus în proporție de 60% pe vânzările din HoReCa, domeniu practic blocat odată cu intrarea în lunile de lockdown, antreprenorul a fost nevoit să se replieze din mers. „Șansa noastră a fost că produsele au avut o cerere foarte mare de vânzare pe celelalte canale, în special în comerțul tradițional“, explică acesta, cu mențiunea că livrările de materiale pentru igienă au scăzut și în zona de office.
În condițiile în care nimeni nu știa în ce direcție se va mișca piața, Otea s-a văzut obligat să ia rapid câteva decizii. „Noi, în perioada de primăvară, făceam stocurile pentru HoReCa și ambalam la recipiente mari. De data asta am riscat și am ambalat la recipiente mici, ca să ieșim în comerțul tradițional“, povestește antreprenorul. Misavan vinde și online, canal care în momentul de față generează aproximativ 15-20% din business. Pe viitor speră însă la o creștere a acestui procent, mai ales că a început să facă investiții în acest sens.
Misavan își distribuie acum produsele doar către un mare retailer, Dedeman, cu lanțurile internaționale neavând contracte. Antreprenorul spune că a avut discuții cu marii retaileri, însă aceștia doreau produse „cu o valoare adăugată mai mică, la un preț cât mai redus“. Chiar dacă tentativa sa de a colabora cu lanțurile de retail a avut loc în urmă cu aproape un deceniu, Otea spune că încă nu a abandonat ideea de a se lista pe rafturile acestora.
Compania are în portofoliu circa 1.500 de produse de curățenie, de menaj, ambalaje și diverse sortimente de hârtie, pentru clienții casnici și instituționali. Principalii clienți ai Misavan sunt în special micii comercianți, dar și companiile care folosesc produsele pentru curățenia propriilor spații. După debutul restricțiilor impuse de pandemie, o adevărată provocare au fost produsele destinate consumului casnic, în cazul cărora s-a înregistrat o adevărată criză a ambalajelor – asigurate în mare parte din țările asiatice – și a materiilor prime – provenite din țări europene sau de pe plan local. Pentru Misavan, pandemia a însemnat și o creștere a producției de dezinfectante, de la 1%, cât reprezenta înainte de izbucnirea crizei sanitare, la aproximativ 6% din producția generală a fabricii.
Pas cu pas
Afacerea lui Ciprian Otea s-a dezvoltat cu pași mici. Antreprenorul este absolvent al Facultății de Teologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Nu a profesat și spune că facultatea a făcut-o din pasiune, fapt pentru care, atunci când are timp liber și de sărbători, merge și cântă la slujbele de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, fără a fi însă angajat.
Prima afacere a început-o în 1997, când era în al doilea an de facultate. Recunoaște că nu a pornit cu o strategie clară de business și că dorința sa era să câștige câțiva bani pentru a se putea întreține în perioada studiilor. „Am început cu articole de menaj, bureți, ambalaje. Lucram cu importatori care sunt acum competitorii noștri“, spune antreprenorul. Businessul a funcționat pe tot timpul facultății, iar la terminarea cursurilor, în 2000, avea și câțiva angajați.
Începutul crizei din 2009 l-a găsit cu un portofoliu de peste 4.000 de coduri de produse. A decis atunci să restructureze afacerea, pentru a se concentra pe un singur segment, cel al detergenților. În consecință, a renunțat la aproximativ 3.000 de repere.
Pasul următor a fost extinderea la nivel național. Până în acel moment, businessul era prezent doar în zona de nord-est, iar Otea își dorea să își facă intrarea și în restul țării. A luat legătura cu diferiți distribuitori, însă fără succes. „Oamenii ne-au spus că nu avem reclamă la televizor, produsele nu sunt cunoscute și că nu ne pot ajuta“, își amintește acesta.
A hotărât atunci să-și distribuie pe cont propriu produsele, astfel că, din 2010, a început să investească în puncte de lucru în diverse orașe din țară. A pornit cu Moldova, iar în 2011 a avut și prima încercare de a deschide un punct de lucru în București. „Am fost nevoiți să renunțăm, pentru că nu puteam gestiona activitatea. Nu aveam lucrurile sub control, pentru că pierderile erau foarte mari“, punctează antreprenorul. A revenit în Capitală în 2015, aici funcționând acum un punct logistic din care face livrări către mai multe zone din țară. Odată cu orientarea masivă spre zona de detergenți, Otea a demarat și producția proprie. Într-o primă fază, și-a produs detergenții la diverse fabrici din țară, după rețete proprii dezvoltate în colaborare cu cercetători chimiști din mediul universitar.
Din 2017 a început producția la propria fabrică, ridicată la Voinești, lângă Iași, unde are și un laborator propriu. O parte din materia primă pentru detergenți o premixează cu un partener spaniol, în afara țării. În prezent a ajuns la 320 de salariați, mulți dintre ei fiind angajați chiar anul trecut, în plină criză sanitară.
Ciprian Otea mai are un mic business, fondat în 2009, alături de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu venituri de circa 770.000 de euro anul trecut. Este vorba de vânzarea de candele și lumânări, care nu sunt comercializate în rețeaua bisericească de magazine, ci în retailul privat.
Afacerea de bază rămâne însă producția de materiale pentru curățenie, business pe care vrea să îl consolideze în perioada următoare. Nu este interesat pe moment de o listare la bursă ori de atragerea unui investitor strategic, ci va continua creșterea cu resurse proprii. Pentru a se poziționa mai bine în piață, antreprenorul se gândește inclusiv la mărirea capacității de producție, însă acest lucru este deocamdată în faza de proiect.
Acest material a fost realizat la punctul de lucru Misavan de la Constanța.
Acest articol a apărut în numărul 121 al Revistei NewMoney. FOTO: Laszlo Raduly