Ştiri

Cum reușește să ajungă praful din Sahara în România

Norul de praf saharian care a colorat cerul în nuanțe de portocaliu a ajuns și deasupra României. Expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, a spus la Digi24 că aceste concentrații de praf pot avea un efect negativ asupra sănătății populației, dar în același timp pot fi benefice pentru agricultură.

„Este important să studiem acest fenomen. În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni. Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății”, a explicat Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, la Digi24.

Meteorologii sunt de părere că în viitorul apropiat vom mai vedea deasupra țării noastre fenomene meteo similare.

Concentrațiile de praf în România au fost însă mai mici decât cele observate în ultimele zile în mai multe țări europene, deoarece mare parte s-a depus deja, a declarat la Digi24 Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.

„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra Româniie să fie ceva mai reduse”, a explicat Băncilă.

Norul de praf saharian a trecut pe deasupra mai multor zone din Europa de Vest și a colorat cerul în nuanțe de portocaliu. În Franța, de exemplu, pulberea adusă de curenții de aer din Sahara a putut fi observată pe mașini, dar și pe zăpadă.

Cum ajunge praful din Sahara în România

Cum ajunge praful din deșertul Sahara din Africa în Europa? Totul depinde de dinamica atmosferică. De câteva ori pe an, un flux de vânt sudic suficient de puternic și persistent poate împinge particule de praf spre nord în Europa.

Este un lucru atât de obișnuit încât Oficiul Meteorologic al Regatului Unit (Marea Britanie) are un manual despre praful saharian pe site-ul său. Se notează: „La fel ca în alte părți ale lumii, vântul poate sufla puternic peste deșerturi – ridicând praf și nisip sus în atmosferă. Dacă vânturile din partea superioară a atmosferei suflă spre nord, praful poate să fie transportat până în Marea Britanie.

Un studiu din 2011, publicat în Microbes Environment, a constatat că praful saharian poate transporta și microorganisme în Europa. Mai exact, această lucrare a constatat că unele comunități bacteriene din zăpada alpină a unui ghețar din Mont Blanc au fost probabil contaminate din cauza transportului prafului saharian. 

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

3 ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

4 ore ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

4 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

8 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

8 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

21 de ore ago

Acest website folosește cookies