Cum reușesc micii producători de petrol și gaze să reziste pe piață, deși sunt pe pierderi?

Un preț al petrolului de 45 sau 50 de dolari pe baril este o mană cerească pentru lanțurile de benzinării, care vând volume mai mari, susținute de cererea în creștere. Acest fapt s-a văzut deja în rapoartele principalilor distribuitori de carburant. Pe de altă parte, pentru segmentul de explorare și producție a hidrocarburilor, acest nivel de preț înseamnă reducerea/anularea unor investiții sau chiar închiderea de sonde. Dar asta nu este o veste proastă pentru toată lumea.
Pentru companiile care extrag gaze naturale, lucrurile nu merg neapărat prost. „Norocul nostru este că producem doar gaze naturale, iar prețul este mare. E bine pentru noi, dar nu și pentru populație. Ghinionul economiei românești“, mărturisește pentru NewMoney directorul unui mic producător de gaze care a dorit să își păstreze anonimatul.
Producția de gaze a României este dominată de OMV Petrom, grup controlat de austriecii de la OMV, și Romgaz Mediaș, în care statul este acționar majoritar. Cele două companii se bat pe cote de piață aproximativ egale și controlează împreună aproape 95% din piață. Anvergura acestei structuri bicefale nu pare să lase loc de manevră și altora, însă chiar și acest rest este disputat de câteva firme mai mici.
Atunci când costurile extractive devin prea ridicate, marii producători de hidrocarburi abandonează unele zăcăminte. Numai că, deși sunt scoase din producție, aceste zăcăminte abandonate nu sunt complet secate. Iar aici intervin micii producători, care își încearcă norocul în zăcămintele abandonate de greii sectorului.
Locul lăsat liber de OMV Petrom și Romgaz este disputat de patru mici-mari, în frunte cu Amromco Energy din Ploiești, după cum arată datele ANRE. Compania se recomandă drept „cel mai vechi producător independent de petrol și gaze din România“, are o istorie de 13 ani și operează 30 de concesiuni petroliere.
Văzute din afară, eforturile acestor companii par însă un calvar sisific. Cu doar două excepții, toate au raportat pierderi pe 2015. Prima excepție este Expert Petroleum, care a înregistrat un profit de 11,2 milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape 112 milioane de lei. A doua este Foraj Sonde, cu afaceri de 124 de milioane de lei și un profit net de 8,6 milioane de lei.

Doar cheltuieli și obligații. Per ansamblu, micii producători de hidrocarburi membri ai Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) au avut în 2015 afaceri totale de 765,7 milioane de lei și pierderi cumulate de 530,5 milioane de lei. De remarcat că în rapoartele ANRE nu sunt evidențiați separat producătorii de petrol și gaze, iar nu toți cei 19 membri ai ROPEPCA sunt și activi.
„În sectorul de petrol și gaze, o companie care are un contract de concesiune cu statul are pentru început doar cheltuieli și obligații“, explică Valentin Enoiu, financial & accounting manager în Zeta Petroleum.
Prelungirea perioadei în care prețul petrolului este scăzut i-a determinat pe marii operatori să închidă o parte din sondele care nu își justificau costurile. Un context de care ar putea profita firmele mici pentru a-și extinde operațiunile. Amromco Energy, bunăoară, a achiziționat în trecut de la OMV Petrom trei câmpuri petrolifere în zona de nord-est a României și plănuiește să continue colaborarea cu această companie. Încă de la înființare, Amromco a încheiat un parteneriat cu Romgaz, ale cărui efecte s-au concretizat în creșterea producției companiei din Mediaș cu două miliarde de metri cubi de gaze naturale.
„Este foarte greu să reziști ca o companie mică dacă descoperirile comerciale nu amortizează într-un timp mediu investițiile“, adaugă Enoiu.
Din mila acționarilor. Atunci, cum reușesc să reziste pe piață aceste companii? Multe dintre ele refuză să dezvăluie „secretul“ supraviețuirii, invocând motive ca listarea la bursă a companiilor-mamă sau „politica companiei“.
„Din păcate, politica firmei nu permite publicarea acestor date“, spune Harald Kraft, country manager al Stratum Energy România. La fel e și la Hunt Oil, firmă ai cărei acționari sunt din Dallas, SUA, și a cărei conducere „nu are voie, din păcate“, să dea interviuri.
Una dintre întrebările la care micii producători de hidrocarburi din România refuză să răspundă este cum de nu sunt în faliment, după ani întregi de pierderi? Mai ales că nici perspectivele nu sunt dintre cele mai bune, iar firmele de pe piața locală nu își pot permite investiții. Dacă banii continuă să vină, se pare că e meritul exclusiv al acționarilor. Mai exact, al indulgenței lor.
„Nu ne putem permite investiții, ci trebuie să apelăm mereu la acționari. Momentan, ei înțeleg situația, dar… cândva, va trebui să returnăm banii“, mai spune directorul care a vrut să rămână anonim.
Reprezentanții ROPEPCA spuneau în urmă cu ceva timp că un preț de 60 de dolari pe baril ar fi suficient pentru ca aceste companii să rămână pe piață. Însă prețul oscilează între 40-50 de dolari de mult timp.
De ce pierd micii petroliști? Pentru că astfel de companii au acces la perimetre marginale de explorare sau exploatare, din care marii producători au scos tot ce merita din punct de vedere economic și pe care apoi le-au dat înapoi statului. Pierderile propriu-zise sunt date tocmai de investițiile pe care aceste companii trebuie să le facă pentru foraj. Banii pentru astfel de lucrări vin de cele mai multe ori fie de la acționari, fie în urma unor fuziuni și achiziții între firme. Statistic vorbind, din cinci sau șase sonde săpate, doar una dă de rezerve de hidrocarburi.
„În situația în care descoperirile comerciale nu le ajută să echilibreze rapid investițiile, firmele mici rezistă pe piață doar prin efortul acționarilor sau prin asocieri, fuziuni și achiziții“, adaugă Valentin Enoiu.
Mai ales că destinele acestor companii depind, într-o mai mare măsură decât coloșii industriei de profil, nu doar de prețuri, ci și de taxele pe care oameni din industrie le descriu drept „mortale“. De cele mai multe ori, discuțiile despre taxe se poartă în jurul redevențelor petroliere. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) încasează anual 1,1-1,3 miliarde de lei ca redevențe, atât de la producătorii de hidrocarburi, cât și de la companiile cu operațiuni miniere. Dar micii petroliști spun că nu acestea sunt principalele probleme.
„Se bat câmpii. Adevărul este că redevențele în România nu sunt nici prea mari, nici prea mici“, explică sursa NewMoney, în opinia căreia discuțiile despre redevențe se poartă „excesiv“ de către persoane din afara sectorului exploatării hidrocarburilor, care cred că „au găsit piatra filosofală“. Nivelul redevențelor variază între 3,5% şi 13,5%, atât pentru petrol, cât şi pentru gazele naturale. Nevoia de stabilitate și predictibilitate, invocată de orice companie, a fost mai mult decât satisfăcută în cazul redevențelor, care au rămas nemodificate încă din 2004, anul privatizării Petrom.
Catastrofa fiscală. „Problema numărul 1 sunt taxele și sistemul fiscal catastrofal. Taxele sunt mortale, iar față de ele redevențele sunt nesemnificative“, spune același director.
Nici Enoiu nu consideră că actualele cote ale redevențelor sunt o problemă, însă doar atâta timp cât rămân la acest nivel. De altfel, industria petrolieră este reticentă la orice schimbări de fiscalitate. Dar, înainte de a ajunge să foreze, companiile se mai lovesc de un obstacol. Acela al accesului la terenul unde se află respectivele rezerve de hidrocarburi, aflate în proprietatea statului.
„Cea mai mare problemă pe care o are Zeta Petroleum în România este regimul proprietății terenurilor. Statul este proprietarul resurselor subsolului, dar la ele nu poți ajunge decât pe la suprafață“, explică Enoiu. Pământul sub care se află hidrocarburile aparține unor persoane fizice sau juridice, cu care firmele trebuie să negocieze pentru a li se permite accesul cu utilaje. Aceste negocieri degenerează în unele cazuri în dispute în instanțele de judecată, iar astfel derularea unor investiții este întârziată cu trei-patru ani.
Despre modificarea redevențelor s-a vorbit însă din 2012. Și continuă să se vorbească.
FOTO: Din cinci sau șase sonde săpate, doar una „găsește” hidrocarburi. Sursa foto: Guliver / Getty Images