Cum reușesc micii producători de pe­trol și gaze să reziste pe piață, deși sunt pe pierderi?

Carol Dan 08/12/2016 | 14:36 Companii
Cum reușesc micii producători de pe­trol și gaze să reziste pe piață, deși sunt pe pierderi?

Un preț al petrolului de 45 sau 50 de do­lari pe baril este o mană cerească pen­tru lanțurile de benzinării, care vând vo­lume mai mari, susținute de cererea în creș­tere. Acest fapt s-a văzut deja în ra­poar­tele principalilor distribuitori de car­burant. Pe de altă parte, pentru segmentul de explorare și producție a hidrocar­burilor, acest nivel de preț în­seam­nă reducerea/anularea unor in­vestiții sau chiar închiderea de sonde. Dar asta nu este o veste proastă pentru toată lumea.

Pentru com­paniile care extrag gaze naturale, lucrurile nu merg neapărat prost. „No­rocul nostru este că producem doar gaze naturale, iar prețul este mare. E bine pentru noi, dar nu și pentru popu­lație. Ghinionul economiei românești“, mărturisește pentru NewMoney directorul unui mic producător de gaze care a dorit să își păstreze ano­nimatul.

Producția de gaze a României este dominată de OMV Petrom, grup controlat de austriecii de la OMV, și Romgaz Mediaș, în care statul este acționar majoritar. Cele două companii se bat pe cote de piață aproximativ egale și con­trolează împreună aproape 95% din pia­ță. Anvergura acestei structuri bicefale nu pare să lase loc de mane­vră și altora, însă chiar și acest rest este disputat de câteva firme mai mici.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Carol Dan și-a început munca în presă în 2005, în Bistrița. După nouă ani în agenția de presă Mediafax, a trecut la cotidianul Ziarul Financiar și apoi la site-ul wall-street.ro. În septembrie 2016 s-a alăturat redacției New Money. Scrie pe domeniile energie și industrie.