Cum a reflectat presa străină decizia lui Iohannis de a organiza un referendum pe tema grațierii

Andreea Neferu 24/01/2017 | 10:54 Ştiri
Cum a reflectat presa străină decizia lui Iohannis de a organiza un referendum pe tema grațierii

Președintele Klaus Iohannis a declanșat marți procedura privind organizarea unui referendum pe tema grațierii și a modificării Codului Penal, după ce Ministerul Justiției a elaborat două proiecte de ordonanță în acest sens. ”Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu”, a spus Iohannis.

Tema referendumului a fost reflectată și în presa străină, agenția de presă Reuters notând că decizia lui Iohannis vine în contextul în care grațierea ar putea periclita eforturile României de a combate corupția la nivel înalt. ”Mii de oameni s-au strâns în București și în alte orașe în ultimele zile pentru a protesta împotria acestor planuri (privind amnistia și grațierea – n.red.), care au fost criticate atât de Iohannis, procurorul general, Curtea Supremă de Justiție, procurorul DNA, precum și ONG-urile de drepturi civile”, arată Reuters.

Televiziunea americană Fox News anunță, de asemenea, decizia lui Iohannis de a organiza un referendum, punctând faptul că legea grațierii este criticată ca fiind de fapt un sprijin pentru ”aliații guvernului, condamnați pentru corupție”.

Pe de altă parte, politico.eu notează că anunțul lui Iohannis vine cu doar două zile înainte ca, la Bruxelles, Comisia Europeană să pună pe masă ultimul său raport privind progresul României pe tema eradicării corupției și a îmbunătățirii independenței justiției.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.