Cum reacționează piețele internaționale după ce Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța

Andreea Neferu 08/05/2017 | 10:07 Ştiri
Cum reacționează piețele internaționale după ce Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța

Piețele valutare și de capital din întreaga lume au consemnat deja creșteri după ce Emmanuel Macron a câștigat scrutinul prezidențial din Franța

Moneda europeană a atins luni dimineață maximul ultimelor șase luni în raport cu dolarul (1,1024 dolari/euro), în timp ce bursele asiatice au înregistrat o creștere, pe fondul alegerii lui Macron la conducerea Franței, potrivit Reuters. Indicele japonez Nikkei a crescut cu 2,3%.

Și bursele europene ar urma să înregistreze creșteri astăzi, odată ce vor fi deschise, apreciază analiștii de pe piața de capital.

”Riscurile politice din Europa au fost considerate o temă majoră anul acesta. Dar, în Olanda, Wilders (Geert Wilders, liderul partidului anti-european – n.red.) a pierdut în martie. Alegerile din Franța au ieșit, de asemenea, din ecuație”, a spus Norihiro Fujitor, senior investment strategist în cadrul băncii de investiții Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Noul președinte francez are doar 39 de ani și va fi cel mai tânăr șef de stat din cadrul așa-numitului G7 (grupul țărilor puternic industrializate), fiind comparat cu alți lideri politici din prezent sau din trecut, precum premierul canadian Justin Trudeau, fostul premier britanic Tony Blair sau chiar președintele Statelor Unite John F. Kennedy, potrivit Reuters.


FOTO: Getty

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.