Cum poți vota la Alegerile Prezidențiale 2019. Când se deschid urnele și cum găsești secția de votare

Andrei Dumitru 09/11/2019 | 13:30 Ştiri
Cum poți vota la Alegerile Prezidențiale 2019. Când se deschid urnele și cum găsești secția de votare

Alegerile Prezidențiale 2019, în urma căruia se va stabili cine va fi noul președinte pentru următorii cinci ani, au loc duminică, 10 noiembrie. Spre deosebire de ultimele alegeri locale, scrutinul prezidențial se desfășoară în două tururi.

Pentru a câștiga însă din primul tur, un candidat are nevoie de peste 50% dintre voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente.

Alegeri Prezidențiale 2019: la ce oră se deschid secțiile de votare în România și în diaspora

Secțiile de votare din România se deschid duminică dimineața, de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

În diaspora, pentru a se evita cozile de la secțiile de votare, votul se va desfășura pe parcursul a trei zile: vineri (8 noiembrie), sâmbătă (9 noiembrie) și duminică (10 noiembrie). Secțiile de votare se deschid în fiecare țară la ora locală 12.00 și se închid la ora locală 21.00. Sâmbătă, votarea începe de la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00.

Potrivit noilor reglementări, dacă la ora 21.00 se mai află alegători la coadă, atunci votul se poate prelungi până la ora 23.59.

Pentru aceste alegeri, în străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare, lista acestora  putând fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe accesând următorul link.

Cum afli care este este secția ta de votare

Siteul Registrului Electoral este cel mai simplu mod în care puteți afla la ce secție de votare sunteți arondat în funcție de adresa din buletin. Puteți căuta secția de votare de care aparțineți accesând www.registrulelectoral.ro

Registrul electoral conține o bază de date în format electronic administrată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în care se regăsesc toţi cetăţenii români cu drept de vot, inclusiv cei care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare pe listele suplimentre.

Cum se ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale

Dacă niciunul dintre cei 14 candidați nu reușește să obțină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente, atunci se va organiza un al doilea tur de scrutin.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care se vor duela primi doi clasați în primul tur se va desfășura pe 24 noiembrie 2019

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 iulie 2019 este de 18.963.792, potrivit datelor făcute publice de Autoritatea Electorală Permanentă.