Cum poți câștiga bitcoin descifrând cifrul ascuns în mesajul transmis de picturi

Mimi Noel 30/01/2019 | 17:48 Global
Cum poți câștiga bitcoin descifrând cifrul ascuns în mesajul transmis de picturi

Marguerite deCourcelle trăiește la in­ter­sec­ția specială dintre cripto-moneda Bit­coin și artă. Sub pseudonimul @coin_ar­tist, deCourcelle este creditată cu inventarea puzzle-ului cripto-artistic lu­crări care ascund un soi de cifru din cifre. Cel care îl ghicește primește un pre­miu în monede virtuale.

Acest articol a apărut în numărul 57 (21 ianuarie – 3 februarie 2019) al revistei NewMoney

Cea mai faimoasă cripto-realizare artistică de până acum este un pastel în ulei bo­te­zat Torched H34R7S, parte dintr-o serie de lucrări intitulate Legenda lui Satoshi Nakamoto și semnate de Marguerite deCourcelle. Pictura cu pricina încorporează deo­potrivă tri­mi­teri simbolice la crea­to­rul Bitcoin-ului, la Shakespeare, dar și la viața perso­nală a au­toarei. În 2018, un anonim a re­zolvat pu­zzle-ul și a încasat cinci Bitcoin-i, care la momentul respectiv valorau circa 50.000 de dolari.

ARTĂ NECONVENȚIONALĂ. DeCourcelle a inițiat fenomenul așa-numitei cripto-arte, care ascunde un puzzle în 2014, pri­­ma lucrare de acest gen fiind Dark Wallet Puzzle. Descifrarea cifrului în cazul acestei lucrări a avut un premiu de 3,4 Bitcoin-i.

Până de curând, cele mai criptate lu­crări de acest gen erau știute doar de câ­ți­va inițiați și circulau doar pe site-uri spe­cializate, precum Reddit sau BitcoinTalk. Mai nou însă, au început să fie pre­zente în galerii, muzee, expoziții interna­ționale, ba chiar și în jocuri video.

Multe dintre puzzle-urile-artă sunt și mai ușor de decriptat, drept urmare a cres­cut și numărul celor care rezolvă cifrul. Unii colecționari cumpără lucrarea chiar și după ce a fost decriptată.

La Castelli Art Space din Los Angeles, artistul Andy Bauch își prezenta anul trecut lucrarea New Money, o colecție de mozaicuri, făcută din mii de ansambluri de piese Lego și care includea un triptic orizontal de 121 de centimetri pe 274 de centimetri. Colecția conținea indicii către o cantitate importantă de Bitcoin-i sau de alte cripto-monede. „Dat fiind că prețul artei este atât de arbitrar, dar și pentru că valoarea cripto-monedelor a fluctuat atât de mult, am devenit curios să aflu dacă va crește valoarea cripto-monedei pe care o asociez acestei lucrări de artă sau/și dacă opera de artă va deveni mai valoroasă chiar și dincolo de premiul în cripto-mo­nede asociat“, mărturisește Bauch.

Trei dintre lucrările lui s-au vândut, una pentru 14.000 de dolari, chiar dacă premiul în monede virtuale fusese încasat deja. Potrivit regulilor nescrise ale celor care consumă acest nou gen de cripto-artă, Bauch a postat fotografii ale lucră­rilor sale, iar oricine putea încerca să de­cripteze cifrul ascuns în ele.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.