Cum poți câștiga bitcoin descifrând cifrul ascuns în mesajul transmis de picturi

Marguerite deCourcelle trăiește la intersecția specială dintre cripto-moneda Bitcoin și artă. Sub pseudonimul @coin_artist, deCourcelle este creditată cu inventarea puzzle-ului cripto-artistic – lucrări care ascund un soi de cifru din cifre. Cel care îl ghicește primește un premiu în monede virtuale.
Acest articol a apărut în numărul 57 (21 ianuarie – 3 februarie 2019) al revistei NewMoney
Cea mai faimoasă cripto-realizare artistică de până acum este un pastel în ulei botezat Torched H34R7S, parte dintr-o serie de lucrări intitulate Legenda lui Satoshi Nakamoto și semnate de Marguerite deCourcelle. Pictura cu pricina încorporează deopotrivă trimiteri simbolice la creatorul Bitcoin-ului, la Shakespeare, dar și la viața personală a autoarei. În 2018, un anonim a rezolvat puzzle-ul și a încasat cinci Bitcoin-i, care la momentul respectiv valorau circa 50.000 de dolari.
ARTĂ NECONVENȚIONALĂ. DeCourcelle a inițiat fenomenul așa-numitei cripto-arte, care ascunde un puzzle în 2014, prima lucrare de acest gen fiind Dark Wallet Puzzle. Descifrarea cifrului în cazul acestei lucrări a avut un premiu de 3,4 Bitcoin-i.
Până de curând, cele mai criptate lucrări de acest gen erau știute doar de câțiva inițiați și circulau doar pe site-uri specializate, precum Reddit sau BitcoinTalk. Mai nou însă, au început să fie prezente în galerii, muzee, expoziții internaționale, ba chiar și în jocuri video.
Multe dintre puzzle-urile-artă sunt și mai ușor de decriptat, drept urmare a crescut și numărul celor care rezolvă cifrul. Unii colecționari cumpără lucrarea chiar și după ce a fost decriptată.
La Castelli Art Space din Los Angeles, artistul Andy Bauch își prezenta anul trecut lucrarea New Money, o colecție de mozaicuri, făcută din mii de ansambluri de piese Lego și care includea un triptic orizontal de 121 de centimetri pe 274 de centimetri. Colecția conținea indicii către o cantitate importantă de Bitcoin-i sau de alte cripto-monede. „Dat fiind că prețul artei este atât de arbitrar, dar și pentru că valoarea cripto-monedelor a fluctuat atât de mult, am devenit curios să aflu dacă va crește valoarea cripto-monedei pe care o asociez acestei lucrări de artă sau/și dacă opera de artă va deveni mai valoroasă chiar și dincolo de premiul în cripto-monede asociat“, mărturisește Bauch.
Trei dintre lucrările lui s-au vândut, una pentru 14.000 de dolari, chiar dacă premiul în monede virtuale fusese încasat deja. Potrivit regulilor nescrise ale celor care consumă acest nou gen de cripto-artă, Bauch a postat fotografii ale lucrărilor sale, iar oricine putea încerca să decripteze cifrul ascuns în ele.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.