Cum pot fi evitate întreruperile de curent electric

NewMoney 08/03/2019 | 16:21 Ştiri
Cum pot fi evitate întreruperile de curent electric

Un raport publicat în 2018 de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) arată că românii s-au confruntat în 2017 cu sistări de curent electric care au însumat în medie 284 minute/an per consumator. Valoarea depășește intervalul în care se încadrează indicatorii înregistrați în țările membre UE, în condițiile în care majoritatea instalațiilor de distribuție a energiei sunt mai vechi de 35 de ani.

„Există soluții pentru vârfuri de consum în rețea: de exemplu în New York, dimineața când toată lumea pornește aparatul de cafea, se pun în funcțiune camioane care transportă „energie la pachet” (generatoare pe roţi) și livrează energie în rețea, susţinând consumul suplimentar. Ar putea fi posibil şi în Bucureşti. Dacă numărul consumatorilor care livrează energie în reţea ar creşte, nu ar mai exista atât de multe căderi de tensiune şi costurile ar fi mai mici pentru toată lumea”, spune Dan Tudose, manager și acționar majoritar al E-acumulatori.ro, cel mai vechi retailer de produse electrice de pe piaţa românească.

Raportul ANRE mai arată că numărul de locuințe racordate la rețeaua electrică existentă națională s-a majorat constant. Condițiile meteo extreme au efecte semnificative în creşterea consumului de energie şi frecvenţa întreruperilor de curent: temperaturile foarte scăzute iarna şi foarte ridicate vara îi determină pe consumatori să folosească centralele termice sau aparatele de aer condiționat în același timp.

În prezent există mai multe variante pentru a suplini consumul de energie. Cele mai folosite şi cunoscute sisteme în România sunt: sistemele fotovoltaice, bateriile de stocare și sursele tip UPS (surse neîntreruptibile de energie).

De pildă, proprietarii de case, care doresc să devină din consumator, prosumator (mic producător de energie care poate livra în reţea surplusul), pot beneficia, prin programul Administrației Fondului de Mediu, de o subvenție de la stat de până la 20.000 lei pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe locuință. Pentru o casă panourile solare se instalează în aproximativ două zile,termenul variind în funcţie de complexitatea lucrării. Costul instalației sistemului fotovoltaicreprezintă mai puțin de 5% din valoarea investiției în proprietate. Montarea sistemului fotovoltaic îți asigură independența energetică (cam 70-80% din ce consumi vine din panouri) și în plus, este o investiție transmisibilă. Dacă vinzi casa sau dacă o transmiţi moştenire, următorul proprietar se va bucura de producţia de energie electrică zeci de ani de zile.

De asemenea, potrivit unui comunicat al E-acumulatori.ro, principala preocupare a specialiştilor din domeniul energetic este de a îmbunătăţi sistemul de stocare a energiei în baterii. Studiile internaţionale arată că proprietarii de locuinţe caută constant soluţii pentru a-şi asigura independenţa energetică. Soluţiile de stocare pot fi utilizate atât de proprietarii de apartamente cât şi case şi hale.

Pentru un proprietar de casă care dorește să folosească doar iluminatul perimetral, centrala termică și sistemul de supraveghere, un mic sistem de stocare este suficient. În cazul în care clientul vrea săutilizeze  pe baterii consumatori puternici, cum ar fi cuptorul cu microunde sau aerul condiţionat, trebuie să se asigure că poate suplini consumul. Pentru a alege cea mai eficientă variantă specialiştii de la E-acumulatori.ro analizează frecvenţa întreruperilor în alimentarea cu energie şi durata pentru care clientul doreşte o soluţie sigură. După o estimare de consum de kilowaţi pentru fiecare client, se oferă cele mai bune alternative personalizate. Clienţii au la dispoziţie baterii cu litiu sau cu plumb, iar criteriile de alegere depind de utilizarea finală a dispozitivului. În general este recomandată o baterieeconomică cu plumb, costul acesteia fiind de sub 1.000 lei.

În plus, o altă soluție se referă la UPS–uri (surse neîntreruptibile de curent), dispozitive care îți protejează aparatura electrică de fluctuațiile de tensiune. Clienții pot alege UPS-uri pentru computere, pentru centrale termice sau pentru întreaga locuință, rolul principal al UPS-ului fiind acela de a furniza energie pe termen scurt. Cele mai performante modele sunt cele care funcționează independent de condițiile din rețea, oferind cel mai mare grad de protecție și cea mai extinsă autonomie. Aceste sisteme folosesc un invertor, un încărcător (redresor) şi o baterie internă sau externă. UPS-urile stochează energie şi o livrează atunci când tensiunea are fluctuaţii.

„Ne îndreptăm spre o lume preocupată de energie verde în care clienții sunt tot mai atenți la soluţiile pe care le primesc, de exemplu sunt interesaţi de durata de viață a unei baterii sau de numărul de cicluri. Când vorbim de energie, noi ne gândim automat şi la surse alternative de energie regenerabilă, iar aici bateriile sunt cele mai utilizate dispozitive de stocare. În viitor ele vor fi din ce în ce mai des folosite, atât de către consumatorii rezidențiali cât și cei industriali”, mai spune Dan Tudose.


Foto: Mediafax