Cum poate fi salvată de la faliment afacerea Polisano

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
La doi ani și jumătate de la moartea fondatorului Polisano, Ilie Vonica, viitorul businessului se joacă între insolvență și noi direcții de dezvoltare.
A fost una dintre știrile începutului de an: fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals şi-a majorat capitalul social cu 26,8 milioane de lei (circa 6 milioane de euro), prin emiterea a 2,68 milioane de acţiuni. Au fost cooptați patru noi acţionari – Gruia Stoica (15,5%), avocatul Remus Borza (6,97%) și cei doi parteneri ai acestuia din urmă de la Euro Insol, Nicoleta Munteanu (6,97%) și Adrian Munteanu (1,55%). Ulterior Gruia Stoica și-a mărit participația la 19,9% după ce a mai cumpărat 4,4% din acțiunile deținute de familia Vonica. Pachetul majoritar al companiei e controlat, în continuare, de Andreea Loredana Gligor-Vonica, fiica fondatorului grupului farmaceutic din Sibiu cu 64,61%. Remus Borza și-a căpătat notorietatea în perioada în care a gestionat insolvența Hidroelectrica. Mai mult, Borza este un apropiat al familiei Vonica. Acesta l-a cunoscut pe Ilie Vonica în 2002, într-o vacanță din Mauritius.
Numele omului de afaceri Gruia Stoica este legat de compania de transport feroviar Grampet, pe care o deține alături de asociatul său Vasile Didilă. Gruia Stoica a devenit vizibil după ce s-a implicat în încercarea de privatizare a CFR Marfă, procedură care a eșuat.
Cu un nou acționariat și în plin proces de insolvență a diviziei de distribuție, Polisano își îndreaptă acum atenția către divizia medicală (clinici și spitale) și cea de producție de medicamente în fabrica inaugurată în 2015, în urma unei investiții de 70 de milioane de euro.
„Din octombrie 2017, fabrica va începe producția de medicamente oncologice solide, iar din iulie 2018 va adăuga și oncologicele injectabile“, spune pentru NewMoney Remus Borza, din postura președintelui grupului Polisano, funcție în care a fost numit în august 2014. Numirea se întâmpla la câteva luni după sinuciderea fondatorului Ilie Vonica, pe fondul implicării numelui soției sale în dosarul rețetelor false. Dana Vonica era acuzată că farmaciile grupului au emis facturi fictive pentru achiziția de la firme fantomă de medicamente pentru bolnavii de cancer.

„Distribuția merge probabil spre faliment, dar vom dezvolta divizia medicală, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 80 de milioane de lei (circa 18 milioane de euro). Va urma o investiție de alte trei milioane în spitalul din Sibiu, care acoperă toate specialitățile medicale“, nuanțează Borza planurile grupului.
Borza și soții Munteanu au devenit acționari prin conversia unor creanțe cu o valoare totală de 11,8 milioane de lei și un aport în numerar de 150.000 de lei. În schimb, Stoica a venit cu o infuzie de numerar de 13,4 milioane de lei. „Am început discuțiile anul trecut și le-am finalizat anul acesta“, spune acesta pentru NewMoney, fără a detalia însă de ce a ales să investească în sectorul farmaceutic.
INSOLVENȚĂ ȘI RESTRUCTURARE. Comentând noul acționariat, unii analiști din industria serviciilor de sănătate cred că o variantă de luat în calcul ar fi fost asocierea noii fabrici cu un jucător din domeniul medical. „Acești acționari au demonstrat că au rezultate în businessurile pe care le dezvoltă, însă nu în acest sector de activitate (medical, n.r.)“, spune Sergiu Neguț, business angel cu experiență în sănătate și fost director adjunct al rețelei private de sănătate Regina Maria.
În primăvara anului trecut, Polisano a vândut 78 dintre cele 103 farmacii pe care le deținea către concurentul Sensiblu, într-o tranzacție de peste 20 de milioane de euro. În iulie 2016, Polisano Distribuție – despre care Borza spune că „în 23 de ani de existență a rulat peste 5 miliarde de euro“ – a anunțat că va concedia circa 200 de angajați, iar, în septembrie 2016, a declanșat procedura de insolvență.
În momentul morții lui Vonica, Polisano Distribuție avea deshise linii de finanțare de 71 de milioane de euro, din care folosise 17 milioane de euro. A urmat însă „o perioadă de emoție și neîncredere din partea băncilor, asiguratorilor și partenerilor“, după cum mărturisește Borza.
Polisano a avut de rambursat 11 milioane de euro în doar o jumătate de an, fapt ce a dezechilibrat compania. Cifra de afaceri din 2015 a scăzut la 118 milioane de euro, mai mult de jumătate față de anul precedent. Firma a intrat pe pierderi după șase ani de profit. Au urmat doi ani în care divizia de distribuție nu a mai reușit să se redreseze, falimentul fiind inevitabil.
Din această perspectivă, singura șansă pentru Polisano par să rămână serviciile medicale. „Din punctul de vedere al pieței locale, la nivelul Transilvaniei, Polisano e un jucător stabil în businessul medical, într-o industrie care este în creștere și e deschisă pentru fuziuni și achiziții“, spune Sergiu Neguț.
Ceea ce înseamnă că nu vor avea de pierdut nici cei care au investit în fabrica de medicamente, care în cel mult doi ani ar putea fi un jucător important pe piața produselor oncologice.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”În câteva repere” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text]Istoria grupului Polisano a început în 1993, la Sibiu, unde doctorul Ilie Vonica a deschis prima clinică cu servicii medicale integrate.[/vc_column_text][vc_column_text]
- Investiție. În 2004, Polisano a inaugurat primul spital privat din România, tot la Sibiu. Unitatea me-dicală avea saloane mo-derne, dotate cu cel mult trei paturi și aparatură medicală de ultimă generație.
- Distribuție. În perioada 2004–2013, fabrica de medicamente Polisano a fost cel de-al treilea distribuitor de produse farmaceutice din România, cu o cotă de piață între 9 și 12%.
- Extindere. În 2006 și 2007, compania lui Ilie Vonica a deschis două clinici în București, prima în zona pasajului Mărășești, iar cea de-a doua la Plaza România.
- Dializa. Polisano se orientează către segmentul de dializă, iar în perioada 2008–2010 deschide mai multe centre de acest gen la Sibiu, București, Miercurea-Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Bistrița, Roman, Mediaș.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney