Cum poate fi extrădată Elena Udrea din Costa Rica, după ce a fost condamnată la șase ani de închisoare. Autoritățile au început deja demersurile

Sebastian Popescu 06/06/2018 | 12:41 Ştiri
Cum poate fi extrădată Elena Udrea din Costa Rica, după ce a fost condamnată la șase ani de închisoare. Autoritățile au început deja demersurile

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a fost condamnată marţi la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Aceasta a așteptat decizia instanței în Costa Rica, țară care nu are un acord de extrădare cu România, astfel că Elena Udrea este departe de a ajunge după gratii.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Pentru aceste fapte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Elena Udrea la șase ani de închisoare cu executare. Alături de fostul ministru al Dezvoltării Regionale, în acest dosar au mai fost condamnați fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu, precum şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme.

Elena Udrea a considerat că este foarte riscant să aștepte în țară decizia instanței, după cum a declarat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor. Aceasta a anunţat în 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica, scrie News.ro.

Elena Udrea explica în aprilie la Realitatea TV de ce a ales Costa Rica pentru a se refugia. Aceasta admite că statutul de refugiat politic obținut este doar provizoriu, valabil pentru un an de zile, da spune că ar putea deveni definitiv la finalul anului, „dacă situația care a generat acest statut nu se schimbă”

„Am gândit o tara care sa aiba un respect deosebit pentru drepturile si libertățile fundamentale ale omului. Și pentru că am verificat, si dintre toate tarile care asigură protecție celor care se considera persecutati, Costa Rica are sistemul legislativ cel mai bine construit pentru a oferi celor care demonstrează că au drepturile încălcate, protectia de care au nevoie”, a declarat Udrea.

Fostul ministru a explicat și cum a reușit să convingă autoritățile din Costa Rica că drepturile îi sunt încălcate în România, astfel încât să îi acorde statutul de refugiat.

„Am solicitat statutul de refugiat, justificând cererea pe două paliere. Primul a fost palierul general, cu toate abuzurile care se petrec în România în ultimii ani, abuzuri demonstrate în mod public în atâtea cazuri diferite de cazul meu, dar și menționate în documente și rapoarte oficiale. Am citat documente ale Departamentului de Stat al SUA, din Parlamentul European. Am arătat apoi cazul meu particular, războiul pe care îl duc cu foști șefi ai SRI și șefi din Justiția din România, procesele care mi s-au înscenat ca urmare a unor denunțuri pe care le-am făcut și ca urmare a acestei lupte personale pe care o am cu cei care au creat un sistem de abuzuri în România. Faptul că mi se încalcă dreptul la un proces echitabil”, a spus aceasta.

Cum poate fi extrădată Elena Udrea

România nu are un acord bilateral de extrădare cu Costa Rica, dar potrivit ministrului Justiţiei Tudorel Toader  Elenei Udrea poate fi adusă în țară și în lipsa unuei astfel de înțelegeri între state. Acesta spune că există deja un precedent şi că deja este pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica.

„Prima procedură, în temeiul curtoaziei internaţionale, cu asigurarea reciprocităţii şi vreu să subliniez că în precedent am avut un astfel de caz de extrădare din Republica Costa Rica şi în al doilea rând că în acest moment se află pe rol în derulare un alt caz de extrădare din Republica Costa Rica, altul decât cel la care facem referire. A doua procedură a extrădării se poate realiza în baza convenţiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte” a transmis ministrul, responsabil de emiterea cererii de extrădare către Guvernul de la San Jose.

Procedura pe baza convențiilor multilaterale la care face referire ministrul Tudorel Toader a fost explicată de Jurnalistul Adevărul Liviu Avram la Realitatea TV.

„Nu avem tratat bilateral de extrădare cu Costa Rica, dar ambele țări sunt semnatare ale Convenției ONU împotriva Corupției. Acolo, ambele țări s-au angajat ca în cazul unei condamnări, printre altele, pentru corupție, să nu acorde azil politic. Doamna Elena Udrea poate să aștepte un an de zile până când cererea sa va fi examinată de autoritățile din Costa Rica. Negreșit, sentința de azi ar trebui să ajungă la dosar. E de așteptat ca autoritățile să constate că doamna Elena Udrea a fost condamnată pentru corupție și pe acest criteriu să nu îi acorde azil politic și să o expedieze în România. Eu nu exclud ca autoritățile din Costa Rica să grăbească procedura. Acel termen de un an era un termen maxim în care îi putea fi examinată cererea de azil”, a explicat Liviu Avram.

Astfel, Elena Udrea ar putea fi adusă în România pe baza Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, adoptată în 2003 și pe care, atât România cât şi Costa Rica au semnat-o și au ratificat-o. Aceasta prevede ca „atunci când persoana care face obiectul cererii de extrădare se află pe teritoriul statului parte solicitat, cu condiţia ca infracţiunea pentru care se cere extrădarea să fie pedepsită de dreptul intern al statului parte solicitant şi al statului parte solicitat”.

De asemenea, Convenția mai prevede că „un stat parte a cărui legislaţie o permite poate acorda extrădarea unei persoane pentru oricare dintre infracţiunile stabilite conform prezentei convenţii care nu sunt pedepsibile în baza dreptului său intern.”

Poliția Română a emis deja solicitarea către instanţa mandatul european de arestare, aplicabil între statele membre UE, și a făcut și cerere de urmărire internațională, potrivit digi24.ro. 

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție.


Foto: Mediafax