Cum plătești taxa de pod de la Fetești-Cernavodă. Cele mai simple metode

Elena Marinescu 20/11/2019 | 10:14 Fapt Divers
Cum plătești taxa de pod de la Fetești-Cernavodă. Cele mai simple metode

Dacă aveţi de făcut un drum la mare pe Autostrada Soarelui, trebuie să achitaţi taxa de pod Feteşti–Cernavodă. Aceasta se plăteşte înaintea traversării podului peste Dunare de pe A2, iar valoarea ei variază în funcţie de tipul autovehiculului pe care îl conduceţi şi de numărul de treceri peste pod.

Astfel, dacpă deţineţi un autoturism, taxa de pod este de 13 de lei pentru o trecere, de 26 de lei pentru două treceri şi de 208 de lei pentru 20 de treceri.

Pentru autovehiculele mai mari, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare sau TIR-uri, taxele sunt mai mari, ajungând la 91 de lei pentru o trecere, 182 de lei pentru două treceri şi 1.584 de lei pentru 20 de treceri, în cazul autovehiculelor mai grele de 12 tone şi cu minimum 4 axe.

Taxa de pod. Plată prin SMS

Taxa de pod Feteşti – Cernavodă poate fi plătită foarte simplu, prin SMS, la numărul unic 7577, indiferent de reţea.

Pretul taxei este calculat în funcţie de tipul autovehicului. În SMS trebuie să se precizeze numărul de înmatriculare şi categoria maşinii, respectiv dacă aceasta are o greutate mai mică de 3,5 tone, se va trece numarul 1.

Pentru vehiculele cu o greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone se va trece numărul 2, iar pentru vehiculele care depăşesc 12 tone se va trece fie numărul 3, fie numărul 4, în funcţie de numărul de axe. De exemplu, dacă este vorba despre un autoturism cu numărul de înmatriculare B-01-YYY, trimiteţi mesajul cu textul B01YYY 1. Cifra 1 de la final reprezintă categoria autovehiculului.

Imediat după trimiterea sms-ului, veţi primi înapoi un alt sms care cere confirmarea plăţii pentru numărul de înmatriculare indicat. La acest SMS, dacă numărul de înmatriculare este corect introdus, trebuie să răspundeţi cu DA. Veţi primi apoi un mesaj de confirmare ce va conţine numărul de înmatriculare al autovehiculului, categoria acestuia şi data la care expiră perioada de valabilitate.

Plata online, rapidă şi eficienţă

Plata online pentru taxa de pod Feteşti – Cernavodă se poate face pe site-ul www.erovinieta.ro, site autorizat de Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi care nu percepe niciun fel de taxe suplimentare.

De asemenea, o metodă rapidă şi eficientă de plată este direct pe site-ul TaxaDePod.ro, autorizat de CNAIR. (Call center 0732 773 773).

Tot ce trebuie să faceţi este să intraţi pe site, să alegeţi metoda optimă de plată (card bancar sau transfer bancar), să introduceţi datele personale şi ale autovehiculului, să fiţi de acord cu Termenii şi condiţiile şi să apăsaţi butonul “Plăteşte”. Imediat, veţi primi confirmarea plăţii prin e-mail.

Plata la casă, la benzinării

O metodă bună, dar nu foarte rapidă, este plata taxei de pod la majoritatea benzinăriilor. În acest caz, taxa poate fi achitată înainte de trecerea peste podul de la Feteşti, dar şi dupa trecerea acestuia, până la ora 24:00 a zilei următoare.

Taxa este valabilă 12 luni. Daca nu veţi trece podul în perioada valabilităţii, va fi nevoie de o nouă plată.

Amenzile sunt usturătoare. Pentru maşinile din categoria 1 amenda este de minim 130 de lei, categoria 2 – minim 470 de lei, iar pentru categoriile 3 şi 4 amenzile pornesc de la 640 lei, respectiv 910 lei.

Dacă aţi ales una dintre modalităţile de plată enumerate mai sus, atunci nu va mai fi nevoie să staţi la coadă la pod la Feteşti.

Foto: aradon.ro