Cum funcționează businessul românului pe jumătate neamț care i-a vindecat pe Mățel și Cotabiță

Florel Manu 24/01/2018 | 11:38 Oameni
Cum funcționează businessul românului pe jumătate neamț care i-a vindecat pe Mățel și Cotabiță

În timp ce mulți specialiști români iau drumul Occidentului, Paul Sittner a ales să se întoarcă în țară și să înceapă un business după model german. A vrut să fie antrenor de fotbal, dar a ajuns să se ocupe de fotbaliști ca terapeut.

Acest articol a apărut în numărul 32 (22 ianuarie – 4 februarie) al revistei NewMoney

Fundașul  Alexandru Mățel, unul dintre preferații lui Victor Pițurcă la echipa reprezentativă de fotbal a României, suferea în urmă cu cinci ani o accidentare gravă la genunchi. A fost operat în Turcia, iar pentru recuperare a ajuns în Germania. Acolo, la clinica Reha Training Leverkusen, l-a întâlnit pe Paul Sittner (46 de ani). După mai multe ședințe, internaționalul român s-a refăcut în urma unei me­tode noi, consacrată deja în Germania: terapia prin sport.

Acest episod l-a determinat pe Paul Sittner să-și deschidă propriul business în România. Și asta după ce mai mulți sportivi români și străini l-au căutat în Germania pentru a-i trata după ce au su­ferit diverse accidentări. „Așa mi-a venit ideea să deschid centrul în România, pentru că sportivii nu aveau posibilitatea să stea 3-4 săptămâni la recuperare în Germania“, își începe el povestea.

Din al doilea șut. A revenit în România în 2014, după 11 ani de ședere în Germania. Plecase acolo cu gândul să studieze marketing și management sportiv, dar a sfârșit prin a se specializa în recupe­rare și prevenire. Înainte de a-și termina studiile i s-a oferit un job în recuperare medicală, în ceea ce avea să devină cea mai mare clinică a landului

Nordrhein-Westfalia. La revenirea în țară, a deschis un centru de recuperare prin sport, în parteneriat cu o clinică privată din București. A fost o experiență încheiată după doi ani, despre care acum preferă să nu vorbească.  S-a întors în Germania în decembrie 2016 și a fost antrenor personal timp de un an.

În paralel, în mai 2017, a început să investească, alături de un fost coleg de școală, 150.000 de euro în dotarea cu echipamente de ultimă generație a viitorului centru de re­cuperare „Sport Therapie“, un business destinat nu doar sportivilor, ci și publi­cului larg. „Terapia prin sport se adresează oricărui om. E un fitness medical foarte bine documentat“, spune Paul Sittner, cu precizarea că exer­cițiile sunt destinate inclusiv persoanelor care au diabet ori probleme cu tensiunea arterială. Înainte de a începe terapia, pacientul este supus unor teste care sunt comunicate către medic.

Conceptul după care lucrează vine din Germania, iar tratamentul începe abia după ce pacientul are o recomandare medicală venită de la un spe­cialist. „Planul de terapie îl facem pe baza unui diagnostic medical“, spune Sittner. De la deschiderea centrului a tratat aproximativ 300 de persoane, ajun­gând la o cifră de afaceri de 75.000 de euro. Pentru anul în curs are o țintă de 220.000 de euro, iar pentru 2019 – de 350.000 de euro.

Schimb de posturi. Cu origini germane pe linie paternă, Paul Sittner a fost atras mai mult de fotbal, pe care l-a jucat de mic. Între 1990 și 1994 a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport (acum Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport) și a devenit antrenor de fotbal categoria A. Ca fotbalist a jucat la juniori, la Sportul Studențesc, iar până să plece în Germania a avut un club privat de fotbal lângă baza Pro Rapid.

La începutul anilor 2000 a decis să-și continue studiile în Germania. În 2003 a început studiile la „Deutsche Sporthochschule Köln“, la specializările recuperare după accidentele sportive și recuperare prin sport a bolilor interne. După ce a terminat și facultatea din Germania a renunțat la ideea de a mai fi antrenor de fotbal și a început să trateze spor­­tivi care au suferit diverse accidentări. Dacă nu a mai jucat fotbal, asta nu înseamnă că a părăsit definitiv terenul de joc.

Pe lângă Alexandru Mățel i-a mai tratat și pe Ionuț Vână, de la Viitorul Cons­tanța, pe ucraineanul Yehven Konoplyanka, jucător la Shalke 04, sau pe Rene Adler, fost portar al echipei naționale de fotbal a Germaniei.

Unul dintre pacienții săi din România a fost cân­tărețul Gabriel Cotabiță, care s-a refăcut după accidentul vascular suferit în mai 2015. Recuperarea artistului a început inițial cu un medic în sală, care putea să intervină dacă apăreau complicații.

În acest an, Sittner vrea să popularizeze noul concept de terapie prin sport importat din Germania pentru a-și consolida businessul. Primii care au reac­ționat au fost tinerii din mediul corporate, care vor să facă diverse sporturi pentru a se întreține. Dar Sittner speră ca, începând de anul acesta, fot­ba­liștii accidentați care îl căutau în Germania să-l găsească și la București.

 

Cine, ce, cum

Noul concept de terapie prin sport îi vizează atât pe cei care vor să facă mișcare pentru întreținerea personală, cât și pe cei interesați să participe la diverse competiții.

METODE GERMANE. Înainte de începerea unui tratament, pacienții sunt testați după metode folosite de Bayern München și de naționala de fotbal a Germaniei.

SPORT CU REȚETĂ. Planul de recuperare de la „Sport Therapie“ se face doar în baza unei recomandări medicale venită de la un medic specialist.

INVESTIȚIE. Echipamentele utilizate de centrul lui Paul Sittner au fost cumpărate din Germania, în urma unei investiții de 150.000 de euro.


FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.