Cum fac peste 47 de milioane de euro pe an platformele online care livrează mâncare la domiciliu

Online-ul a complicat nu doar decizia legată de locul de unde se poate comanda mâncare, ci și pe aceea legată de cea mai bună platformă prin care să fie plasată o comandă.
Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney
Piața locală de comenzi online de mâncare a fost una extrem de activă în ultimul an, atât din punct de vedere al achizițiilor făcute de marii jucători, cât și din punct de vedere al intrării altora noi.
La o radiografie sumară, după cumpărarea la nivel mondial a platformei Foodpanda (prezentă și în România), grupul german Delivery Hero și-a consolidat prezența la nivel local prin achiziționarea platformei românești hipMenu. Aceasta a fost lansată în 2013, la Cluj-Napoca, de către Dan Klausmeier şi Ciprian Costa. Anul trecut, hipMenu a raportat afaceri de circa un milion de euro. În urma achiziției, Delivery Hero și-a dublat cifra de afaceri din România, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Bulgarii de la Hello Hungry, care operează la nivel local platforma Oliviera, și-au vândut la începutul acestul an operațiunile, acestea fiind preluate de Takeaway.com, unul dintre cei mai mari jucători din piața de comenzi online de mâncare din Europa. Valoarea tranzacției a fost de peste zece milioane de euro, iar Oliviera a devenit Takeaway. Platforma de tip marketplace a luat naștere în 2000, în Olanda, fiind prezentă la ora actuală în nouă piețe europene.
DIN PIAȚĂ. Piața locală a livrărilor de mâncare prin platforme online este estimată la 47,7 milioane de euro în acest an. Aceste date se referă la segmentul restaurant-to-consumer (RTC), care include serviciile de comandă online (plasată fie pe site-ul sau aplicația restaurantului, fie prin intermediul unei platforme de tipul Foodpanda sau Takeaway) și de livrare la domiciliu, partea de logistică fiind asigurată de restaurante.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.