Cum evităm o criză majoră de foamete: experiment pe Africa

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Foametea în masă este o amenințare veche pentru multe regiuni africane. Vestea bună este că a fost reluată dezbaterea privind cele mai potrivite strategii menite să îi ajute pe fermieri să crească și să facă trecerea de la agricultura de subzistență la agricultură ca business.
Ferma de aproximativ un hectar a lui Peter Sotamaruti din apropiere de Bungoma, un orășel din vestul Kenyei, este ceva miniscul, dacă o judecăm după standardele lumii dezvoltate. Pentru Sotamaruti este însă dublu față de suprafața pe care o cultiva în urmă cu cinci ani, de exemplu. Vânzarea surplusului de porumb cultivat i-a permis femierului de 49 de ani și familiei sale să se mute din casa de chirpici în care locuiau într-una de cărămidă cu trei camere și iluminată solar. Din modestul profit reușește să acopere asigurarea medicală și să plătească taxele școlare pentru cei patru copii ai familiei, un lux pentru un fermier din Africa Subsahariană. „Ferma noastră este afacerea din care trăim“, spune Sotamaruti, care și-a pus în cap să ajungă la 4 acri anul viitor.
Foametea care face ravagii în această parte a lumii a întreținut dezbaterea veche legată de cât ar trebui să se implice guvernele africane, împreună cu ONG-urile, în promovarea agriculturii ca business, nu doar pentru subzistență. Africa se confruntă cu cea mai severă criză alimentară de la al Doilea Război Mondial încoace, cu cele 20 de milioane de oameni care riscă să moară de foame, pe fondul secetei și conflictelor armate.
MAI MARE ESTE MAI BINE. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), mici proprietari de terenuri asigură 80% din sursele de alimente în Africa Subsahariană. Fără prea mulți bani pentru semințe și fertilizatori, dar și în absența infrastructurii și logisticii, acești fermieri sunt cu atât mai vulnerabili în fața capriciilor vremii, nemaivorbind de războaiele civile care macină această regiune. Cu toate acestea, dezbaterea nu este doar despre productivitate. În Africa, există cea mai mare rată a populației care lucrează în agricultură, prin urmare se impun politicile gândite să favorizeze ferme mai mari.
Este critic însă ca aceste schimbări să fie urgentate într-un moment în care unele țări dezvoltate donatoare nu mai sunt atât de generoase. Propunerea de buget făcută de noua Administrație de la Casa Albă aduce o reducere cu 37% în cazul Departamentului de Stat și al Agenției pentru Dezvoltare Internațională. Acest lucru va afecta cam tot, de la proiectele de irigații până la programele de nutriție concepute pentru elevi.
Christopher Barrett, economist specializat pe agricultură în cadrul Cornell, crede că ajutoarele pentru dezvoltare trebuie canalizate către fermierii care au mijloacele necesare pentru a-și crește suprafețele cultivate și vor să facă un business din agricultură, și nu ca până acum, către cei care fac agricultură de subzistență. În cazul celor din urmă, un an prost din punct de vedere meteorologic poate fi fatal.
„Atunci când pentru clasa fermierilor agricultura este un business, ei și familiile lor cheltuie în comunitatea locală, stimulând astfel cererea pentru produse. Vor angaja apoi pe cineva pentru curățenie în casă sau vor începe o afacere pe plan local“, spune el.
Fermierii africani pentru care agricultura este deja un business se lovesc cam de aceleași probleme ca și mici proprietari de terenuri agricole, dar au totuși câteva avantaje pe termen lung, este de părere Sam Jones, profesor specializat pe agricultura africană de la Universitatea din Copenhaga. În trecut, „s-a crezut că micii fermieri pot fi mai productivi deoarece beneficiază de munca întregii familii. Doar că tehnologia joacă un rol tot mai mare în agricultură, iar micii fermieri cu greu au acces la ea“.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.