Cum descoperi viciile ascunse ale clădirilor? 5 lucruri la care să fii atent când cumperi un apartament

Andrei Dumitru 29/03/2023 | 10:26 Fapt Divers
Cum descoperi viciile ascunse ale clădirilor? 5 lucruri la care să fii atent când cumperi un apartament

Achiziționarea unui apartament este întotdeauna un prilej de emoții și bucurie, mai ales pentru cei care intenționează să locuiască în el. Dar se întâmplă frecvent ca, într-un timp relativ scurt, proprietarii să descopere neajunsurile noii locuințe și să constate că nu e suficient ca un apartament să arate bine pentru a fi achiziția ideală. Există multe alte aspecte care trebuie avute în vedere când cumperi un apartament pentru ca acesta să ofere tot confortul și să fie o bună investiție. Cum descoperi viciile ascunse ale clădirilor? Iată 5 lucruri la care să fii atent.

  1. Nu doar metrii pătrați contează

„Decizia de achiziție a unui apartament nu trebuie făcută ținând cont doar de metrii pătrați pe care-i oferă”, spune Adrian Stoichină, COO Prima Development Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu peste 10 proiecte active în București și Oradea.

„Contează mult compartimentarea, iar aspectul cel mai important pe care trebuie să-l aibă în vedere cumpărătorii este cel al desfășurării apartamentului la fațadă”, explică COO-ul Prima Development Group. Prin urmare, cei care doresc să achiziționeze un apartament trebuie să observe dacă locuința este bine compartimentată, are spații suficiente de depozitare, geamuri mari, dar și dacă este desfășurată la fațada clădirii.

„Unele apartamente întrunesc majoritatea acestor criterii, dar cu toate acestea, unele spații importante – ca cel de luat masa sau cel de gătit – sunt poziționate mai degrabă în adâncime, depărtate de fațadă. Astfel, apartamentele nu sunt de fapt luminoase, iar calitatea locuirii este una slabă”, spune Adrian Stoichină.

  1. Fii atent la proporțiile camerelor

Pare surprinzător, dar un dormitor de 14 metri pătrați poate oferi un confort mai redus decât unul de 12, dacă nu este bine proporționat. Când este vizionat un apartament în vederea achiziției, trebuie verificate și adâncimile camerelor, nu doar suprafața.

  1. Detaliile au o însemnătate majoră

La achiziția unui apartament, există multe detalii mai puțin vizibile, mai ales dacă acesta este cumpărat în stadiul de proiect. Însă, proprietarul se va lovi de aceste detalii zi de zi și ele vor face diferența în ce privește sentimentul de confort conferit de locuință. „Clienții ar trebui să întrebe dezvoltatorul, spre exemplu, cum a gândit design-ul spațiilor comune sau al parcărilor subterane.

Atenția deosebită acordată detaliilor este un semn bun”, este opinia COO-ului Prima Development Group, dezvoltator imobiliar de două ori premiat internațional la European Property Awards.

  1. Observă modul cum este echipat apartamentul

Nu doar brandul centralei termice sau al tâmplăriei sunt importante când se achiziționează un apartament, ci toate elementele cu care este echipat. De la locul unde este montat aerul condiționat, la numărul prizelor deasupra blatului de bucătărie și amplasarea corpurilor de iluminat, fiecare lucru contează. Dar, de obicei, inconvenientele sunt observate treptat, în primele luni de la mutare, iar rezolvarea problemelor necesită investiții suplimentare și disconfort.

„Dacă într-un apartament recent achiziționat descoperi că nu există priză pentru încărcarea telefonului lângă canapea, nu poți să stingi lumina în dormitor fără să te ridici din pat sau trebuie să scoți zilnic din priză un electrocasnic ca să folosești un altul – toate acestea sunt lucruri care scad considerabil confortul locuirii. Este preferabil să observăm aceste aspecte înainte de achiziție, pentru că, dacă ne izbim de ele zilnic, nu mai sunt detalii, ci lucruri importante”, spune Adrian Stoichină.

  1. Cât de adânci sunt balcoanele sau terasele

În cazul balcoanelor, importantă este nu doar suprafața, ci și adâncimea lor. Astfel, un balcon de 10 mp poate părea mare, dar dacă nu are suficientă adâncime, va fi transformat (cel mult) într-un spațiu de depozitare. Nu va avea niciodată șansa să fie o oază de verdeață unde poate fi luată masa în serile de vară. În același timp, un balcon de 6 mp bine proporționat poate avea utilizări multiple – de la spațiu de relaxare, prelungire a livingului, până la mini grădină urbană.

„Pentru ca un balcon sau o terasă să permită proprietarilor să se bucure într-adevăr de ele trebuie să aibă o adâncime utilă de 1,8 – 2 m”, explică Adrian Stoichină.

Cu experiență pe segmentul construcțiilor rezidențiale de peste 18 ani, în portofoliul Prima Development Group se înscriu 48 de imobile finalizate în Oradea și București. La finalul anului trecut, compania a a demarat un nou proiect rezidențial în Capitală, în zona de nord a Bucureștiului, PRIMA Vista, un complex de amploare, cu 482 de apartamente.