Cum au schimbat celulele stem viața unui copil român care nu ar fi putut merge vreodată

NewMoney 31/01/2020 | 11:03 Ştiri
Cum au schimbat celulele stem viața unui copil român care nu ar fi putut merge vreodată

Studiile privind celulele stem au demarat pe la începutul anilor ’80, iar atunci oamenii de știință și lumea medicală au fost încântați de acest nou tip de celule datorită capacității lor de a se transformă într-o mare diversitate de celule diferențiate (celule nervoase, hepatice), putând astfel să reînnoiască și să refacă țesuturi afectate sau distruse. 

În prezent, sunt utilizate în tratarea a peste 70 de tipuri de afecțiuni: boli congenitale (moștenite) ale sângelui, sistemului imun, boli metabolice, diverse tipuri de cancer (cancer de măduvă osoasă, neuroblastom, retinoblastom).

De aceea, celulele stem reprezintă o zonă de mare interes în medicina actuală. Astfel, părinții își pot proteja copiii împotriva unor boli severe, acute sau cronice, alegând să stocheze celule stem la naștere. Deși procedeul este la stadiul de pionierat în România, mai mulți copii români au beneficiat de tratamente cu celule stem în alte țări europene.

Lucas, copilul care nu putea să meargă

Este și cazul lui Lucas, un copil de 6 ani, tratat în Polonia, a cărui dezvoltare s-a îmbunătățit cu până la 70% pe segmente precum: motor, emoțional, vorbire, deplasare sau comportament. Iar cazul sau nu este unul singular.

„Lucas este nepotul meu, iar tratamentul cu celule stem i-a schimbat viața, de aceea recomand tuturor părinților să facă această recoltare la naștere pentru că nu știi ce îți oferă viața. E păcat, dacă există această tehnologie, să nu avem rezerva de sănătate a copilului pusă de-o parte. Până acum, doar eu am trimis alți 6 copii la tratament în Polonia”, declară medicul pediatru Ionica Ciortan, doctor în științe medicale.

Lucas părea inițial un copil sănătos, doar că mama avusese unele probleme de coagulare a sângelui în timpul sarcinii.

„Pe la 6 luni, a început să se vadă că rămâne în urmă cu dezvoltarea, la un an nu mergea, iar la doi  nu vorbea, moment în care eu am început să fac toate investigațiile. Am fost cu el cam peste tot, în țară și în străinătate, i-am făcut tot felul de investigații. Toată lumea medicală îmi zicea însă că o să se refacă dacă facem recuperare”, spune medicul pediatru. Într-un final, se pare că s-a aflat cauza problemelor lui Lucas:  o hipoxie de ultim trimestru de sarcină – deficit de oxigen și hrană -, în ultima lună, când se definitiva sistemul nervos. Practic, micuțul avea un zid între ceea ce își dorea să facă și ceea ce putea să facă.

„La nivelul de vârf al neurologiei pediatrice mi s-a spus că nu va merge niciodată pentru că are tulburări în substanța albă cerebrală. Atunci am decis să luăm legătura cu Biogenis și să apelăm la ultima redută: tratamentul cu celule stem mezenchimale”, declară medicul.

Cazul lui Lucas a fost preluat de medicii din Cracovia și a început un tratament inițial care a constat în 5 ședințe de tratament cu celule stem mezenchimale procesate.

„L-am întrebat pe profesorul care a efectuat procedura ce riscuri sunt și a zis că nu există niciun risc. Atunci m-am gândit așa: dacă nu știm cât bine va face tratamentul, măcar să știm că nu va face rau”, mai spune dr. Ciortan.

Nu numai că nu a făcut rău, dar rezultatele au fost spectaculoase

„Copilul a evoluat vizibil după fiecare ședința: s-a sprijinit, a mers de mână, apoi singur. Iar la 5 ani copilul a fost înscris la grădiniță cu însoțitor. Între timp a făcut intensiv ședințe de recuperare pentru că aceste celule sunt puse acolo să construiască ceva, dar trebuie să le și antrenezi – să le spui ce au de făcut pentru a se specializa”, explică medicul pediatru.

Și pentru că rezultatele primei runde de tratamente au fost atât de spectaculoase, familia și medicii au decis ca Lucas să facă o nouă rundă de ședințe cu celulele stem pentru a-i îmbunătăți și abilitățile de vorbire.

„Vara această ne-am decis să recontactam echipa de specialiști și să le solicităm încă o evaluare a dosarului pentru ajutor la vorbire. Copilul înțelege, execută, dar vorbește limitat. În Septembrie a făcut prima ședință, în Martie urmează cea de-a doua”, a mai spus medicul.

În cercetările derulate de Grupul FamiCord, din care face parte și compania locală Biogenis, care s-a ocupat de cazul lui Lucas, s-a constatat un beneficiu al transplantului de celule stem în hematologie. Un număr mare de tratamente a fost aplicat pacienților cu paralizie cerebrală (259 de pacienți), autism (126 cazuri) și scleroză laterală amiotrofica (227 de pacienți).

Prelevarea și stocarea celulelor stem

Recoltarea acestor celule se face imediat după naștere, fără niciun risc pentru mamă și copil, din sângele rămas pe cordonul ombilical. Recoltarea celulelor stem se face de către medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama îl poartă la ea. Kitul provine de la banca privată de celule stem cu care părinții au încheiat un contract. Celulele astfel recoltate se păstrează în bănci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.

Prețul este un factor important atunci când vine vorba de decizia de a recolta celulele stem. Biogenis pune la dispoziția viitorilor părinți două opțiuni: să aleagă un pachet standard sau să își personalizeze un pachet, costurile medii fiind de 3500-4000 de lei.

Dacă ne referim la un cost mediu al unui pachet de recoltare celule stem, acesta ar fi de 3500 lei, la care se adaugă un cost de 100 de euro anual pentru stocare.

Părinții pot alege să stocheze celule stem din sângele de cordon ombilical (CSH) sau pot opta pentru  recipiente suplimentare de cordon ombilical, Gelatină Wharton și celule stem mezenchimale (CSM). Nașterea reprezintă momentul unic în care poți recolta celule stem din sânge de cordon ombilical sau din țesutul de cordon ombilical.

În ultimul an, pe lângă un sistem bine pus la punct pentru plata în 3, 6, 9 sau 12 rate, Biogenis a dezvoltat și diverse parteneriate cu furnizori de servicii medicale printre care putem aminti profilul Torch sau morfologiile fetale, prin intermediul cărora viitoarele mămici pot urmări evoluția sarcinii și să beneficieze în același timp de prețuri accesibile la aceste servicii.

“Putem spune cu mândrie că Biogenis face parte din Grupul FamiCord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa. Acesta investește fonduri considerabile în cercetare și dezvoltare, ceea ce a dus și la o creștere exponențial a numărului de pacienți atât din România cât și din toată Europa, care au ajuns pentru tratamente cu celule stem la centrele de transplant din Polonia. În plus, apartenența la Grupul FamiCord ne oferă  o stabilitate financiară și o garanție ca vom fi aici, prezenți în România, pentru o perioadă lungă de timp. Grupul este listat la bursa de valori din Varșovia prin intermediul băncii poloneze PBKM.” a explicat Dr. Bogdan Bulumac, Directorul Comercial al Biogenis.