Cum au reușit doi tineri antreprenori să obțină venituri de 2,8 milioane de euro, în plină criză, cu un start up specializat în marketing online

Afacerile din online au crescut cu aproape 30% în 2020, iar mulți jucători, noi și vechi, încearcă să dezvolte strategii prin care să ajungă mai repede la clientul final. Lozul câștigător se pare însă că îl trag cei care știu cum să-și gestioneze campaniile de marketing.
Vivre, cel mai mare retailer online de mobilă din sud-estul Europei, a reușit anul trecut să realizeze venituri cu 50% mai mari decât în 2019. Concret, cifra sa de afaceri a crescut de la 41,4 milioane de euro în 2019 la 61,1 milioane de euro în 2020, avans influențat și de schimbarea obiceiurilor de consum din piață, în condițiile în care vânzările de mobilier și produse pentru decorarea casei au înregistrat o cerere tot mai mare în perioada restricțiilor sanitare.
Dar a existat și un alt factor – promovarea permanentă în perioada de creștere a pieței. „În 2020, spre exemplu, am reușit să înregistrăm o creștere de 50% tocmai datorită rapidității cu care ne-am redefinit strategia de marketing“, spune Monica Cadogan, chief executive officer (CEO) și cofondatoare a Vivre, explicând că retailerul a urmărit permanent tendințele din piață, analizând trendurile de consum și comportamentul consumatorului în pandemie. În plus, mai spune antreprenoarea, platforma a venit în piață inclusiv cu oferte personalizate.
Cum ajung însă aceste oferte la clientul final? Răspunsul vine de la Data Revolt, o agenție de data marketing specializată în interpretarea și folosirea datelor de business în campaniile de performance/media, fondată în 2018 de Cosmin Nastasă (41 de ani) și Bogdan Zaharia (32 de ani).
Campaniile digitale
În urmă cu aproximativ două decenii, companiile care voiau să se promoveze recurgeau în special la televiziuni și radiouri, panouri publicitare sau machete în print. Apoi, internetul a început să atragă tot mai multe dintre businessurile clasice, iar experții în advertising și-au concentrat atenția asupra campaniilor de marketing din online.
„Încercăm să oferim soluții și răspunsuri oamenilor din marketing, analizând datele din piață“, spune Cosmin Nastasă, cofondator al Data Revolt. Acesta adaugă că există deja mulți jucători din online care și-au adaptat strategiile la comportamentul de achiziție al clienților în perioada în care afacerile din offline erau practic paralizate. Iar unii antreprenori din e-commerce și-au dat seama că trebuie să fie cât mai aproape de utilizatorul care anul trecut a stat mai mult în fața calculatorului sau cu telefonul în mână, fiind tentat să facă achiziții online.
„Cred că marketingul online nu mai este de mult o componentă opțională, ci joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea unui brand, la fel ca toate celelalte departamente responsabile de creștere pe termen mediu și lung a businessului“, adaugă Monica Cadogan. Cosmin Nastasă și Bogdan Zaharia spun că tot mai multe businessuri din online vor pune accent pe deciziile bazate pe date și vor adopta un mod de lucru concentrat pe analiză. Lucruri care, detaliază cei doi, au început să se vadă în pandemie.
„După acea perioadă de incertitudine din martie, au început să crească bugetele pentru marketing online și au apărut mai mulți bani în piață“, spune Bogdan Zaharia. Cererea de date despre comportamentul pieței a fost din ce în ce mai mare. Iar asta se vede și în evoluția cifrelor Data Revolt.
Creșteri în pandemie
Dacă la intrarea sa pe piață, în 2018, compania avea cinci angajați, în 2019 a ajuns la 17 angajați, pentru ca la jumătatea acestui an să aibă o echipă de 45 de oameni, dar vizează în continuare extinderea acesteia. În ceea ce privește cifra de afaceri, Data Revolt a încheiat anul 2019 cu venituri totale de 700.000 de euro, înregistrând în 2020 vânzări de 2,8 milioane de euro. Cei doi antreprenori mizează pe o nouă creștere și anul acesta, estimând o cifră de afaceri de circa 4 milioane de euro. În momentul de față, 80% din veniturile companiei sunt generate pe plan local, iar 20% – pe plan extern. „Suntem activi în 20 de țări“, menționează Cosmin Nastasă.
Compania are un birou în Elveția, țară unde se află și unul dintre cei mai mari clienți ai săi, Fleurop, un marketplace online de flori cu livrări în aproape 150 de țări. „În Elveția sunt și huburile mai multor organizații multinaționale“, motivează Bogdan Zaharia decizia de a fi prezent și fizic în Țara Cantoanelor.
Pe plan local, în portofoliul Data Revolt se regăsesc companii mari precum Orange, Imobiliare.ro, Fashion Days, Vivre, Catena, Superbet, Autoeco, L’Oréal, Noriel, Stemsure, Murmur sau eJobs.
Nastasă și Zaharia spun că cererea de servicii în zona de marketing digital este în creștere, dar că în piață nu există suficienți specialiști. „Vrem să ne implicăm în partea academică, să le povestim studenților sau masteranzilor ce înseamnă digitalul“, mai spune Cosmin Nastasă. La nivel de învățământ universitar, adaugă acesta, abia acum au început să apară cursuri pentru pregătirea studenților pentru zona de marketing online, însă acestea nu sunt suficiente, fiind nevoie de cursuri suplimentare la care să participe cei care vor să se specializeze în marketing online.
Absolvenți de ASE, cei doi au fost implicați înainte de pandemie în cursuri de pregătire de specialiști pentru marketing online – Google Adwords și Analytics, Content Marketing și SEO –, desfășurate prin intermediul Online Knowledge Institute. Dar, pe fondul restricțiilor sanitare, acest proiect a fost oprit.
În prezent, programele de pregătire se rezumă la personalul din Data Revolt, însă antreprenorii nu exclud să reia aceste cursuri la un moment dat. Și asta, în condițiile în care, consideră ei, este nevoie urgent de mai mulți specialiști în marketing online. Mai ales că piața online crește deja mult mai repede decât se formează specialiștii din acest domeniu.
Ce, cât, unde
Comerțul electronic local a generat anul trecut venituri totale de aproximativ 5,6 miliarde de euro, cu 30% mai mult decât în 2019, potrivit Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO).
- COMPORTAMENT. Circa 85% din români au utilizat internetul cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 45% din aceștia au făcut cel puțin o achiziție online în ultimul an, potrivit Eurostat.
- ORE PREFERATE. Cele mai multe achiziții se fac în intervalul orar 11.00-15.00, în cazul sistemelor PC, și 20.00-22.00, în cel al gadgeturilor mobile, potrivit datelor analizate de compania de digital marketing 2Performant.
- TELEFON VS DESKTOP. 2020 a adus o creștere ușoară a procentului de cumpărături făcute de pe telefoanele mobile, acesta ajungând să reprezinte 65,6% din totalul achizițiilor online, în condițiile în care procentul cumpărăturilor făcute de pe desktopuri a scăzut la 34,4%, anul trecut.
- CREȘTERE. Raportat la 2019, numărul cumpărătorilor online din România a crescut cu 13% în 2020, potrivit companiei de analiză de piață iSense Solutions.
- ORIENTARE. Pe lângă achizițiile de pe teritoriul României, o treime din români preferă să facă shopping online de la magazine din China (27%), țări membre ale Uniunii Europene (23%) și SUA (4%).
Acest articol a apărut în numărul 122 al revistei NewMoney.
FOTO: Laszlo Raduly