Cum au făcut băncile un profit de aproape un miliard de euro în 2016

Alexandra Pele 16/03/2017 | 13:12 Financiar
Cum au făcut băncile un profit de aproape un miliard de euro în 2016

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

UPDATE: De la publicarea materialului, Raiffeisen, a 4-a cea mai mare bancă din sistem, a anunțat un profit de 100 de milioane de euro.

2016 avea toate semnele unui an greu pentru bănci. Dacă e să ne uităm acum la profituri, nu s-ar mai zice.

După un an petrecut pe holurile Parlamentului și prin conferințe de presă în care anunțau un colaps iminent al cre­ditării pe fondul unor inițiative legislative „îmblânzite“ până la urmă de Curtea Constituțională a României (CCR), bancherii au ieșit pe plus. În spa­tele cifrelor pozitive anunțate de bănci se află atât un eveniment de con­junctură, cât și eficientizarea opera­țiunilor și curățarea portofoliilor.

PATRU PENTRU 70%. Dar să vedem mai întâi cifrele: băncile din sistemul românesc au avut în 2016 un profit cumulat de 4,3 miliarde de lei, în scădere cu 7,3% față de nivelul din 2015, și cu peste jumă­tate de miliard de lei sub rezultatul record din 2008, cel mai bun an din acest punct de vedere, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, spune că profitul mare al băn­cilor a fost posibil datorită modificărilor aduse celor două legi – identificate de BNR ca fiind un risc sever la adresa sta­bilității finaciare: legea conversiei și legea dării în plată.

Prima a fost decla­rată neconstituțio­nală, iar a doua a fost modi­fi­cată. „CCR a adus legea în matca ei. Așa se și ex­pli­că, până la urmă, și profitul mare al băncilor și faptul că sistemul bancar, în ciuda diverselor opinii și vânzoleli din piața pu­bli­că, și-a dovedit soliditatea“, spune Vasi­lescu, adăugând că există toate con­dițiile ca profiturile din 2016 să se men­țină și în acest an.

La fel ca până acum, cele mai mari profituri vin din zona Big 5 – BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank și UniCredit. „Este firesc. Întotdeauna marii jucători au avut și partea leului la profit“, comentează consilierul BNR. Din rezultatele anunțate până acum reiese că BCR, Banca Transilvania și BRD și-au adjudecat împreună peste 70% din profi­tul sistemului. În 2015, cele mai mari cinci bănci după active au raportat un plus de 4,4 miliarde de lei, adică peste 90% din profitul cumulat al între­gului sistem. Dintre cele 36 de bănci prezente atunci pe piață, 22 au ieșit pe plus. Anul trecut, numărul lor a sărit la 27.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.