Cum au făcut băncile un profit de aproape un miliard de euro în 2016

Alexandra Pele 16/03/2017 | 13:12 Financiar
Cum au făcut băncile un profit de aproape un miliard de euro în 2016

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

UPDATE: De la publicarea materialului, Raiffeisen, a 4-a cea mai mare bancă din sistem, a anunțat un profit de 100 de milioane de euro.

2016 avea toate semnele unui an greu pentru bănci. Dacă e să ne uităm acum la profituri, nu s-ar mai zice.

După un an petrecut pe holurile Parlamentului și prin conferințe de presă în care anunțau un colaps iminent al cre­ditării pe fondul unor inițiative legislative „îmblânzite“ până la urmă de Curtea Constituțională a României (CCR), bancherii au ieșit pe plus. În spa­tele cifrelor pozitive anunțate de bănci se află atât un eveniment de con­junctură, cât și eficientizarea opera­țiunilor și curățarea portofoliilor.

PATRU PENTRU 70%. Dar să vedem mai întâi cifrele: băncile din sistemul românesc au avut în 2016 un profit cumulat de 4,3 miliarde de lei, în scădere cu 7,3% față de nivelul din 2015, și cu peste jumă­tate de miliard de lei sub rezultatul record din 2008, cel mai bun an din acest punct de vedere, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, spune că profitul mare al băn­cilor a fost posibil datorită modificărilor aduse celor două legi – identificate de BNR ca fiind un risc sever la adresa sta­bilității finaciare: legea conversiei și legea dării în plată.

Prima a fost decla­rată neconstituțio­nală, iar a doua a fost modi­fi­cată. „CCR a adus legea în matca ei. Așa se și ex­pli­că, până la urmă, și profitul mare al băncilor și faptul că sistemul bancar, în ciuda diverselor opinii și vânzoleli din piața pu­bli­că, și-a dovedit soliditatea“, spune Vasi­lescu, adăugând că există toate con­dițiile ca profiturile din 2016 să se men­țină și în acest an.

La fel ca până acum, cele mai mari profituri vin din zona Big 5 – BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank și UniCredit. „Este firesc. Întotdeauna marii jucători au avut și partea leului la profit“, comentează consilierul BNR. Din rezultatele anunțate până acum reiese că BCR, Banca Transilvania și BRD și-au adjudecat împreună peste 70% din profi­tul sistemului. În 2015, cele mai mari cinci bănci după active au raportat un plus de 4,4 miliarde de lei, adică peste 90% din profitul cumulat al între­gului sistem. Dintre cele 36 de bănci prezente atunci pe piață, 22 au ieșit pe plus. Anul trecut, numărul lor a sărit la 27.

Cel mai bun rezultat a fost anunțat până acum de Banca Transilvania, res­pectiv 1,2 miliarde de lei. Grupul a raportat o creștere a veniturilor opera­ționale de 4,6% și o scădere de 10,1% a cheltuie­li­lor. Pe de altă parte, veniturile nete din dobânzi au scăzut cu aproape zece procente, fiind parțial compensate de o creș­tere similară a veniturilor din comi­si­oane. BT a acordat 175.000 de noi cre­di­te în 2016, dintre care 18.000 pentru IMM-uri. Rezultatele din 2016 i-au promovat pe bancherii clujeni pe locul doi în sistem, devansând BRD din punct de vedere al activelor.

ACȚIUNI ȘI CREDITE. Rata medie a cre­ditelor neperformante a scăzut anul trecut sub 10% la nivelul întregului sistem, după vârful de peste 21% de la sfârșitul lui 2013. Scoaterea creditelor cu pro­ble­me din bilanțuri ajută băncile să elibereze provizioane (bani puși deo­­par­­te pentru acoperirea riscului de ne­­plată), ceea ce ajută profitabilitatea.

O sursă conjuncturală de profit a venit anul trecut din vânzarea acțiunilor VISA, care le-a adus celor mai mari cinci bănci din România venituri de peste 680 de milioane de lei. Prin urmare, circa 15% din profitul întregului sistem a provenit din această tranzacție. VISA Europe a fost cumpărată în vara lui 2016 de VISA Inc., după opt ani în care cei doi procesatori de plăți au funcționat separat. Băn­­ci­­le din România, ca membre, au primit o parte din veniturile din vânzare, atât sub formă de numerar, cât și sub formă de acțiuni la VISA Inc.

Pe de altă parte, ritmul acordării de noi credite a încetinit. Soldul îmrumuturi­­lor de retail a consemnat o creștere de 4,7%, cu un punct procentual mai puțin de­­cât evoluția din 2015 și departe de rit­mul-record din 2008, de 38,7%, reiese din datele BNR. S-au vândut în special cre­di­te „Prima Casă“ și credite de consum. Pe segmentul corporate, soldul a scăzut cu 3,1%, ceea ce arată că ritmul împrumuturilor noi a fost mai scăzut decât cel al rambur­­să­­rii de credite.

Pe lângă semnarea de noi împrumuturi, băncile au câștigat bine și din marja de dobândă, respectiv din diferența dintre dobânzile cerute la credite și cele acor­­date la depozite.

La sfârșitul anului, spre exemplu, media randamentelor la depozitele noi a fost de 0,9%. Pe de altă parte, băncile au cerut pentru fiecare credit nou o dobân­­dă medie de 6,57%, diferența de la 0,9% fiind câștigul lor.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”În câteva cifre” color=”juicy_pink” border_width=”2″][vc_column_text]Cele mai mari zece bănci din România concentrează aproape 80% din activele întregului sistem. La capitolul profit, câștigurile se împart între membrii unui club și mai select.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • BCR. Cea mai mare bancă din România a raportat un profit de peste un miliard de lei, cu 14,5% peste nivelul din 2015. Rezultatul bun a venit pe fondul îmbunătățirii portofoliului. BCR a eliberat provizioane de 280 de milioane de lei după vânzarea de neperformante și a restructurat creditele a 200.000 de clienți.
  • BT. Banca Transilvania a raportat un profit net de 1,2 miliarde de lei în 2016, la jumătate față de rezultatul obținut anul trecut, în urma preluării Volksbank. Cu active de 51,9 miliarde de lei, grupul clujean i-a depășit la mus-tață pe francezii de la BRD-SocGen, devenind a doua cea mai mare instituție de credit din România, după active.
  • BRD. Grupul francez a avut în România un profit de 763 de milioane de lei în 2016, în creștere cu 63,4% față de anul anterior.
  • REZULTATE PARȚIALE. Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistem, a avut în primul semestru din 2016 un profit de 36 de milioane de euro (162 milioane de lei). UniCredit, locul cinci în piață, a consemnat un profit de 75 de milioane de euro (337,5 milioane de lei) în prima jumătate a anului trecut.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.