Cum au devenit brusc milionari în dolari toți locuitorii unui sat din Spania

Gabriel Bucur 25/11/2016 | 17:59 Ştiri
Cum au devenit brusc milionari în dolari toți locuitorii unui sat din Spania

UPDATE: Antonino Fernández nu a lăsat moştenire locuitorilor din satul natal sumele imense de bani despre care publicaţiile străine au scris, a ţinut să clarifice Lucia Alaejos, reprezentanta Fundaţiei „Cerezales Antonino y Cinia”, anunţă site-ul thelocal.es.

În testament apar rudele miliardarului, dar nu şi sătenii. „Moştenirea de 200 de milioane de euro este o chestiune de familie”, a adăugat Lucia Alaejos. Totuşi generozitatea lui Antonino Fernández nu este o legendă nefondată. „A finanţat restaurarea bisericii, alimentarea cu apă pentru fiecare casă din sat şi, datorită lui, avem un centru cultural uimitor, care aduce vizitatori. Localitatea noastră este peste multe din regiune”, a mai spus Alaejos.

Ştirea originală:

Sintagma „nu a uitat de unde a plecat” are reprezentare și în rândul celor mai bogați oameni. Locuitorii din Cerezales del Condado, o localitate modestă situată în nord-vestul Spaniei, au aflat că au primit câte 2,5 milioane de dolari fiecare, după ce un miliardar născut acolo i-a inclus pe toți în testamentul său, informează International Business Times.

În 1917, într-o familie numeroasă și săracă, a venit pe lume Antonino Fernández. A renunțat la școală la vârsta de 14 ani, forțat de taxele prea mari pe care părinții săi trebuiau să le plătească pentru el. La 32 de ani s-a mutat în Mexic, unde s-a angajat la compania unchiului soției sale, Grupo Modelo, producătorul berii Corona. La început, a lucrat ca muncitor în depozit. A avansat în ierarhie, iar în 1971 a devenit CEO, funcție pe care a ocupat-o până în 1997.

Antonino Fernández a rămas președintele consiliului de administrație al Grupo Modelo până în 2005, dar și președinte de onoare pe viață, până în luna august a acestui an, când a murit, la vârsta de 99 de ani.

Miliardarul nu a uitat de originile sale iberice și de sărăcia care i-a marcat prima parte a vieții. Antonino Fernández a lăsat drept moștenire circa 210 milioane de dolari pentru cei 80 de săteni din Cerezales del Condado, adică aproape 2,5 milioane de euro pentru fiecare locuitor.

Vestea i-a uimit pe omenii locului. Proprietarul singurului bar din sat spune că Antonino Fernández este un erou. „Înainte, nu aveam niciun ban. Nu știu ce ne-am fi făcut fără Antonino”, a declarat el, potrivit unui ziar local.

Faptele caritabile ale miliardarului au fost recunocute de fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, pentru contribuția adusă patriei-mamă. Organizația Soltra, înființată de Antonino Fernández în Leon, ajută persoanele cu dizabilități să se angajeze. De asemenea, în 2008, filantropul a înființat în satul natal fundația „Cerezales Antonino y Cinia”, prin care a sprijinit inițiativele rurale din regiune.

Grupo Modelo, compania care se confundă cu ascensiunea lui Antonino Fernández, este lider în Mexic în materie de fabricare, distribuție și vânzare de bere. Fondată în anul 1925, compania produce berea Corona, a doua cea mai populară din Statele Unite, cu vânzări de aproape 700 de milioane de dolari pe an. Din 2013, Grupo Modelo este parte a Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere la nivel mondial.

 


FOTO: Google Earth / Street View

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.