Cum au ajuns noile clădiri de birouri din București să fie ”pețite” de cumpărători încă de dinainte de a fi construite

Andreea Neferu 27/07/2018 | 11:09 Companii
Cum au ajuns noile clădiri de birouri din București să fie ”pețite” de cumpărători încă de dinainte de a fi construite

Noile clădiri de birouri din București și din marile orașe din țară nu duc lipsă nici anul acesta de pețitori. Nici măcar atunci când încă sunt în cons­trucție.

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Perioada de euforie pe care o traversează piața locală de birouri s-a tradus anul acesta nu doar prin contracte de închiriere de zeci de mii de metri pătrați semnate de companii care vor să-și schimbe sediul sau să se extindă, ci și prin parafarea unor tranzacții de vânzare-cumpă­rare cu multe zerouri în coadă. De altfel, anul acesta s-a semnat cea mai mare achiziție din istoria pieței moderne de birouri din România – preluarea parcului de afaceri Oregon Park din nordul Capitalei, esti­ma­tă la 160-170 de milioane de euro –, care a stabilit după mai bine de un deceniu un nou reper al tranzacțiilor cu proprietăți office. Dar și o posibilă nouă tendință, investitorii începând să preia „turnuri de sticlă“ încă de dinainte ca acestea să fie gata.

Astfel, dacă primele două clădiri ale complexului, cumpărat de fondul Lion’s Head Investments, cu acționari sud-africani și bulgari, de la dezvoltatorii Portland Trust și Ares Management, sunt fina­lizate, cea de-a treia clădire ar urma să fie gata abia anul viitor. Iar cazul nu este singular. Tot anul acesta, prima clădire a viito­ru­lui complex de birouri Campus 6 din zona Politehnica din Capitală a fost cum­părată de austriecii de la CA Immo pentru 53 de milioane de euro de la grupul suedez Skanska. Iar aceasta deși imobilul ar urma să fie finali­zat abia în luna septembrie.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.