Cum arată viitorul logisticii în e-commerce? Un posibil răspuns vine de la Frisbo, platforma românească de smart e-fulfillment cu cea mai mare acoperire în Europa

Pentru Bogdan Colceriu, fondator al platformei de e-fulfillment Frisbo – care preia depozitarea, ambalarea și livrarea comenzilor magazinelor online –, ultimii doi ani au însemnat o dezvoltare continuă a afacerii, culminând cu atragerea unei investiții de două milioane de dolari la final de 2021.
„În prezent suntem cea mai mare rețea europeană de e-fulfillment cu livrare a doua zi“, spune acum antreprenorul. În primul trimestru al anului în curs, Frisbo s-a extins în patru noi țări și țintește operațiuni în aproape toată Europa pentru 2022.
Un domeniu atractiv
Potrivit estimărilor făcute de Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), GPeC și de principalii jucători din domeniu, sectorul de e-commerce românesc a atins pragul de 6,2 miliarde de euro la finalul anului 2021, cu aproximativ 10% mai mult decât în 2020. „E-commerce-ul românesc este într-o continuă creștere. Tot mai multe businessuri online de peste hotare se localizează în România, iar trendul va continua și anul acesta. Pornind de la valoarea de 6,2 miliarde de euro ca bilanț în 2021 și făcând un simplu calcul, înseamnă că românii au cheltuit, în medie, aproape 17 milioane de euro în fiecare zi a anului trecut“, spune Andrei Radu, chief executive officer (CEO) & founder GPeC.
Potrivit datelor celui mai recent raport Eurostat, publicat în ianuarie 2022, 88% dintre români au utilizat internetul cel puțin o dată în 2021, în creștere de la 85% față de procentul din 2020. Dintre aceștia, 44% au făcut cel puțin o achiziție online anul trecut – deși acest procent este cu 1% mai mic față de cel consemnat în 2020, per ansamblu, numărul cumpărătorilor online a crescut, dată fiind creșterea bazei de internauți. La acest capitol, România rămâne pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei (42%).
„Dacă criza sanitară a forțat comerțul online să crească, conducând la o dezvoltare fără precedent a industriei, criza pe care o traversăm acum reprezintă un factor de încetinire a vânzărilor“, comentează Colceriu contextul general actual al pieței locale de e-commerce, a cărei valoare ar urma să crească anul acesta la șapte miliarde de euro, potrivit estimărilor jucătorilor activi.
Despre strategia de dezvoltare a Frisbo, Colceriu spune că „ne dorim să facilităm accesul magazinelor online la serviciile noastre și al halelor de fulfillment care se alătură rețelei de parteneri, până la nivelul la care înrolarea în sistem devine aproape instantanee“. „Acest lucru ne-ar permite o creștere accelerată chiar și în afara Europei, ceea ce ar face ca procesul să fie aproape nelimitat din punct de vedere geografic.“
Expansiune
În primul trimestru al acestui an, Frisbo și-a extins operațiunile în Marea Britanie, Spania, Italia și Austria, facilitând astfel logistica magazinelor online care doresc să vândă pe aceste piețe. Tot în acest an, compania vizează extinderea internațională în Benelux, Estonia, Lituania și Finlanda, estimând pe acest fond o dublare a cifrei de afaceri, de la 1,8 milioane de euro în 2021 la 3,6 milioane de euro.
În momentul de față, Frisbo operează 25 de depozite în plan intern și extern, care deservesc peste 200 de comercianți online din regiune. „Pentru anul acesta, avem drept obiectiv să operăm circa 35 de depozite și să deservim aproximativ 400 de clienți magazine online. Prin Frisbo, magazinele online obțin acces fizic (logistic) la întreaga piață europeană, cu un singur contract și cu o singură integrare. Noi ne ocupăm și de procesarea retururilor înapoi în stoc, dacă este cazul, pentru ca nimic să nu se piardă“, punctează Colceriu.
Mai concret, compania recepționează stocul de produse al clienților, îl depozitează în rețeaua de hale partenere, procesează automat comenzile plasate în magazinul online al clientului, ambalează produsele selectate, emite facturi sub egida clientului și le livrează în parteneriat cu companiile de curierat.
Pentru ca toată această dezvoltare în Europa să fie posibilă, pentru a-și extinde și consolida rețeaua europeană de hale, Frisbo a atras la finalul anului trecut o investiție de două milioane de dolari în cadrul unei runde conduse de fondul de investiții Eleven Ventures, cu participarea GapMinder Ventures, RocaX și Neogen. „Dezvoltarea pieței de comerț online nu se poate realiza fără o logistică foarte bine pusă la punct și care să se plieze și pe soluțiile tehnice folosite de magazinele online. Frisbo oferă în primul rând același nivel de flexibilitate în ceea ce privește produsele fizice comercializate, în același fel în care soluțiile de cloud permit dezvoltarea website-urilor magazinelor“, declara la momentul anunțului investiției Cosmin Ochișor, partener GapMinder Venture Partners.
Tendințe
În ceea ce privește schimbările aduse de 2022 în evoluția pieței, Bogdan Colceriu subliniază modelul de vânzare direct către consumatorul final (D2C), astfel că un număr din ce în ce mai mare de companii vor externaliza acest serviciu către platformele de e-fulfillment.
De asemenea, pentru a răspunde cerințelor în creștere ale clienților și pentru protejarea mediului înconjurător, multe companii online, precum și furnizorii de servicii logistice vor face din sustenabilitate o prioritate. Acest lucru ar putea implica utilizarea ambalajelor reciclabile, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar și folosirea unor echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic.
Platforma Frisbo a fost lansată în 2014, ca răspuns la o provocare întâmpinată de Bogdan Colceriu în parcursul său antreprenorial. „Frisbo a pornit ca spin-off din Okian.ro, business de vânzare de carte în care eram cofondator. În cadrul Okian.ro, problematica complexă a logisticii stocului just-in-time (sursa cărților fiind Marea Britanie și numărul de titluri extrem de mare) ne-a condus la dezvoltarea unor soluții pe care am decis să le oferim și altora“, povestește Colceriu.
A început cu o hală proprie, însă și-a dat seama împreună cu partenerii săi de business nu doar că este greu să te extinzi în alte țări prin hale proprii, ci și extrem de lent. „Acela a fost momentul în care am decis să optăm pentru un model de business de tipul shared-economy și să înrolăm hale partenere în ceea ce astăzi a devenit cea mai mare rețea de fulfillment din Europa.
Acest articol a apărut în numărul 137 al revistei NewMoney.