Cum arăta și ce specificații avea primul telefon mobil din lume

Andrei Dumitru 15/02/2021 | 12:26 Fapt Divers
Cum arăta și ce specificații avea primul telefon mobil din lume

Martin Cooper este considerat inventatorul telefonului mobil portabil. El este și primul om din istorie care a realizat o convorbire cu un telefon mobil, un Motorola DynaTAC.

Pe 3 aprilie 1973, Cooper l-a sunat pe șeful departamentului de inventică al firmei concurente, AT&T, pentru a-i da marea veste. “Joel, Marty la telefon. Te sun de pe un celular, un celular adevărat, portabil”, i-a spus Cooper competitorului său, Dr. Joel S. Engel de la AT&T.

Inițial, acest telefon fusese creat pentru polițiști, ca să nu mai fie nevoie să se deplaseze la mașini pentru a comunica. Motorola DynaTAC avea o singură linie și putea fi folosit doar pentru a iniția apeluri.

Telefonul – Motorola DynaTAC 8000X – cântărea în jur de 1.1 kg, costa aproximativ 4000$ și a fost disponibil pe piață abia în 1983.

Martin Cooper, inventatorul primului telefon mobil comercial

Originea telefonului mobil

Originea telefoniei mobile se află, însă, în perioada celui de-al doilea război mondial. La vremea aceea, armata folosea legături de radio telefonie pentru comunicare. În 1940 receptoarele portabile erau disponibile deja.

Curând, cunoscuta companie Bell Labs a început să lucreze la dezvoltarea unui sistem de telefonie mobilă care să le permită oamenilor să apeleze din mașină.

În 1946, companii celebre cum ar fi AT&T au început să ofere sevicii de telefonie mobilă – MTS (Mobile Telephone Services), dar cu o acoperire restrânsă, disponibilă doar în zonele urbane. Douăzeci de ani mai târziu, un grup de tineri ingineri, tot de la Bell Labs, au pus bazele unei rețele de antene care să accepte semnalul radio pe distanțe mari.