Cum arată profilul ideal al candidatului căutat de angajatori și care sunt domeniile în care găsești mai ușor un job

Carmen Constantin 31/01/2023 | 10:32 Financiar
Cum arată profilul ideal al candidatului căutat de angajatori și care sunt domeniile în care găsești mai ușor un job

Spectrul recesiunii nu umbrește deocamdată piața muncii din România. Oricine își va pierde locul de muncă va putea găsi destul de ușor altceva de lucru, iar angajatorii din anumite domenii nu se vor descurca fără muncitori de import. Cei mai căutați vor fi însă candidații buni pe meseria lor, care pot cere salarii mult mai mari atunci când schimbă patronul.

Competențele IT sunt „aur“ și în 2023 pe piața muncii. Chiar dacă anul a început cu unele concedieri și în România, ca parte a unor restructurări la nivel global, viața îi tratează în continuare bine pe toți cei care știu mai multe decât oamenii obișnuiți despre calculatoare, sisteme informatice și limbaje de programare.

Salarii premium

Platformele de recrutare de forță de muncă sunt pline de joburi pentru IT-iști. De la un prag de 500 de euro/lună pentru un „junior“, adică un începător într-ale meseriei, și până la 1.600-1.800 de euro/lună, candidații sunt mai curând aceia în măsură să-și aleagă angajatorul decât invers.

Iar joburile oferite nu sunt doar din România. Pentru că, în ciuda tuturor facilităților fiscale stabilite de guvern, salariile oferite de companii din vestul Europei sau chiar Statele Unite și Canada, fără să fie măcar nevoie de relocare, sunt mult, mult mai mari.

Dacă ești expert, poți candida la joburi precum web developer propuse de firme din vestul Europei pentru un salariu de 3.500 de euro/lună fără să trebuiască să faci nici măcar o zi o navetă mai lungă decât cea dintre dormitor și sufragerie, birou, bucătărie sau oricare ar fi locul unde a fost instalată „stația de lucru“ cu multe monitoare.

Astfel de joburi sunt disponibile chiar acum, cu salariul „la vedere“, pe platformele de recrutare.

Concurență internațională

Așa se face că firmele românești care au nevoie de IT-iști se bat cu lumea întreagă când au nevoie să angajeze.

Potrivit lui Bogdan Badea, chief executive officer (CEO) al platformei de recrutare eJobs, domeniul informatic a început anul cu unul dintre cele mai serioase deficite de angajați. „Pandemia a dus la accelerarea acceptării muncii de acasă de către companii, mai ales cele din Europa de Vest. Așa că avem din ce în ce mai mulți specialiști în IT care lucrează de-aici pentru firme din Occident“, constată Badea.

El spune că războiul din Ucraina nu a făcut decât să accentueze această situație. „Cele mai mari două efective de programatori din Europa erau cele din Rusia, locul 1, și Ucraina, locul 2. Ambele țări sunt destabilizate de conflict și au pierdut contractele pe care le aveau. Românii, care erau probabil pe locurile 3-4, ca număr de IT-iști din Europa, sunt din ce în ce mai căutați de către companii“, spune Badea.

Criza care ne ocolește

Numărul joburilor tăiate de giganții tehnologici la finalul anului trecut și la începutul acestui an e de ordinul zecilor de mii. Printre companiile care și-au redus forța de muncă cu peste 10.000 de angajați se numără Microsoft, Amazon, Meta și Google. Alte mii de joburi au dispărut de la Tesla, Twitter, Oracle (inclusiv în România), Salesforce, Coinbase, cu totul, peste 36.000 doar în primele două săptămâni din 2023.

Trebuie să ne amintim că anul trecut s-au făcut angajări masive, aceste companii s-au extins foarte mult, poate prea mult, iar acum se echilibrează“, spune Ana Vișian, marketing manager al platformei BestJobs. Ea spune că aceste concedieri pot însemna și optimizarea sau automatizarea unor procese. „Adică poate nu mai e nevoie de trei oameni pentru unele sarcini, poate sunt suficienți doar doi.“

În pofida acestor evoluții la nivel global, Ana Vișian nu e îngrijorată pentru românii care lucrează în domeniul IT. „Deocamdată, România rămâne o țară exportatoare de specialiști în domeniu, oameni cu experiență în diverse limbaje de programare. Suntem încă în zona în care Vestul ne caută pe noi. Poate că și salariile cerute aici sunt mai accesibile pentru angajatorii din Vest decât cele de acolo“, explică reprezentanta BestJobs.

Expansiune românească

Una dintre companiile românești în plină dezvoltare, Innobyte, se află de altfel în tabăra celor care angajează. „Ne-am propus ca în 2023 să ne mărim echipa cu 20%, ceea ce înseamnă că suntem în căutare activă de developeri pasionați“, spune Cătălin Șomfălean, CEO-ul firmei care oferă soluții de la zero pentru construirea de magazine online.

Din punctul său de vedere, 2023 pare să fi început mai bine decât ultimii ani. „Semnalele din piața de digital commerce sunt pe un trend pozitiv, predicțiile pentru 2023 sunt de ușoară creștere“, precizează Șomfălean, a cărui companie lucrează, între alții, cu eMAG, PayU, iStyle și Noriel.

Ce caută la un angajat? „În primul rând, să fie oameni onești, de încredere, buni profesioniști.“ Vin apoi cerințele tehnice. E importantă o oarecare experiență, noii colegi trebuie să fie developeri „mid și seniori, care să cunoască Node.js, Typescript, React.js, Magento“.

Limba străină, o comoară

Angajatorii, în general, sunt interesați în acest an de forță de muncă specializată, cu o atitudine corectă. „Caută mai ales oameni care pot intra pe noile poziții de a doua zi, care pot aduce valoare adăugată imediat“, spune Bogdan Badea, CEO al platformei eJobs. „Astfel de cerințe sunt imposibil de îndeplinit; dacă toate companiile ar găsi astfel de oameni, nimeni nu ar mai forma. Nimeni nu ar mai avea răbdarea necesară să ajute pe cineva să facă tranziția necesară de pe un rol pe altul“, spune reprezentantul platformei de recrutare. În opinia lui Bogdan Badea, „profilul ideal combină competențele specialistului cu atitudinea bună față de muncă și entuziasm“.

Experiența e crucială acum, „pentru ca perioada de acomodare să fie cât mai redusă“, iar noii angajați să devină cât mai rapid productivi, spune și Ana Vișian, de la BestJobs. „Sunt vizați apoi oamenii autonomi în învățare, cu inițiativă, care pot progresa. Multe companii oferă și dezvoltare la locul de muncă. Alte criterii avute în vedere: seriozitate, stabilitate, competențe digitale“, spune Vișian.

Talentele lingvistice sunt din nou valorizate. Se caută nu doar cunoscători de engleză, franceză, care devin tot mai mult noua normă minimală, „ci și de limbi străine cu o circulație mai redusă: germană, norvegiană, limbi asiatice sau chiar limba rusă“.

Permis de muncă

Medicina este un alt domeniu cu deficit ridicat de forță de muncă, „de la personal auxiliar până la asistenți, îngrijitori, medici specialiști“, spune Ana Vișian. Românii sunt atrași în Vest și în acest domeniu, cu salarii foarte mari, bugete de relocare, diverse facilități. „Foarte mulți dintre absolvenții români de Medicină, la orice nivel, pleacă direct de pe băncile școlii la job în Occident, unde nu primesc doar un salariu pe măsură, ci și expertiză privind utilizarea celor mai noi tehnologii“, explică exodul specialista BestJobs.

Pe zona de gulere albastre, e un deficit uriaș de șoferi de tir. Nu doar la noi, ci în toată Europa“, spune la rândul său Bogdan Badea. „Este o meserie extrem de căutată. Dacă ar apărea peste noapte câteva mii de candidați, toți s-ar putea angaja și încă ar mai rămâne loc pe piață“, precizează șeful eJobs.

Potrivit Anei Vișian, sunt la mare căutare și specialiștii în construcții și instalații. „Mai ales profesii precum: instalator, electrician, sudor, șoferi cu atestate pentru mașini de capacitate mare, cu gabarit depășit, sau pentru utilaje, precum macaralele. Pentru aceste meserii, cu mare greutate se găsesc oameni specializați“, spune experta în recrutări.

Angajați cu bagajele făcute

Ce caută, în schimb, angajații? În primul rând, un salariu mai mare. Un studiu recent realizat de BestJobs arată că 7 din 10 angajați ar lăsa actualul loc de muncă fără niciun regret dacă așa ar putea câștiga mai mult. De vină e, desigur, inflația, care a mușcat enorm din puterea de cumpărare a omului obișnuit să trăiască de la salariu la salariu și să pună deoparte după ce a achitat vacanța în Grecia sau Maldive. Dar nu e singurul motiv.

Sunt încă diferențe mari între ce poate câștiga un român care trăiește chiar și în București, cel mai bine plătit oraș din România, și capitalele din vestul Europei“, spune Ana Vișian. „Cineva cu experiență medie poate obține afară cu 20% în plus la salariu, chiar dacă rămâne în România și lucrează remote“, explică ea.

Bogdan Badea, de la eJobs, spune că disponibilitatea angajaților de a schimba locul de muncă va rămâne valabilă cât timp salariile din România vor fi sub media celor din Uniunea Europeană. „Asistăm, în continuare, la o discrepanță între salarii destul de mici și posibilitățile de a crește aceste salarii. E o piață a forței de muncă care nu a ajuns la maturitate, prin comparație cu ce se întâmplă în Europa de Vest“, spune Badea. E un exemplu clasic de situație în care cifrele sunt mai elocvente decât cuvintele.

Acolo, o schimbare avantajoasă a locului de muncă presupune o creștere a veniturilor cu până la 10%. Aici se pot obține majorări de 50-100%. Până ce salariile din România nu vor ajunge mai aproape de cele din Europa Occidentală, vom asista în continuare la această sensibilitate“, explică șeful eJobs.

Reguli noi

Ca să-și crească veniturile, oamenii caută tot mai des un al doilea job, part-time. Indiferent că e vorba de două ore de livrări, după programul obișnuit de serviciu, taximetrie sau proiecte extra. „Varianta unui singur job, cu un salariu mai bun, va fi însă întotdeauna preferată“, spune Ana Vișian.

Alții preferă să-și mai scadă din costuri, lucrând de acasă. Bogdan Badea spune că flexibilitatea angajatorului privind locul din care se desfășoară activitatea contează mult pentru unii dintre candidați. „Mulți caută un angajator care să le satisfacă nevoile de a putea să lucreze de acasă, din când în când sau chiar tot timpul. Unii s-au adaptat perfect muncii de acasă, alții – deloc. Așa că avem mișcări de ambele părți. Flexibilizare și chiar personalizare pe nevoile proprii, asta se caută“, crede CEO-ul eJobs.

Anul semne bune are

Disponibilitatea oamenilor de a căuta altceva mai bun și mai potrivit pentru stilul lor de viață, pentru a obține venituri sau o poziție mai bună, îi determină deja pe mulți dintre angajatori să publice, odată cu anunțul de căutare a unui candidat, și salariul pe care îl oferă.

Cândva, nu prea departe, ar putea fi norma. Unele discuții există deja la nivel european. Deocamdată, între 25 și 30% dintre companii publică „un interval salarial în anunțurile de angajare“, spune Ana Vișian. „Ceea ce e mult mai bine pentru candidați. Își pot da seama de la bun început la ce se înhamă, dacă le mai trebuie studii, specializări, ca să ajungă la salariul dorit.“ După creșterea de anul trecut, ea crede că asta ar putea contribui la menținerea pieței la un nivel apropiat, chiar dacă firmele sunt mai rezervate ca altădată când vine vorba de proiecte noi.

Bogdan Badea amintește, la rândul său, că anul 2022 s-a închis cu anunțuri publicate pentru peste 400.000 de locuri de muncă, „record al ultimilor 20 de ani“. Și spune că începutul lui 2023 e chiar peste anul trecut, cu multe intrări de companii pe piață și „nevoie de oameni cam pe toate palierele, cam în toate industriile și cam în toate orașele“. Șeful platformei eJobs e optimist. „Pentru moment, cel puțin, pare că asistăm la o dezvoltare a afacerilor din România.“

Acest articol a apărut în numărul 156 al revistei NewMoney

FOTO: Getty