Cum arată primul animal care poate supraviețui fără oxigen – FOTO

Andrei Dumitru 03/03/2020 | 12:51 Fapt Divers
Cum arată primul animal care poate supraviețui fără oxigen – FOTO

O premieră mondială: oamenii de știință din Tel Aviv au descoperit un animal care nu are nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Lucrarea cercetătorilor, publicată în PNAS, descrie un parazit asemănător unei meduze, acesta fiind primul organism multicelular perfect capabil să supraviețuiască fără oxigen.

Fascinantul animal a fost găsit într-un somon

Henneguya salminicola este un mic parazit care are doar zece celule și trăiește în mușchii somonului. Membru al clasei de paraziți acvatici Myxozoa, acesta seamănă cu un mormoloc, dar este înrudit cu meduzele și coralii – ambele specii practicând însă respirația aerobă.

Parazitul din somon, pe de altă parte, a renunțat complet la această sursă de energie, devenind astfel primul organism multicelular care trăiește fără oxigen.

Descoperirea cercetătorilor s-a produs din greșeală. În timp ce cartografiau genomul parazitului, aceștia au observat că nu includea un genom mitocondrial, responsabil pentru dezvoltarea mitocondriilor unde oxigenul este capturat și folosit ca energie. Fără această trăsătură celulară, obligatorie pentru toate celelalte animale, a devenit clar că parazitul nu poate prelucra oxigen ca mijloc de respirație

Henneguya salminicola sub microscop. FOTO: iflscience.com

Organismele multicelulare avansate au apărut prima oară pe Pământ într-un moment în care nivelul oxigenului din atmosferă a crescut semnificativ. De aici a pornit și asumpția că toate animalele trebuie să respire oxigen. Deși există dezbateri cu privire la faptul că există animale care trăiesc în medii anaerobe, iar acestea nu intră în descrierea de mai sus, acum avem prima dovadă că există animale care pot trăi fără oxigen.

„În general, se crede că în timpul evoluției, organismele devin din ce în ce mai complexe și că simple organisme cu o singură celulă sau cu câteva celule sunt strămoșii organismelor complexe”, a spus profesorul Huchon, cercetător-șef, într-un comunicat. „Dar aici, chiar înaintea noastră, este un animal al cărui proces evolutiv este opus. Trăind într-un mediu fără oxigen, a renunțat la genele inutile responsabile de respirația aerobă și a devenit un organism și mai simplu.”

Carne de somon infestată cu Henneguya salminicola (punctele albe). FOTO: Wikipedia

Descoperirea ridică mai multe semne de întrebare importante atât asupra presupunerilor noastre legate de viața de pe Pămân, cât și despre posibilitatea existenței vieții pe alte planete. Este posibil ca mediile extraterestre care au fost odată excluse din cauza lipsei de oxigen să poată adăposti organisme multicelulare capabile să supraviețuiască în condiții anaerobe, la fel ca Henneguya.