Cum arată jocul cu sumă nulă din relația Putin-Trump

Mimi Noel 27/01/2017 | 12:44 Global
Cum arată jocul cu sumă nulă din relația Putin-Trump

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Trump are astăzi cuvinte dulci pentru Putin. Doar că, pentru a reuși să vor­­beas­­că aceeași limbă cu liderul rus, Trump trebuie să vadă că în realitate există doi de Putin unul încre­­ză­­tor, eficient, viclean, un altul defensiv, izolat și nesigur pe el. Inevitabil, va face cunoștință cu amândoi, fie de o ma­­ni­­e­­ră brutală, fie mai diplomatic.

Președintele SUA, Donald Trump, nu greșește când spune că exis­­tă o oportunitate uriașă să îmbu­­nă­­tă­­țească relațiile cu Rusia. În timpul mandatelor lui Barack Obama, știm deja că acestea s-au deteriorat îngrijorător de mult pâ­­nă în punctul în care Rusia a ajuns să se implice în procesul electo­­ral american, iar avioanele ruse bâ­­zâ­­ie constant deasupra portavioanelor americane. O con­firmă și faptul că ame­­ricanii de rând au cea mai proastă per­cepție față de Rusia din ultimii 30 de ani, spu­­ne un sondaj făcut de Consiliul pentru Afaceri Inter­naționale din Chicago.

Președintele Trump poate schimba toată această stare de lucruri, încheind o înțelegere cu omologul său rus prin care Rusia să o lase mai moale cu răz­­bo­­iul cibernetic, să coopereze în dosarul Statului Islamic (ISIS), să adopte o po­­ziție mai fermă în privința progra­­mului de înarmare nucleară a Iranului și să pună capăt instalării de rachete nu­­cleare cu rază medie de acțiune cu care amenință Europa.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.