Cum arată, de fapt, celulele infectate cu noul coronavirus – FOTO

Andrei Dumitru 17/09/2020 | 13:50 Fapt Divers
Cum arată, de fapt, celulele infectate cu noul coronavirus – FOTO

Oamenii de știință au publicat imagini cu celule ale tractului respirator cultivate în laborator infectate cu noul coronavirus, care ilustrează numărul de particule de virus care sunt produse și eliberate per celulă în interiorul plămânilor.

Cercetătorii de de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) Institutul de Cercetare pentru Copii, au surprins aceste imagini pentru a ilustra cât de intensă poate fi infecția SARS-CoV-2 a căilor respiratorii în imagini foarte grafice și ușor de înțeles.

Imaginile surprinse de microscop arată un număr mare de particule de virus pe suprafețele respiratorii umane.

Oamenii de știință au inoculat noul coronavirus SARS-CoV-2 în celulele epiteliale bronșice umane, pe care apoi le-au examinat 96 de ore mai târziu folosind un microscop electronic cu rezolutie mare.

Particule virale SARS-CoV-2 la nivelul cililor (FOTO: Ehre Lab, UNC School of Medicine)

Motivul pentru care noul coronavirus este atât de infecțios

Imaginile, publicate în New England Journal of Medicine, au fost recolorate și se pot observa celule păroase ciliate infectate cu striuri de mucus atașate la nivelul vâfurilor cililor.

Oamenii de știință au explicat că cilii sunt structuri asemănătoare părului de pe suprafața celulelor epiteliale ale căilor respiratorii care transportă mucusul și virusii prinși din plămâni.

Aceste particule de virus, spun cercetătorii, sunt forma completă, infecțioasă, a virusului eliberat pe suprafețele respiratorii de către celulele gazdă infectate.

Particule virale SARS-CoV-2 la nivelul cililor (FOTO: Ehre Lab, UNC School of Medicine)

Ei au spus că cercetarea imagistică ajută la ilustrarea numărului incredibil de mare de virioni produși și eliberați pe celulă din sistemul respirator uman.

Potrivit oamenilor de știință, povara virală mare este o sursă de răspândire a infecției la mai multe organe ale unui individ infectat și probabil mediază frecvența ridicată a transmiterii COVID-19 către alții.

Cercetătorii spun că imaginile reprezintă un caz puternic pentru utilizarea măștilor de către persoanele infectate și neinfectate pentru a limita transmiterea SARS-CoV-2.