Cum arată cu adevărat Soarele? NASA a publicat imaginile cu cea mai mare rezoluție de până acum

NewMoney 16/04/2020 | 14:06 Fapt Divers
Cum arată cu adevărat Soarele? NASA a publicat imaginile cu cea mai mare rezoluție de până acum

NASA a publicat imagini cu Soarele la o rezoluție excepțională, oferind cercetătorilo o perspectivă remarcabilă asupra atmosferei stelare.

Corona Soarelui, stratul cel mai de la exterior al Soarelui, practic atmosfera sa, e vizibilă cu ochiul liber doar în timpul eclipselor totale. De aceea, de-a lungul timpului, astronomii au fost nevoiți să fie creativi pentru a-l studia.

Cea mai nouă invenție a lor este un telescop suborbital care a fost transportat în spațiu pe o rachetă, timpul de zbor fiind de doar 10 minute. În această mică fereastră de timp, a reușit să realizeze imagini ale coronei Soarelui la cea mai înaltă rezoluție de până acum, arată IFL Science.

Telescopul folosit se numește High-Resolution Coronal Imager (Hi-C) și poate vedea detalii „mici” de 70 de kilometri, se arată într-un raport publicat de Astrophysical Journal.

A fost a treia lansare a telescopului Hi-C, care mai are pe agendă câteva misiuni.

În plus, au mai fost lansate două misiuni care pun sub lupă tot soarele: Parker Solar Probe, care deja studiază Soarele, și Solar Orbiter (Solo), aparținând ESA, lansat în februarie.

Oamenii de știință vor să afle cum a ajuns corona Soarelui să fie atât de fierbinte, în condițiile în care suprafața are „doar” 5.500 grade Celsius. Corona are temperaturi de milioane de grade Celsius, ceea ce-i intrigă pe cercetători.

FOTO: University of Central Lancashire