Cum a ajuns PeliFilip la o echipă de 65 de avocați în mai puțin de un deceniu

Parcursul casei de avocatură PeliFilip, fondată în 2008 de Francisc Peli alături de alți patru parteneri, a fost cumva împotriva curentului, astfel că, în timp ce economia scădea, casa de avocatură își mărea numărul de avocați. Se mai pune însă problema creșterii când ai ajuns la o echipă de peste 60 de avocați?
„Sunt două viteze în care lucrez – când există tranzacții pending (în așteptare, n.r.) și când nu există“, spune avocatul Francisc Peli, fondator și partener al casei de avocatură PeliFilip, care în mai puțin de un deceniu a reușit să intre în topul celor mai mari jucători din avocatura de business, alături de nume precum Mușat &Asociații, NNDKP, Țuca Zbârcea&Asociații sau Popovici Nițu Stoica&Asociații. Iar în ultimii ani, cel puțin pe real estate, zona în care Peli s-a specializat, tranzacțiile au fost orice numai puține nu.
Privind retrospectiv, avocatul a lucrat la începuturile carierei pe zona de litigii în Brașovul natal și ulterior în București, la birouri precum Cobuz&Asociații, Linklaters și NNDKP, perioadă în care a decis să aprofundeze aria de real estate, o piață care la începutul anilor 2000 făcea mai puțin cu ochiul avocaților, mai degrabă preocupați de tranzacții pe alte segmente. „Creșterea mea profesională s-a suprapus cu creșterea pieței“, spune Peli. Creștere profesională care a mai presupus un pas important în 2008, când casa de avocatură PeliFilip a luat naștere, după ce Francisc Peli a părăsit NNDKP alături de alți patru parteneri, Carmen Peli, Cristina Filip, Monica Iancu și Oana Albotă (care s-a retras ulterior).
În două decenii de carieră, Peli a ghidat prin servicii juridice unele dintre cele mai mari tranzacții din real estate-ul local. Printre acestea, și cea mai mare tranzacție imobiliară din istoria locală, de 340 de milioane de euro, prin care Deutsche Bank a cumpărat ansamblul rezidențial Upground și două imobile de birouri, Peli fiind la acea vreme de partea cumpărătorului și lucrând în cadrul NNDKP.
Iar anul trecut, PeliFilip a fost implicată tot într-o tranzacție de anvergură, asistând grupul Argo în vânzarea centrului comercial Shopping City Sibiu către dezvoltatorul NEPI, pentru 100 de milioane de euro. Dincolo de real estate, de numele PeliFilip se leagă însă tranzacții și din alte domenii, precum cel bancar: casa de avocatură a asistat, spre exemplu, Banca Transilvania în preluarea Volksbank, dar și Țiriac Holdings, în procesul de vânzare a 45% din UniCredit Țiriac Bank.
Despre piața de avocatură de business în general, Peli susține că România este, deocamdată, o piață unde nu se justifică existența unor firme cu echipe de sute de avocați. „Cred că noi, când am trecut de pragul de 60 de avocați, am atins un punct în care obiectivul nu mai este să creștem acest indicator. Cu 60 de avocați poți acoperi orice arie de interes pentru clienți.“ PeliFilip a pornit la drum cu 17 avocați în 2008, iar acum are 65, care acoperă toate ariile de practică, de la comercial, energie și concurență până la imobiliare, infrastructură, litigii sau dreptul muncii. Iar în piața avocaturii de business, numărul de avocați este un bun indicator de putere, având în vedere că veniturile nu pot fi verificate din surse publice, iar o parte din tranzacții rămân confidențiale.
FOTO: Francisc Peli a ghidat unele dintre cele mai mari tranzacții din imobiliare. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney