Cum a reușit o companie românească de IT să-și crească repede veniturile accesând piețe externe

Unele start-upuri și-au demonstrat nu doar rezistența la pandemia de COVID-19, ci și capacitatea de a-și crește semnificativ veniturile. Studiu de caz, furnizorul de soluții digitale We As Web, din Cluj-Napoca.
Momentul martie 2020 i-a pus în dificultate pe mulți antreprenori. Unii nu au avut nicio altă opțiune și și-au lăsat afacerile în standby. Alții au avut ca alternativă munca de acasă, iar pentru a o implementa, au apelat la companii care ofereau servicii digitale care să permită lucrul de la distanță. Apoi, o parte dintre cei care au constatat că munca de acasă nu le afectează productivitatea au continuat să investească în digitalizarea proceselor de business. De pe urma acestor noi tendințe în afaceri a profitat și We As Web, companie de dezvoltare software și furnizor de servicii digitale complete.
We As Web a fost fondată în urmă cu cinci ani, ca o companie de produs, iar din 2021, activitatea s-a concentrat pe furnizarea de servicii de outsourcing în dezvoltarea de software, ce includ team și staff augmentation.
„În derularea anumitor proiecte, o companie are nevoie de unul sau doi oameni pe care să-i adauge în echipele de proiect sau cele complete. Noi găsim resursele respective astfel încât colegii noștri devin parte a echipei clientului și livrează cot la cot cu angajații companiei care lucrează la dezvoltarea proiectului respectiv“, arată Claudiu Câmpean, co-CEO al We As Web, în ce constau serviciile de outsourcing oferite clienților de compania sa.
Creștere accelerată
Noua poziționare în piață a companiei We As Web i-a permis ca în 2022 să ajungă la o cifră de afaceri de circa 10 milioane de euro.
„Am început 2022 cu o cifră de afaceri lunară de 100.000 de euro și am terminat în decembrie cu venituri de peste un milion de euro“, spune Claudiu Câmpean, mărturisind că anul acesta intenționează să dubleze cel puțin cifra de afaceri, estimând venituri de aproximativ 21 de milioane de euro.
O creștere despre care spune că va veni atât din recurența actualilor clienți la nivel global, peste 60 la număr, cât și prin atragerea de noi contracte. În 2022, nu doar cifra de afaceri a companiei a înregistrat o creștere bruscă, ci și numărul de angajați. „Am început 2022 cu 45 de colegi, iar acum suntem 350“, detaliază Claudiu Câmpean, care precizează că până la sfârșitul acestui an echipa We As Web ar urma să aibă peste 500 de angajați.
Antreprenorul pune toată această accelerare pe seama nevoilor de digitalizare a majorității businessurilor. Pentru a nu avea probleme, We As Web a oferit încă de la început servicii pentru o plajă cât mai diversificată de afaceri. În momentul de față, spune Câmpean, compania are în portofoliu clienți din industrii ca banking, fintech, transporturi aeriene, food, automotive și altele.
Mai multe piețe
Claudiu Câmpean mai spune că un alt motor de creștere a businessului a fost extinderea companiei atât la nivel local, cât și în afara țării. Cu sediul central la Cluj-Napoca, We As Web are birouri la București, Craiova, Brașov, Iași, Timișoara, dar și la Chișinău, unde activează 80 dintre angajații companiei. Pe plan extern, furnizorul de soluții software are contracte și pe piețele din Germania, Irlanda, Franța, Austria, Marea Britanie și SUA.
„La sfârșitul anului trecut și în ianuarie 2023 am început să operaționalizăm și Serbia, Turcia și Albania“, spune Câmpean, adăugând că, în scurt timp, urmează să deschidă birouri proprii în Marea Britanie și Germania, cu ajutorul unor parteneri locali.
O mișcare despre care Câmpean spune că va permite companiei să aibă acces mai rapid la diverși clienți, pentru că partenerii de acolo vor avea propriii manageri de proiect și propriile echipe de vânzări. Astfel, crede antreprenorul, potențialii clienți din Marea Britanie sau Germania vor avea mai multă încredere atunci când sunt contactați de oameni din propriile țări, chiar dacă centrul operațional este la Cluj-Napoca.
Claudiu Câmpean precizează că We As Web nu a fost expusă cu afaceri în Ucraina, Rusia ori Belarus. „Din păcate, războiul din Ucraina a scos din piață câteva sute de mii de developeri din zona de software. În plus, au existat destul de multe firme care nu au mai vrut să lucreze cu developeri din Rusia și Belarus și s-au orientat către companii din alte țări“, spune acesta. În momentul de față, 60% din veniturile companiei sunt generate de contractele externe, iar restul de 40% – din afacerile pe plan local.
Streamingul din pandemie
Claudiu Câmpean nu ratează nicio oportunitate de afacere. El spune că în perioada pandemiei s-a pliat permanent pe cerințele pieței. În 2019, înaintea declanșării crizei sanitare, a fondat Streamerse, o platformă de streaming pe care voia să o utilizeze pentru evenimente și întâlniri în mediul corporate.
Platforma a fost lansată oficial în octombrie 2020, printr-un eveniment corporate de tip town hall, cu 4.000 de utilizatori simultan și cu patru ore de transmisiune live. Pentru că restricțiile sanitare au ajuns să se întindă pe o perioadă mai mare, Claudiu Câmpean s-a repliat și a dat o nouă destinație platformei pe care o concepuse alături de alți doi parteneri. „
Pandemia ne-a schimbat foarte repede destinația după ce am văzut că sunt probleme foarte mari în zona culturală“, spune antreprenorul.
Pe acest fond, cu ajutorul Streamerse a început să transmită piese de teatru. Cel mai mare succes l-a avut cu piesa „Oscar și Tanti Roz“, transmisă în martie 2021 și care a avut peste 6.000 de bilete vândute. „La piesele de teatru am avut spectatori din Europa de Vest, Statele Unite și chiar China ori Turkmenistan. Erau români din afara granițelor“, detaliază antreprenorul.
Dar platforma a mai transmis inclusiv ședințe de fitness sau concerte. Unul dintre cele mai reușite astfel de spectacole a fost concertul din Vama Veche al trupei Vama, care a avut două reprezentații, una seara și alta dimineața, la răsărit.
Experiență din mers
Claudiu Câmpean nu are pregătire în domeniul IT, ci a căpătat experiență în timp. Absolvent al Facultății de Administrație Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a lucrat inițial în domenii cum ar fi telecomunicații, banking sau industria ospitalității. Trecerea spre IT a coincis cu intrarea sa în antreprenoriat, în 2017.
Acum intenționează să cumpere o pensiune în zona Munților Apuseni căreia să-i dea o destinație de workation. Spune că după pandemie au apărut diverși „nomazi digitali“ dispuși să lucreze din mai multe zone. Dar până atunci se va concentra pe businessul din IT, pe care va continua să îl extindă, astfel încât serviciile sale să fie utilizate de cât mai multe companii la nivel global.
Acest articol a apărut în numărul 160 al revistei NewMoney