Cum a reușit o absolventă de Jurnalism să transforme un blog despre vinuri într-un magazin online cu venituri de mii de euro

Acest articol apare în numărul 28 (20 noiembrie – 3 decembrie) al revistei NewMoney
Se spune că cea mai bună investiție pe care trebuie să o faci este pornind de la o pasiune. Așa au procedat Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu, fondatorii 7card, atunci când au decis să facă prima investiție în calitate de business angels: au mizat pe vin.
„Atât eu, cât și Andrei (Crețu, n.r.), am avut dintotdeauna o pasiune pentru vinuri, pe care am încercat să ne-o cultivăm de-a lungul timpului, puțin câte puțin“, își explică Iulian Cîrciumaru decizia de a investi în Wineful, o comunitate virtuală a iubitorilor de vinuri, reunită ulterior în jurul unui magazin online. Pe Elena Oglindă (29 de ani), maestra de ceremonii a Wineful, au întâlnit-o la începutul acestui an. Cunoscuți mai degrabă ca fondatori ai 7card, Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru tocmai puseseră bazele fondului de investiții V7 Capital și erau în căutare de startup-uri pe care să le finanțeze.
Este adevărat, valențele lor de investitori au fost mai puțin vizibile până acum. Dar investiția de 50.000 de euro pe care au făcut-o în Wineful este doar echivalentul unei degustări, cei doi propunându-și să finanțeze cu o sumă totală de 500.000 – 1.000.000 de euro și alte startup-uri care le vor atrage atenția, după cum au spus recent într-un interviu pentru NewMoney.
Maturarea. „Wineful a început ca un blog, unde scriam review-uri despre vinurile încercate și articole despre vin într-un stil mult mai abordabil decât cele ce existau deja pe site-urile și publicațiile de specialitate din România“, spune fondatoarea Elena Oglindă, absolventă a Facultății de Jurnalism, „cu un master neterminat în Metode de Cercetare în Științele Comunicării“, după cum se autodescrie. Dar, înainte de toate, a făcut un curs de somelieri. „Atunci am început să descopăr lumea vinului mai mult și să realizez lipsa de pe piață a locurilor în care să înveți despre vin într-un mod mai abordabil sau a evenimentelor de degustare de vin ce se adresează și celor neprofesioniști“, spune antreprenoarea.
Lansat în mai 2016, Wineful a devenit (și) magazin online în luna noiembrie a aceluiași an, făcându-se rapid cunoscut ca locul unde găsești nu doar vinuri bune, vândute în cutii concept create special pentru diferite cadouri (de pildă, „cutia curajosului“, a „filosofului“ sau a „degustătorului de roșu“), ci și povești care i-ar fi putut interesa pe clienți, cum ar fi ghiduri cu sfaturi de degustare, de asociere cu mâncarea sau povestea cramelor de origine. Elena Oglindă a investit atunci circa 4.000 de euro în tot ceea ce însemna stoc de vinuri, cutii și construcția site-ului, iar în decurs de doar două luni – noiembrie și decembrie – a avut vânzări de circa 3.000 de euro.
Anul 2017 a însemnat pentru povestea Wineful, intrarea în acționariat a V7 Capital (49%). Potrivit lui Iulian Cîrciumaru, cei 50.000 de euro vor fi direcționați către „capitalizarea businessului și către un concept nou adăugat – abonamentul la vinuri“ (a cărui valoare pornește de la 100 de lei pe lună, pentru două sticle de vin).
Primul pas a fost însă relansarea site-ului, care a intrat într-o perioadă de hibernare de șapte luni (aprilie-noiembrie 2017), când a fost lansat la apă cu o nouă înfățișare. „În perioada noiembrie 2016- aprilie 2017 (când vânzările au fost sistate pentru a se începe lucrul la noul site, n.r.), am avut aproximativ o sută de clienți, iar de la lansarea noului site am avut circa 50, atât companii, cât și clienți individuali“, face antreprenoarea un bilanț. De aceea, mizează pentru ultimele două luni ale anului pe venituri între 6.000 și 8.000 de euro. Clienții sunt atât femei, cât și bărbați, cu vârste cuprinse între 25-49 de ani, care lucrează în special în corporații, au studii superioare și venituri peste medie, fiind interesați de produsele de calitate, realizate în România și în ediții limitate.
Dincolo de partea strict comercială, Elena Oglindă vrea ca Wineful să dezvolte și componenta educațională care a și stat de altfel la baza creării conceptului. „Caut să împărtășesc informații despre vin într-un mod cât mai plăcut și cât mai pe înțelesul tuturor. Am avut și încă ținem workshop-uri de degustare de vin și de wine and food pairing, pentru a le împărtăși oamenilor principiile de bază ale servirii“, mai spune tânăra.
Startup pentru startup. Dar Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru nu sunt singurii interesați să investească în startup-uri românești. Cu un recent și ultim exit dintr-un proiect antreprenorial – Gecad Net, prima sa companie, fondată în urmă cu mai bine de 20 de ani –, antreprenorul în serie Radu Georgescu a spus că se va concentra 100% pe dezvoltarea fondului său de investiții Gecad Ventures, destinat sprijinirii afacerilor cu potențial din IT. O aventură în care pleacă alături de Cristian Nacu, cel care a condus în perioada 2007-2015 Enterprise Investors, unul dintre cele mai cunoscute fonduri de investiții prezente pe piața autohtonă. Din această postură, Nacu a gestionat direct investiții de peste 200 de milioane de euro, printre care și Siveco, Macon sau Profi.
Și frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cea mai puternică companie antreprenorială românească, au anunțat că vor să creeze un fond de investiții destinat startup-urilor românești. Așadar, este înghesuială mare în rândul antreprenorilor care vor să investească în stratup-uri, însă „câștigătorii“ vor fi aleși, cu siguranță, pe sprânceană.
Antreprenori și investitori
Din angajați ai unei multinaționale, Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu (foto) au devenit antreprenori, iar astăzi îi găsim și în postura de investitori.
- Antreprenoriatul. Cei doi au fondat în urmă cu șase ani Benefit Seven, compania care deține 7card, gândit ca beneficiu extrasalarial, în principal pentru angajații din corporații. 7card oferă acces concomitent la câteva sute de săli de fitness, indiferent de locul sau orașul în care se află, și la mai multe tipuri de activități (printre care și escaladă sau cursuri de dans).
- Vânzarea. La începutul anului 2016, cei doi, alături de Cătălin Ivașcu, director operațional și acționar al Benefit Seven, au vândut 20% din acțiuni către Sodexo, unul dintre cei mai importanți furnizori de tichete de masă și tichete cadou. Un an mai târziu, în iulie 2017, Sodexo și-a majorat participația până la 60%.
- Fondul de investiții. Vertical 7 Capital s-a născut în 2016, iar antreprenorii și-ar dori să investească în startup-uri „undeva între 500.000 și un milion de euro“. Wineful este prima lor investiție.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney