Cum a folosit o clinică privată telemedicina în perioada restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus

Florel Manu 29/06/2020 | 10:32 Companii
Cum a folosit o clinică privată telemedicina în perioada restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus

În plină perioadă de restricții sanitare, sistemul medical a așteptat semnalul de la guvern pentru a implementa consulta­țiile de la distanță. Sistemul sanitar pri­vat începuse deja să folosească telemedicina, iar de acum înainte va dezvolta acest model de business.

Criza medicală e departe de a fi încheiată și va lăsa răni adânci în mediul de business. Pentru vindecarea acestora, mai mulți antreprenori care au intuit că societatea se va schimba total au apelat la mo­dele de business care să fie mai puțin vulnerabile unor blocări bruște ale economiei. În domeniul sanitar, soluția există de zeci de ani, însă lipsa unui cadru legislativ a lă­sat România în urmă în ceea ce pri­vește consultațiile și eliberarea documentelor me­dicale online.

Acum, telemedicina se do­vedește a fi un tratament bun pentru un sistem medical greu încercat de pan­demie. Lucru deja cunoscut de majoritatea clinicilor private, care și înainte de pan­de­mie, într-un mod sau altul, au încercat să implementeze elemente ale telemedicinei. Cli­nica de neurologie Neuroaxis, de exemplu, este una dintre instituțiile sanitare pri­vate care încă de anul trecut au început să lucreze pe o platformă capabilă să per­mită con­tactul de la distanță atât în relația pacient-medic, cât și între specialiști din diverse discipline medicale.

Medicina din online

„Am implementat diverse platforme. Primul pas a fost să transferăm mai ușor documentele medicale pentru a le accesa medicii mai ușor“, spune Dragoș Tudorache (32 de ani. foto dreapta), cofondator al Neuroaxis. Clinica va împlini în iulie trei ani, iar conceptul său de business a fost orientat încă de la început către di­gi­talizare. Însă aceasta a fost făcută cu o oarecare reținere, conceptul de telemedi­cină nefiind însă reglementat în România, el primind undă verde în perioada de înce­put a pandemiei de COVID-19, când s-au emis ordonanțe militare.

Potrivit lui Tudorache, Neuroaxis nu s-a rezumat doar la comunicarea de la dis­tanță dintre medic și pacient, ci a încercat să comunice pe o platformă care să per­mită și transmiterea de documente medicale între medici.

„La sfârșitul lui 2018 am început discuțiile cu un partener, MedicAI, care ne pune la dispoziție o platformă pe care o folosim pentru transfer de date mari și medicii le pot accesa de oriunde“, deta­liază Dragoș Tudorache. Mai exact, do­cu­mentele de imagistică ale pacienților sunt încărcate pe această platformă și ele pot ajunge atât la medici specialiști din România, cât și la medici colaboratori din afara țării, care împreună pot lua decizia unei intervenții chirurgicale, în special în cazul tumorilor. Potrivit lui Tudorache, acest gen de colaborare a funcționat destul de bine și înainte de pandemia de COVID-19.

Antreprenorul mai spune că în perioada restricțiilor de circulație au crescut cere­rile pentru consultațiile de la distanță, atât pe specializarea neurologie, cât și pentru zona de psihiatrie. „Au fost pacienți care au sunat și au cerut să discute cu un doctor pentru că sunt disperați că au rămas fără serviciu“, explică Dragoș Tudorache. În contextul în care consultațiile fizice au scăzut mult, în aprilie, Neuroaxis a înregistrat o contracție de 50%. Din mai însă, clinica a reintrat pe profit, iar din iunie se aș­teaptă ca businessul să revină pe ten­dința de creștere înregistrată la început de an. „Am început anul cu o creștere de 10% raportat la sfârșitul lui 2019“, menționează Tudorache.

Socoteala din târg

Clinica Neuro­axis a fost deschisă în iulie 2017, în urma unei investiții de circa 250.000 de euro, de Dragoș Tudorache și Dan Mitrea (33 de ani). Acesta din urmă este directorul me­dical, în timp ce Dragoș Tudorache este CEO-ul companiei. Sub coordonarea lor se află peste 25 de medici, atât din România, cât și din străinătate, iar clinica are parte­ne­riate cu alte instituții de profil din România (pentru analize sau pentru zona de ima­gistică, de pildă) sau din străinătate (Germania, Anglia, Franța, Danemarca și Italia).

Perioada de restricții medicale le-a schim­bat planurile de creștere pentru acest an. Estimaseră o cifră de afaceri de până la 950.000 de euro, însă nu știu deo­camdată ce le rezervă viitorul. Anul trecut au depășit jumătate de milion de euro. Au făcut și investiții. Peste 50.000 de euro au fost direcționați către zona de IT, pentru a perfecționa transmiterea de date, dar și interacțiunile de la distanță atât cu pa­cienții, cât și cu alți medici.

Cei doi sunt brașoveni și se cunosc de la vârsta de 5 ani. Tudorache a absolvit Administrarea afacerilor, iar Mitrea, Medi­cina. Ajutorul lor în business a venit de la un experimentat om de afaceri, Felix Pă­trăș­canu, cofondator al companiei de curierat Fan Courier, care împreună cu soția sa deține 40% din Neuroaxis.

În urmă cu trei ani, în prima zi de con­sul­tații din istoria sa, clinica a avut cinci pacienți, iar acum a ajuns la 55 de consul­tații pe zi. Și asta în condițiile în care capa­citatea ac­tuală permite consul­tații pentru 60 de pacienți pe zi.

Pentru că și cererea e tot mai mare, Tudorache spune că ia în calcul o extindere a spațiului actual. Însă în paralel cu ideea de extindere a clinicii, ia în calcul și per­fec­ționarea activității de telemedicină.

Radiografia pieței

În ultimii 20 de ani, serviciile private de sănătate s-au dezvoltat peste nivelul celor ofe­rite de sistemul public, în creștere fiind atât veniturile totale, cât și profiturile nete.

  • Evoluție. În perioada 2007-2018, cifrele de afa­ceri din sistemul privat de sănătate au crescut cu 500%, potrivit unui studiu KeysFin.
  • Servicii. În 2018, peste 1,5 milioane de români dețineau abonamente la clinicile private de sănătate.
  • Dinamică. 2019 a fost cel mai bun an pentru tran­zacțiile de pe piața serviciilor private de sănătate. Nouă din cele mai mari tranzacții de anul trecut din piața serviciilor private de sănătate se ridică la o valoare cumu­lată de aproape cinci mili­oane de euro.
  • Volume. Profitul net al rețelelor de clinici din sistemul privat de sănătate a cres­cut cu 420% în perioada 2007-2017.

Acest articol a apărut în numărul 93 al revistei NewMoney. FOTO: Laszlo Raduly

Citește ultimul număr al revistei NewMoney în format e-paper

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.