Cum a evoluat piața de M&A în prima jumătate a anului

Acest articol apare în numărul 23 (11-24 septembrie) al revistei NewMoney
În primele opt luni ale anului, valoarea acumulată a fuziunilor și achizițiilor se apropie de un miliard de euro. Sau, cel puțin, atât se știe.
Listarea unui pachet de 25% din acțiunile Digi, furnizor de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, la Bursa de Valori București, a cărui valoare a fost de 212 milioane de euro, ține capul de afiș al celor mai mari mișcări făcute pe piața de M&A autohtonă de la începutul anului. După listarea MedLife, la finalul anului trecut, BVB pare să capete un suflu nou, iar exemplul celor două companii ar putea aduce și alți jucători interesați să atragă astfel de finanțări.
În piață se vorbește deja, de pildă, despre intenția de listare a Transport Trade Services, grupul de transport naval şi logistică fondat de antreprenorul Mircea Mihăilescu sau a Sphera Franchise Group, controlată de antreprenorii Radu Dimofte, Nicolae Badea și Lucian Vlad.Sphera deține în franciză peste o sută de restaurante KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și (în curând) Taco Bell, în trei piețe (România, Republica Moldova și Italia).
În ceea ce privește achizițiile, imobiliarele se bucură din plin de vânt la pupa. În primul semestru s-au tranzacționat pro- prietăți în valoare de aproape 500 de milioane de euro, nivel cu 43% mai mare față de perioada similară a anului trecut, arată companiile de consultanță imobiliară. Să vedem și aici două exemple. La începutul anului, grupul Metro a vândut cele patru hipermarketuri Real pe care le mai deținea în România, într-o tranzacție estimată la peste 40 de milioane de euro, companiei Terazone Enterprise, reprezentată, printre alții, de Dusan Wilms (foto), cel care a condus și operațiunile locale ale Metro. De vândut a vândut și Iulian Dascălu, o participație de 50% din portofoliul Iulius Group către grupul Atterbury, într-o tranzacție de 100-150 de milioane de euro.
LOCAL/GLOBAL. Dar au fost și câteva „surprize“. În zona de retail, producătorul de condimente Supremia din Alba Iulia, deținut de antreprenorul Levente Hugo Bara, a fost preluat de grupul francez Solina, pentru aproximativ 30 de milioane de euro. Recent, familia el Solh a vândut pachetul majoritar de acțiuni al producătorului Caroli Foods mexicanilor de la Sigma Alimentos.
În august, proprietarul Praktiker, Ömer Süsli, a anunțat că a vândut rețeaua de bricolaj britanicilor de la Kingfisher, care dețin pe piața locală brandul Brico Dépôt. Agitație este și pe piața serviciilor medicale private, unde cursa pentru achiziții este demult pornită, MedLife și Regina Maria concurând umăr la umăr pentru extinderea rețelelor.
Dincolo de tranzacțiile „locale“, România a fost și parte a unor tranzacții globale, cum ar fi vânzarea Logicor (deținută de fondul de investiții alternative Blackstone) către fondul suveran al Chinei, pentru 12,25 miliarde de euro. Logicor deținea în România 100.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale.
Nu au lipsit nici răsturnările de situație. Una dintre cele mai așteptate tranzacții pe piața locală, preluarea celor cinci clădiri de birouri ale AFI Europe de către frații Pavăl, proprietarii Dedeman, estimată la 165 de milioane de euro, a fost anulată, cu toate că exista o scrisoare de intenție în acest sens. Tot în stadiul de intenție este vânzarea hotelurilor Radisson, estimată la 177,5 milioane de euro. Doar să nu se răzgândească nimeni.
FOTO: Dusan Wilms, fostul CEO al Metro, revine la prima dragoste. Sursa foto: Mediafax