Cum a evoluat piața de M&A în prima jumătate a anului

Cristina Dobreanu 20/09/2017 | 14:43 Companii
Cum a evoluat piața de M&A în prima jumătate a anului

Acest articol apare în numărul 23 (11-24 septembrie) al revistei NewMoney

În primele opt luni ale anului, valoarea acumulată a fuziunilor și achizițiilor se apropie de un miliard de euro. Sau, cel puțin, atât se știe.

Listarea unui pachet de 25% din acțiunile Digi, furnizor de servicii de telecomu­nicații din România și Ungaria, la Bursa de Valori București, a cărui va­loa­re a fost de 212 milioane de euro, ține capul de afiș al celor mai mari mișcări făcute pe piața de M&A autohtonă de la începutul anului. După listarea MedLife, la finalul anului trecut, BVB pare să capete un suflu nou, iar exemplul celor două companii ar putea aduce și alți jucă­tori interesați să atragă astfel de finanțări.

În piață se vorbește deja, de pildă, des­pre intenția de listare a Transport Trade Services, grupul de transport naval şi logis­tică fondat de antreprenorul Mircea Mihăilescu sau a Sphera Franchise Group, controlată de antreprenorii Radu Dimofte, Nicolae Badea și Lucian Vlad.Sphera deține în franciză peste o sută de restaurante KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și (în curând) Taco Bell, în trei piețe (Ro­mânia, Repu­blica Moldova și Italia).

În ceea ce privește achizițiile, imobiliarele se bucură din plin de vânt la pupa. În primul semestru s-au tranzacționat pro- ­prietăți în valoare de aproape 500 de mili­oane de euro, nivel cu 43% mai mare față de pe­ri­oada simi­lară a anului trecut, arată com­paniile de consultanță imobiliară. Să vedem și aici două exemple. La începutul anului, grupul Metro a vândut cele patru hiper­mar­keturi Real pe care le mai deți­nea în Ro­mânia, într-o tranzacție estimată la peste 40 de milioane de euro, compa­niei Terazone Enterprise, reprezentată, prin­­tre alții, de Dusan Wilms (foto), cel care a con­­dus și operațiunile locale ale Metro. De vândut a vândut și Iulian Dascălu, o par­­tici­pație de 50% din portofoliul Iulius Group către grupul Atterbury, într-o tran­zacție de 100-150 de milioane de euro.

LOCAL/GLOBAL. Dar au fost și câteva „surprize“. În zona de retail, producătorul de condimente Supremia din Alba Iulia, deținut de antreprenorul Levente Hugo Bara, a fost preluat de grupul francez Solina, pentru aproximativ 30 de milioane de euro. Recent, familia el Solh a vândut pache­tul majoritar de acțiuni al producă­torului Caroli Foods mexicanilor de la Sigma Alimentos.

În august, proprietarul Praktiker, Ömer Süsli, a anunțat că a vândut rețeaua de bricolaj britanicilor de la Kingfisher, care dețin pe piața locală brandul Brico Dépôt. Agitație este și pe piața servicii­lor medicale private, unde cursa pentru achi­ziții este demult pornită, MedLife și Regina Maria concu­rând umăr la umăr pentru extinderea rețelelor.

Dincolo de tranzacțiile „locale“, România a fost și parte a unor tranzacții globale, cum ar fi vânzarea Logicor (deținută de fondul de investiții alternative Blackstone) către fondul suveran al Chinei, pentru 12,25 miliarde de euro. Logicor de­ținea în România 100.000 de metri pă­trați de spații logistice și industriale.

Nu au lipsit nici răsturnările de situație. Una dintre cele mai așteptate tran­zacții pe piața locală, preluarea celor cinci clă­diri de birouri ale AFI Europe de către frații Pavăl, proprietarii Dedeman, esti­ma­tă la 165 de milioane de euro, a fost anulată, cu toate că exista o scrisoare de in­tenție în acest sens. Tot în stadiul de in­tenție este vânzarea hotelurilor Radisson, estimată la 177,5 mili­oa­ne de euro. Doar să nu se răzgân­dească nimeni.

 


FOTO: Dusan Wilms, fostul CEO al Metro, revine la prima dragoste. Sursa foto: Mediafax

← Close