Cum a ajuns Cristian Borcea să pună mâna pe un teren estimat de procurori la 28 de milioane de euro

NewMoney 08/02/2019 | 15:40 Ştiri
Cum a ajuns Cristian Borcea să pună mâna pe un teren estimat de procurori la 28 de milioane de euro

Omul de afaceri Cristian Borcea și fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, au fost condamnați, joi, la cinci, respectiv nouă ani de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul retrocedării de terenuri şi plaje. Procurorii DNA l-au acuzat pe Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro.

Povestea retrocedărilor începe în urmă cu aproape 20 de ani, când una dintre moștenitoarele averii boierului Iuliu Movilă, Ivonne Aline Buzescu Movilă l-a mandatat pe Georgică Giurgiucanu să se ocupe de restituirea averii imobiliare. Potrivit evz.ro, în urma înțelegerii, Giurcanu ar fi urmat să obțină jumătate din fiecare imobil.

Nu a fost suficient, astfel că acesta și-a depășit atribuțiile și, fără acordul lui Ivonne Movilă, a cerut inclusiv restituirea unor terenuri ce aparțineau unor unchi ai acesteia, Jules și Sever Movilă, inclusiv un teren de aproape 99 de hectare pe care Jules Movilă îl donase încă din 1948 Academiei Române.

Ca să aibă acoperire, Giurgiucanu, împreună cu omul de afaceri Dragoș Săvulescu, au făcut, un nou contract de mandat, cu complicitatea unui notar. Așa au ajuns cei doi să revedince terenuri cu o suprafață totală de 12,5 milioane de metri pătrați, potrivit procurorilor.

După decesul acesteia, în 2002, mandatarul Georgică Giurgiucanu a devenit moştenitor şi au putut cesiona drepturile succesorale litigioase, mai scrie evz.ro. Prin urmare, Giurcanu vândut o parte din drepturile de succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.

Așa a ajuns să revendice o părte din teren și Cristi Borcea, care acumpărat 12,25% din drepturile succesorale, ceea ce înseamnă peste 1,5 milioane de metri pătrați.

După doar doi ani, primarul orașului Constanța de la acea vreme, Radu Mazăre, reconstituit dreptul de proprietate, însă terenul retrocedat acestora nu se afla în cartierul Anadalchioi, ci în portul turistic Tomis.

Terenul retrocedat a fost împărțit de Giurgiucanu Georgică, Măriuță Maria, bunica lui Dragoș Săvulescu, Borcea Cristian și de Sc Habitat și Ambient SA, societate unde acționar este Valentin Ionescu, fost coleg de facultate al lui Radu Mazăre.

„În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi”, spun anchetatorii, potrivit Agerpres.ro.

Procurorii precizează că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Calculele procurorilor arată că statul a fost prejudiciat cu aproximativ 114 milioane de euro, mai scrie Agerpres. Dintre aceștia, 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 de metri pătraţi.

În acest dosar Cristian Borcea și fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, au fost condamnați, joi, la cinci, respectiv nouă ani de închisoare cu executare.

Instanța a dispus, de asemenea, confiscarea sumei de 957.107 euro de la Cristi Borcea.

Potrivit Digi24.ro, despăgubiri trebuie să mai plătească Paraschiva Barbu – 817.248 euro şi 79.927 dolari; Daniel Ene – 210.000 euro şi 384.683 dolari; Bogdan Gabriel Sandu – 306.983 euro şi 408.410 dolari; Valentin Ionescu – 228.482 euro; Mihai Camboianu – 207.357 euro; Georgică Giurgiucanu – 143.695 euro; Carmen Puşcaşi – 104.268 euro; Marius Puşcaşi – 104.268 euro.


Foto: Mediafax