Cum a accelerat pandemia de COVID-19 dezvoltarea și creșterea businessului companiilor fintech

Pandemia a trezit rapid la realitate sistemul bancar tradițional, arătându-i cât de mult se află în urma competitorilor fintech. Nici unii, nici alții nu duc lipsă de puncte forte, dar nici de slăbiciuni.
Avântul fintech-urilor, companii tehnologice nișate pe oferirea de servicii financiare, în principal plăți, dar și credite, nu este un subiect străin pentru boardurile băncilor din întreaga lume. Succesul acestora reprezintă o provocare și pentru autoritățile de reglementare.
În 2019, spre exemplu, Alipay, serviciul de plăți al cunoscutei platforme chineze Alibaba, a procesat în total 16.000 de miliarde de dolari, valoare de peste 25 de ori mai mare decât cea procesată de PayPal, principalul său competitor din afara Chinei. Nici PayPal nu o duce însă prost. Pandemia a jucat un rol important în dezvoltarea sa recentă. Compania și-a crescut de peste două ori valoarea de piață în ultimul an, la peste 310 miliarde de dolari, devenind cea mai valoroasă platformă de plăți din lume, o parte din explicație fiind și blocarea listării Ant Group, grupul financiar din spatele Alibaba, de către autoritățile de la Beijing. Anul trecut, acesta își adjudecase peste o zecime din piața de credite de consum din China.
Dacă în 2007 activele globale ale instituțiilor financiare nebancare erau de circa 100.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 172% din PIB-ul mondial, în 2019 acestea se dublaseră, ajungând să reprezinte 228% din PIB, potrivit Financial Stability Board, un grup de reglementatori din domeniu. Până și în zona euro, procentul de active financiare deținute de bănci a scăzut de la 60% în 2007 la sub 40% în 2019. Asta nu înseamnă însă că băncile au fost „învinse“.
„Povestea e diferită în piețele emergente. Acestea sunt foarte dependente de sistemul bancar, având piețe de capital limitate. Unele dintre acestea sunt într-un stadiu incipient de dezvoltare“, a comentat Carmen Reinhart, economist-șef al Băncii Mondiale, pentru The Economist.
Companiile fintech nu pot înlocui încă băncile
Platformele fintech nu pot însă înlocui băncile, deoarece nu dispun, cel puțin deocamdată, de capitalul de care au nevoie pentru a susține creditarea clienților pe termen lung. Avantajul unei bănci este că poate folosi depozitele atrase. Însă de multe ori nu poate fructifica eficient această disponibilitate de capital, deoarece modelele prin care determină în ce măsură un potențial client este creditabil nu sunt cele mai bune. O bancă „nu știe“ întotdeauna pe cine ar fi mai bine să împrumute.
Companiile tehnologice, grație multitudinii de informații pe care le colectează despre clienții lor, nu au această problemă. Experiența arată că ele sunt mai bine echipate decât băncile pentru a decide care ar fi cei mai prolifici debitori, însă nu dispun întotdeauna de fondurile necesare pentru a-i împrumuta. De aici a apărut și dorința multor fintech-uri de a obține licențe bancare, care să le permită atragerea de depozite. Grab, platformă care se pregătește de listare, fiind evaluată la circa 40 de miliarde de dolari, a obținut o astfel de licență. La fel și Revolut.
Multe alte astfel de platforme consideră însă că reglementările ce vin la pachet cu licența bancară sunt excesive și generează o creștere nesustenabilă a costurilor de operare. Comisioanele reduse sau chiar inexistente au reprezentat un factor important de diferențiere a fintech-urilor de concurența din bankingul clasic.
Strategia sectorului fintech
Sectorul fintech se afla în plin proces de expansiune înainte de apariția pandemiei de COVID-19, deși inegal, atât la nivelul țărilor, cât și al tipurilor de tehnologii, servicii și produse financiare, notează specialiștii Băncii Naționale a României (BNR) în cel mai recent raport asupra stabilității financiare. „Criza actuală este de așteptat să grăbească dezvoltarea sectorului și chiar să conducă la o integrare mai rapidă a acestuia cu sistemul financiar tradițional. La nivel european, se dorește dezvoltarea unei noi strategii digitale în domeniul financiar, respectiv a unui nou plan de acțiune“, punctau specialiștii băncii centrale.
Într-adevăr, în toamna anului trecut, Comisia Europeană a prezentat strategia privind digitalizarea serviciilor financiare. Aceasta prevede o serie de priorități, cum ar fi: eliminarea fragmentării la nivelul pieței unice digitale; adaptarea cadrului de reglementare pentru a susține inovarea digitală; adresarea provocărilor și riscurilor asociate transformărilor determinate de digitalizare și generarea unui spațiu de date financiare, element fundamental pentru inovare. „La nivelul dimensiunii financiare a economiei, digitalizarea contribuie la ameliorarea calității serviciilor (inclusiv a accesului), dezvoltarea de noi canale de finanțare, creșterea gradului de integrare financiară și consolidarea autonomiei strategice în domeniul serviciilor financiare“, nota Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.
Uniunea Europeană pare să fi rămas în urma Chinei și Statelor Unite, din perspectiva încorporării roadelor revoluției digitale. Conform statisticilor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS), în 2018, volumul finanțării prin intermediul platformelor fintech s-a situat la 304,5 miliarde de dolari la nivel mondial, dar Europa a avut o pondere de doar 6%. De asemenea, în 2018, creditarea companiilor fintech a înregistrat un nivel de 41,9 miliarde de dolari pe plan global, dar ponderea Europei s-a situat la doar 7%.
Riscurile digitalizării
Creșterea rapidă a volumului de date disponibile și a puterii de calcul și adoptarea rapidă a noilor tehnologii transformă mai mult ca oricând peisajul financiar global, creând oportunități și dificultăți pentru autoritățile de supraveghere și entitățile supravegheate, avertizează și specialiștii Băncii Centrale Europene (BCE).
Pandemia de COVID-19 a intensificat această tendință, accelerând transformarea digitală. BCE recunoaște că digitalizarea și inovarea pot aduce beneficii semnificative instituțiilor financiare, sistemului financiar și economiei în ansamblu, însă transformarea digitală a sectorului bancar trebuie să ia în considerare toate riscurile aferente.
„Deși a accelerat eforturile de digitalizare ale băncilor și a evidențiat importanța investițiilor în inovare, pandemia a scos, de asemenea, la lumină dificultățile suplimentare care trebuie să fie monitorizate în continuare și abordate în cadrele privind apetitul pentru risc ale băncilor“, menționează cel mai recent raport al instituției.
2020 arată că băncile mai au nevoie de timp pentru a integra soluții digitale care să le întărească modelul de business și capacitatea de a face față unor potențiale șocuri. O analiză a companiei globale de consultanță Kearney arată că performanța băncilor de retail va reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei abia peste cinci ani. Rentabilitatea va rămâne sub presiune în următorii doi ani.
Cât despre România, specialiștii au observat o tendință a băncilor locale de a diminua baza de venituri din taxe și comisioane, aceasta ajungând în 2020 la 29% din total venituri, în scădere cu 1,5 puncte procentuale față de anul precedent. „Acest trend sugerează convergența dintre România și piețele dezvoltate din Europa, unde veniturile din dobânzi sunt dominante. De asemenea, sistemul bancar din România începe să simtă competiția din zona de fintech și neobanks care operează într-un mediu optimizat și fără presiunile mediului bancar tradițional“, se arată în raportul citat.
Cine, cât, cum
Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea unor tehnologii moderne. De asemenea, sondajele arată că multe obiceiuri de consum dobândite în ultimul an se vor permanentiza.
- ONLINE ȘI MOBILE. Atât companiile fintech, cât și băncile au raportat o creștere substanțială a utilizării platformelor digitale, mobile și de cloud. Procentele depășesc în unele cazuri 70%.
- COLABORARE. Pandemia de COVID-19 a accelerat și colaborarea dintre bănci și companiile fintech. În toamnă, spre exemplu, Raiffeisen Bank a anunțat lansarea unei aplicații de servicii bancare destinată clienților corporate și premium (aplicație disponibilă și în România), în colaborare cu fintech-ul american Moxtra.
- REMITERI. Deși criza a generat o reducere de aproximativ 20% a banilor trimiși acasă de lucrătorii migranți, studiile arată că platformele și aplicațiile care oferă servicii de transferuri de bani au avut de câștigat în această perioadă. Principalul avantaj a fost reprezentat de costurile semnificativ mai reduse.
- SECURITATE. O altă tendință conturată în contextul pandemiei este accentul pus pe securitatea cibernetică odată cu migrarea serviciilor financiare în online.
Acest articol a apărut în numărul 118 al Revistei NewMoney
FOTO: Getty