Culisele vânzării Divan: „Afacerea este construită să poată funcționa și fără mine”

Cristina Dobreanu 10/03/2017 | 17:15 Oameni
Culisele vânzării Divan: „Afacerea este construită să poată funcționa și fără mine”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Puțini oameni de acțiune au fost capabili să facă un exit elegant la timpul potrivit, spunea scriitorul și omul de televiziune britanic Malcom Mug­geridge. Andrei Iușut, fondatorul lanțu­lui de restaurante Divan, a făcut însă pasul la momentul potrivit. Dar nu și planificat.

Dacă ar fi să rezumăm povestea, aceas­­ta ar suna astfel: un tânăr antreprenor român, al cărui străbunic, pe care nu l-a cunoscut niciodată, trăia la Edirne, în Turcia, a construit un lanț de restaurante cu parfum mediteranean (turcesc și grecesc) pe care l-a vândut recent unor investitori turci. „Un ro­mân care a făcut un restaurant turcesc pe care l-a vândut chiar turcilor părea o idee pu­­țin probabilă“, mărturisește acum, amu­­zat, Andrei Iușut. Are relaxa­rea antreprenorului care știe că a luat cea mai bună decizie, cu toate că în urmă cu câțiva ani nu ar fi văzut aface­rea altfel decât în familie, ba chiar intenționa să o ducă și peste granițe. „Sunt mul­­țu­­mit cu decizia pe care am luat-o. Lumea îmi spu­ne că am vândut «copilul», dar afa­ce­­rile nu sunt copii“, punctează el.

Totuși, grupul Divan a fost vreme de opt ani ca un copil pentru el. A pornit afacerea în 2009, pe când avea 28 de ani, împreună cu soția sa. Atunci s-a născut restaurantul din Centrul Vechi, iar, trei ani mai târziu, miza și pe un restaurant grecesc – Meze – situat tot în ace­­eași zonă. Anul următor, a inaugurat restaurantul Divan din Floreasca, iar, în 2014, a lansat conceptul Divan Express, cel ca­­re a devenit stindardul grupului, și care a ajuns, în prezent, la trei unități.

Tot în acel an a închis Divanul din Centrul Vechi, unde a amenajat o unitate express, iar clienții fideli au putut migra către restaurantul omonim din Floreasca, pe care a decis să nu îl mai re­­plice. Cel mai nou „copil“ al grupului es­­te restaurantul Kuzina, tot cu speci­fic grecesc, deschis în noiembrie 2016 în zona Barbu Văcărescu.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.