Cui îi e frică de Peter Thiel?

Mimi Noel 25/10/2021 | 11:10 Global
Cui îi e frică de Peter Thiel?

Cu o avere de 4,3 miliarde de dolari, Peter Thiel rămâne unul dintre titanii din Silicon Valley. O carte recentă scoate însă la iveală metodele neortodoxe prin care a devenit bogat. Una din noile lui ambiții – reinventarea mașinăriei de apă­rare și de securitate a Statelor Unite.

Pentru cineva care vrea acces la nemurire, Peter Thiel a făcut deja suficient în cei 54 de ani pentru a lăsa ceva în urmă. Ce se poate spune e că tehno-utopicul capitalist cu apetit ridicat pentru risc și baubaul stângii liberale este un cocktail de contra­dicții. Este unul dintre cofondatorii platformei de plăți PayPal, despre care, ca tânăr libertar, spera că va submina sistemul mo­netar global. Nu a reușit, dar a făcut rost de bani suficienți pentru a se desprinde de Silicon Valley, un loc pe care-l detestă.

A fost primul investitor extern în Facebook, gigantul tech în boardul căruia încă este, deși ironizează mereu social media. Ca manager al unui fond de hedging, a pa­riat pe un declin economic în Statele Unite înainte de criza financiară din 2007-2009, numai că a anticipat prea devreme punctul de că­dere maximă. A fost unul dintre cei mai cu greutate susținători ai primei candi­daturi la președinție a lui Donald Trump în 2016. Cu toate acestea, eforturile de a po­pula, ul­terior, Adminis­trația Trump cu aco­liți de-ai săi cu gândire radicală au eșuat.

Portretul lui Peter Thiel

În „The Contrarian“, cartea recent lansată despre Peter Thiel, autorul Max Chafkin face o trecere în revistă a in­con­sistențelor acestuia, dar tot nu reu­șește să găsească un fir roșu care să le lege. Pe de o parte, îl laudă pe Thiel pentru averea imensă creată din investițiile în zona de tehnologie (și nu e vorba doar de PayPal și de Facebook, ci și de Airbnb sau Lyft, plus multe alte platforme financiare).

Pe de altă parte, îl portretizează drept un nihilist care nu vrea să-și plătească dă­rile la stat și a cărui ideologie de dreapta are drept scop major doar să-și sporească averea și puterea.

Cu toate acestea, în mod ciudat, Chafkin, un jurnalist de business (lucrează la Bloomberg Businessweek de 15 ani), face referire doar indirect și evaziv la una dintre cele mai controversate povești de business. Prin­tre rânduri, se întrevede imagi­nea unui vizionar inconstant a cărui operă nu este definitivată – Thiel, antreprenorul care aplică radicalismul și care a inspirat afaceri precum PayPal, criptomonede și alte platforme de plată descentralizate.

În plus, găselnița „Make America Great Again“, prin care s-a lăsat sedus de Trump, l-a împins să investească în echipamente militare, de supraveghere și în tehnologie spațială, ceea ce i-a dublat practic averea în ultimii doi ani. Dorința sa de a recupera Silicon Valley de la programatorii pacifiști și de a-l realinia originilor sale care se trag din perioada Războiului Rece dă, iată, roade, ba chiar se răspândește în afara Ca­li­forniei.

Peter cel libertar

Brandul specific de libertar al lui Peter Thiel pare să prindă un nou suflu. Pe de o parte, vrea să-i elibe-re­ze pe indivizi de pârghiile de control gu­vernamentale, permițându-le, de exemplu, să-și creeze propriile monede, pe de alta, vinde tehnologie unui establishment militar puternic care să-i protejeze de potențialii inamici.

Nu ar fi prima dată când un om descris de Max Chafkin drept un ciudat social reu­șește să cristalizeze o miș­care de oameni care gândesc la fel și sunt deciși să re­vo­luționeze industria tech. Și nu e doar Thiel, ci și un alt nume arhicunoscut, Elon Musk – compania sa SpaceX fiind susținută și de Founders Fund, fondul de capital al lui Thiel. Capsula SpaceX a revenit pe 18 septembrie de pe orbită, având la bord pri­mul echipaj exclusiv civil, cristalizând astfel avangarda din nou ener­gică a industriei spațiale americane.

Și alții au stat alături de Thiel decenii la rând, împărtășindu-i obsesiile în materie de securitate. Palantir, compania de ana­lize de date evaluată la 52 de miliarde de do­lari, este folosită de armata Statelor Unite, auto­ritățile din imigrație și diverse alte instituții de forță ale statului. Cofon­dată de Thiel în 2003, Palantir este con­dusă de un vechi prieten al acestuia, Alexan­der Karp.

În etapa premergătoare listării de anul trecut, Karp le-a spus potențialilor investitori că, deși Palantir a fost fondată în Silicon Valley, nu prea împărtășește valorile locului. „Programele noastre sunt folosite pentru a-i găsi pe teroriști și a-i proteja pe soldații americani“, le-a spus Karp.

Anduril, un alt contractor al armatei ame­ricane și un startup susținut de același Thiel, construiește drone autonome pentru supraveghere militară. Marc Andreessen, de la Andreessen Horowitz, un fond de investiții de risc (este și director în ca­drul companiei Facebook), a scris despre apariția unei noi generații de companii militare (de apărare), similare celor care se nasc în mod tipic în Silicon Valley. „Sunt unii în industria noastră care văd aceste lucruri ca fiind controversate. Noi nu credem asta“, scria în 2019, când anunța in­vestiția realizată alături de Founders Fund în Anduril. Acum, startupul de atunci este evaluat la 4,6 miliarde de dolari.

Chiar și fără Trump la Casa Albă, Thiel continuă să amestece afacerile cu politica. Anul acesta, a făcut echipă și cu fondul de in­vestiții cu capital de risc Narya, condus de J.D. Vance (autorul cărții „Hillbilly Elegy“), pentru a investi în Rumble, o platformă video foarte populară printre partizanii dreptei. Totodată, îl susține pe Vance în ale­­gerile primare pentru Senat din partea republicanilor din Ohio.

Crypto king

. Este de așteptat ca Thiel și ai săi acoliți să hrănească ideologia post-Trump, anti-China și anti-Big Tech (Thiel acuză constant Google de monopol). Legat de China, susține că Beijingul folosește in­teligență artificială (IA) pentru a centraliza controlul asupra economiei. „Iar dacă IA este comunistă, crypto este libertariană“, scria Thiel acum un an.

Un fan declarat al criptomonedelor și al domeniului blockchain, Thiel susține pu­ternic Block.one, o companie de blockchain care vrea să-și listeze criptomoneda bullish printr-o fuziune inversă în valoare de nouă miliarde de dolari și folosind o com­panie de tip SPAC (special purpose acquisition company).

Toate aceste mutări duc investițiile în tech în zone noi și dincolo de Silicon Valley, adică în direcții îngrijorătoare pentru unii observatori. Nu și pentru Thiel. Palantir este numele pietrei folosite adesea de Sauron, conducătorul imperiului răului Mordor, din romanul „Stăpânul inelelor“ (carte pe care o știe pe de rost), al lui J.R.R. Tol­kien. Evident că Thiel, Gică Contra prin vo­cație, nu-l judecă pe Sauron atât de dur cum o fac majoritatea fanilor lui Tolkien. După cum îi spunea cândva unui prieten, preferă să fie perceput ca fiind malefic decât incompetent.

Clarobscur

Miliardarul Peter Thiel este atât de temut de unii, încât aceștia cred că are chiar o listă cu cei pe care i-ar omorî.

  • ÎNCEPUTURI. ­­Născut în Frankfurt, Peter Thiel a emigrat cu familia în SUA de mic copil. Absolvent de Filosofie și de Drept, Thiel fon­dează alături de Max Levchin și de Luke Nosek, în 1998, PayPal, companie pe care o vinde către eBay pentru 1,5 miliarde de dolari în 2002.
  • CROCHIU. ­­Considerat unul dintre cei mai agresivi finanțiști din generația sa, Thiel ră­mâne greu de încadrat și aproape imposibil de înțe­les – a trecut de la trader de fond de hedging la antreprenoriat în Silicon Valley.

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.