Ştiri

Cu sistemul energetic la doctor. Nuclearelectrica: Strategia energetică e doar o diagnoză

Gestația unui document care să ofere industriei energetice naționale o direcție de dezvoltare în următoarele decenii a durat aproape un an. Asta dacă sunt scoși din calcul ceilalți șapte ani de după criza economică din 2008 în care industria energetică din România a funcționat fără un far călăuzitor. Deși tentative au mai fost.

Totuși, odată născut, în luna noiembrie, documentul de strategie energetică nu a impresonat prea mult companiile din sector.

”Este o diagnoză, nu o strategie. (…) Pentru mine, o strategie e ceva care își asumă niște obiective și niște pași pentru atingerea lor”, a declarat, joi, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, într-o dezbatere pe tema viitorului industriei energetice naționale.

România a avut o astfel de strategie în 2007. Dar, în timp ce premierul de la acea vreme clama că ”economia duduie”, criza economică a lovit toată planeta, inclusv România, și a schimbat modul de a face business în această industrie. Astfel, nimic din ce stătea scris în acel document nu a mai avut vreo valoare la mai puțin de un an de la aprobarea de către Parlament.

Ionel Ilie, director general al Complexului Energetic Oltenia, principalul operator de termocentrale din România, și-a exprimat, în aceeași dezbatere, dezamăgirea că această strategie nu a corectat ”greșeala” din anul 2000. Acel an a marcat spargerea colosului de stat Conel în, printre altele, mai mulți producători de energie. Problema acestor producători este că au fost separați în funcție de sursa din care produc energie. Adică, Hidroelectrica – apă, Nuclearelectrica – nuclear, Termoelectrica – gaze și cărbune. Acest model nu mai este folosit nicăieri în lume în timpurile moderne, ci toate companiile energetice mari și-au creat un mix energetic, pentru a fi cât mai competitive pe piață. Adică, produc energie din mai multe surse.

Ce au înțeles chiriașii din Palatul Victoria că este un mix energetic? Au lipit câteva mine de cărbune de câteva termocentrale, formând două ”noi„ companii. Care a fost efectul acestei decizii? Una dintre companii, CE Hunedoara, este în insolvență, iar cea de a doua, CE Oltenia, trece printr-o ”perioadă grea”, după ce, în primăvara lui 2016, a traversat una ”foarte grea”. Iar, la finalul acestui an, va fi bucuroasă dacă va avea un plus de ”câteva sute de mii de lei”.

”Strategia adevărată o va face piața. Să nu mai stăm cu mâna întinsă după ajutoare. Cei 24.000 MW instalați ai României sunt suficienți și nu ar trebui să mai primească nimeni vreun ajutor”, a spus Ilie.

 


Foto: Mediafax

Carol Dan

Carol Dan și-a început munca în presă în 2005, în Bistrița. După nouă ani în agenția de presă Mediafax, a trecut la cotidianul Ziarul Financiar și apoi la site-ul wall-street.ro. În septembrie 2016 s-a alăturat redacției New Money. Scrie pe domeniile energie și industrie.

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

17 ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

18 ore ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

18 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

22 de ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

22 de ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

o zi ago

Acest website folosește cookies