Cu investiții de câteva milioane de euro recent finalizate, Rottaprint promite o producție sustenabilă mai mare și exporturi pe măsură

Pentru Rottaprint, cea mai mare tipografie flexografică producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile din România, 2022 este și despre exporturi în mai multe țări, în paralel cu dezvoltarea unor produse noi prietenoase cu mediul.
„Printre tendințele din 2022 se remarcă deja creșterea de comenzi pentru produsele de bază destinate consumului casnic, un efect al creșterii inflației. Observăm o dinamică a echilibrului între două tipuri de consumatori finali: cei ale căror venituri nu au fost afectate în mare măsură de pandemie și care își păstrează obiceiurile de consum, iar de cealaltă parte sunt românii a căror putere de cumpărare a fost afectată, ceea ce a determinat o administrare mai atentă a bugetului“, spune Cristi Nechita-Rotta, director general Rottaprint. Cu peste trei decenii de prezență în plan local, compania clujeană își continuă investițiile, indiferent de schimbările care apar la nivel economic, schimbări alimentate acum în mare măsură de criza energetică.
Producție sustenabilă
Planul de investiții cu o valoare de peste 3,7 milioane de euro finalizat recent de Rottaprint – un business de circa 26 de milioane de euro în 2021 – a vizat preponderent tehnologiile pentru producția sustenabilă de etichete și ambalaje. „Odată cu implementarea proiectului, capacitatea de producție a Rottaprint a crescut cu 20% față de nivelul raportat la data depunerii lui, în 2017. Deși este prematur să previzionăm cu exactitate reducerea costului de producție, ne așteptăm la o scădere de circa 2-3%, raportat la volumul anterior“, detaliază Cristi Nechita-Rotta.
Având ca obiectiv principal reducerea impactului asupra mediului în cazul produselor realizate de companie, proiectul în cauză s-a derulat în ultimii trei ani și a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE (Spațiul Economic European) și Norvegian 2014-2021, în cadrul programului „Creșterea IMM-urilor din România“. Din valoarea totală a investiției, asistența nerambursabilă a fost de circa 1,5 milioane de euro.
„În ceea ce privește produsele noi introduse în portofoliu odată cu implementarea acestui proiect, printre ele se numără etichetele inteligente precum cele RFID – radio-frequency identification – sau smart labels, cu tehnologie NFC (near field communication, n.r.) la bază, care permit o interacțiune interactivă cu brandul“, adaugă directorul general al Rottaprint.
Potrivit spuselor sale, și în 2022 sunt bugetate investiții de aproximativ un milion de euro, inclusiv în procesul de digitalizare pentru anumite operațiuni din cadrul companiei.
Plus din export
Toate investițiile trecute și viitoare aduc un plus pentru Rottaprint și în privința exportului. În prezent, compania exportă în 13 țări, printre care Germania, Ungaria – în aceste două țări având și centre logistice – Croația, Letonia și Marea Britanie (ultimele trei devenite active începând cu 2021). Raportat la 2020, exporturile companiei au crescut cu 5% anul trecut, clienții străini ajungând să reprezinte 26% din ponderea totală.
Potrivit datelor companiei, cele mai solicitate produse de către clienții străini – cei mai mulți activând în industria alimentară – au fost etichetele autoadezive, foliile laminate pentru preparate din carne ambalate în atmosferă modificată și capacele din aluminiu.
„Pentru anul acesta, ne așteptăm la o evoluție a exporturilor similară cu cea de anul trecut. Observăm același interes crescut al clienților străini pentru comenzile de etichete și ambalaje pentru produsele alimentare ca și în anii trecuți, mai ales în țările în care înregistrăm cele mai mari cereri de export: Germania și Ungaria“, mai spune Cristi Nechita-Rotta.
Asta, în condițiile în care prețurile materiilor prime au suferit modificări semnificative în ultimul an. Motivele sunt atât creșterea costurilor la energie, gaz și combustibil, cât și situațiile punctuale care au apărut în piață odată cu provocările repetate generate de contextul pandemic, mai ales în lanțurile de aprovizionare. Astfel, pe lângă impactul asupra prețurilor, criza de materii prime a afectat și disponibilitatea unor produse precum hârtie, aluminiu și componente pentru folii. O altă consecință a acestor factori este extinderea termenelor de livrare, care au crescut de la câteva zile la câteva luni, comparativ cu o perioadă normală.
„Din cauza dificultăților generate de criza de materii prime și de creșterile de preț la energie cu care se confruntă piața, continuăm să traversăm o perioadă volatilă, marcată constant de provocări noi. Totuși, în 2022, ne așteptăm la o creștere organică a cifrei de afaceri, în linie cu toate obiectivele și investițiile planificate“, notează Cristi Nechita-Rotta.
Începutul
Ideea de a pune bazele acestei afaceri datează de dinaintea Revoluției, într-o perioadă în care, își amintește antreprenorul, „o inițiativă privată nici nu intra în discuție“. „Am avut însă ca punct de pornire hobbyurile din timpul facultății: arta, pictura, desenul, astfel că în perioada studenției tipăream serigrafic, manual, acasă, felicitări de 1 Martie și de Crăciun, pe care le vindeam apoi în centrul Clujului“, își amintește antreprenorul.
În 1991 au fost puse bazele Sunimprof Rottaprint, devenită între timp Rottaprint. La vremea respectivă, antreprenorul își dorea o afacere care să implice utilaje performante, ceea ce pentru începutul anilor ’90 reprezenta o adevărată provocare, din cauza procesului greoi de achiziționare din străinătate și a limitării accesului la informații.
Primul utilaj cumpărat a fost unul la mâna a doua, cu ajutorul unor cunoștințe din Germania, și nu era potrivit pentru ceea ce își propuseseră inițial să facă, și anume să imprime pe materiale plastice. „În ceea ce privește spațiul, prima imprimantă a fost instalată în casa soacrei mele, în centrul Clujului. Astfel, de la un spațiu de 20 de metri pătrați, pe care îl aveam la dispoziție la începutul activității, am ajuns la o hală de peste 6.500 de metri pătrați, dotată cu cele mai performante utilaje ale industriei noastre.“ Și acesta a fost doar începutul.
FOTO: Laszlo Raduly