Cu finanțarea tăiată constant, infrastructura va mai genera anul viitor doar jumătate din piața de construcții

Andreea Neferu 06/11/2017 | 16:29 Ştiri
Cu finanțarea tăiată constant, infrastructura va mai genera anul viitor doar jumătate din piața de construcții

Ponderea lucrărilor de infrastructură în totalul pieței construcțiilor a ajuns la 57% anul trecut și anul acesta, însă va scădea la 50% în 2018, potrivit datelor companiei Euler Hermes, cu activități în asigurarea de credit comercial şi în domeniul garanţiilor şi colectării creanţelor. 

Sectorul construcțiilor din România a ajuns anul trecut la 9,6 miliarde de euro, în scădere cu 2% față de anul anterior, iar în 2017 a continuat să înregistreze minusuri de 5,7% în primele șapte luni ale anului, deși produsul intern brut a crescut cu 5,8%. Scăderile se datorează în principal ritmului redus în care se fac lucrări de infrastructură.

„La nivel macroeconomic traversăm un trend crescător, iar companiile în general raportează afaceri în creștere. Totuși, cheltuielie deficitare în infrastructură încep să afecteze negativ anumite sectoare. De asemenea, privind dincolo de cererea de consum robustă, observăm o tendință de creștere a inflației, punând presiune asupra marjelor de profit, afectând capitalul circulant și lichiditățile. Toate acestea pot da semnalul unei creșteri în întârzierile la plată în lunile care urmează și vor necesita un nivel mai ridicat de monitorizare a riscurilor financiare din partea companiilor”, a spus Cristina Rusuleanu (foto), country manager al Euler Hermes Romania.

În primele șapte luni ale anului, lucrările de infrastructură inginerească au scăzut cu 25,7%, lucrările nerezidențiale – cu 11,4%, în timp ce rezidențialul a înregistrat un plus de de 81,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește proiectele private, subsectoarele de birouri și rezidențiale determină creșterea, în timp ce dezvoltarea comercială a mall-urilor a stagnat în 2017.

Construcțiile au reprezentat 5,6% din produsul intern brut în 2016, dar se preconizează că vor scădea la 5% în 2017.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.