Cu businessul afectat de criza sanitară, oenologul Aurelia Vișinescu se gândește la remodelarea afacerii așa încât să atenueze pierderile

Oenolog și coproprietar al Domeniilor Săhăteni, Aurelia Vișinescu se gândește deja la remodelarea businessului, după ce pandemia de COVID-19 „i-a infectat“ o cifră de afaceri dependentă în proporție de 70% de segmentul HoReCa.
„Răbdător și cu multă putere de supraviețuire“, schițează Aurelia Vișinescu (50 de ani) un profil ad-hoc al antreprenorului ale cărui afaceri au fost lovite în plin de criza sanitară. Și o spune în cunoștință de cauză, după ce businessul său a fost serios afectat de închiderea restaurantelor. Dar chiar dacă a fost nevoită să reducă numărul angajaților cu aproximativ 10-15%, în timp ce majoritatea celor rămași lucrează acum cu un program redus, Aurelia Vișinescu rămâne optimistă în ceea ce privește piața vinului. Nu speră într-o revenire în viitorul apropiat, dar afișează acea răbdare a antreprenorului care are lecțiile bine făcute atunci când se află într-o situație de criză. Este relaxată și vorbește despre mobilizarea pentru recoltarea strugurilor, dar și de pregătirea cramei pentru producția de anul acesta.
Începutul a fost bun
Dacă e să ne uităm la ianuarie și februarie, crama Domeniile Săhăteni (Buzău) – cu o cifră de afaceri de aproape 2,5 milioane de euro în 2019 – a început anul cu dreptul, având o creștere de peste 20% față de primele două luni ale anului trecut. Apoi, lucrurile s-au schimbat brusc. Businessul este expus în proporție de 70% pe HoReCa, iar livrările către acest segment al pieței sunt aproape înghețate. „Noroc că a mai fost retailul“, spune antreprenoarea, explicând că acesta a preluat o parte din volumele care mergeau către restaurante, înregistrând astfel o creștere medie de aproximativ 40%. Dar chiar și așa, completează Aurelia Vișinescu, nu compensează nici pe departe vânzările din HoReCa.
Contractarea businessului s-a simțit nu doar pe plan intern, unde vinde 65% din producție, ci și pe piețele externe, unde vinde restul de 35% din cantitatea de vin pe care o produce. „Exportul este aproape exclusiv tot în HoReCa“, adaugă Aurelia Vișinescu, cu precizarea că piața externă este în totalitate premium. Principala piață pentru vinurile Domeniile Săhăteni este cea asiatică, îndeosebi China și Japonia. Despre piața din China spune că este una destul de dificilă, pentru că antreprenorii de acolo nu sunt foarte consecvenți pe un anumit tip de afacere, fiind mai degrabă oportuniști. „De exemplu, acum, toți partenerii vând măști și alte chestii. Se mută dintr-un business în altul, în funcție de oportunitate“, detaliază Aurelia Vișinescu.
În aceste condiții, afacerea Domeniile Săhăteni s-a contractat cu 35% de la începutul lui 2020, antreprenoarea așteptându-se la scăderi mai mari până la sfârșitul anului. Și nu este singurul antreprenor care anticipează o scădere a vânzărilor. „Mă tem că de anul viitor va scădea inclusiv puterea de cumpărare“, spune și Marian Olteanu (33 de ani), proprietar al producătorului de vinuri Gramma, județul Iași, un jucător mic în piața locală, dar poziționat în zona vinurilor premium.
La o privire de ansamblu, Aurelia Vișinescu crede chiar că aproximativ 30% din restaurante nu vor reuși să supraviețuiască acestei perioade și vor fi nevoite să se închidă. Și nici distribuitorii de vin nu se simt prea bine. „Companiile de distribuție, chiar dacă n-au închis, sunt într-o letargie. Sunt foarte mulți bani neîncasați în teren“, completează Aurelia Vișinescu, referindu-se în special la restanțele de plată pe care le au restaurantele către furnizori.
Nișe în piață
În condițiile în care încasările sunt mici, jucătorii din piață caută nișe care să le permită să scape de stocurile pe care le au, pentru a putea face astfel loc producției de anul acesta. Nu este însă neapărat vorba despre marii producători, care au asigurată o felie destul de mare din piață. „Producătorii mari au vândut tot timpul în retail“, spune Alina Iancu (39 de ani), fondator CrameRomania.ro, o bază de date online a cramelor din România. E adevărat, marii producători sunt la rândul lor afectați de blocajul din domeniul HoReCA, însă probleme serioase au producătorii mici și mijlocii.
Astfel stând lucrurile, Alina Iancu spune că a observat în ultima perioadă că micii producători de vinuri s-au orientat către turismul viticol, amenajând în crame spații de degustare și cazare pentru a-i atrage direct la sursă pe pasionații de vin. Cei care au intrat recent pe această nișă a turismului viticol, estimează ea, reușesc să-și vândă acum direct în cramă aproximativ 15% din producția de vin. În schimb, în cazul celor care au deja o vechime de câțiva ani pe această nișă, procentul se poate chiar dubla.
Marian Olteanu, proprietarul cramei Gramma, spune că va ridica în septembrie o primă căsuță dedicată unui proiect de turism viticol, printr-o investiție de 31.000 de euro. „Are 24 de metri pătrați și este complet utilată“, precizează antreprenorul, adăugând că vrea să ajungă la zece astfel de căsuțe care permit, fiecare, cazarea a patru persoane.
Aurelia Vișinescu spune, în schimb, că, pentru modelul său de business, turismul viticol nu este o afacere profitabilă. „Aici este vorba de investiția într-un om care să fie dedicat activității de turism viticol“, adaugă antreprenoarea. Deocamdată, spune ea, turismul viticol din România se află într-o fază incipientă, astfel că preferă ca personalul cramei să fie orientat către zona de producție. Mai ales că nici nu a existat până acum un interes constant în acest sens. Directoarea de marketing a cramei, Adina Vulcan, spune că în perioada restricțiilor de deplasare a fost contactată de mai multe agenții de turism care căutau nișe pentru organizarea de vacanțe. După relaxarea măsurilor din timpul stării de urgență nu au mai apărut însă noi cereri din partea agențiilor.

Schimbări din mers
Pe fondul pandemiei, Aurelia Vișinescu crede că businessul ei ar putea fi nevoit să se (re)adapteze noilor realități din piață. Și asta, pentru că poziționarea în zona premium nu o mai avantajează acum. „O să luăm în calcul orice variantă să supraviețuim, să ieșim cât se poate de întregi, în primul rând la cap“, spune Aurelia Vișinescu.
O soluție la-ndemână ar fi cea a intrării într-o zonă mai ieftină a pieței vinului. O asemenea repoziționare ar presupune să cumpere struguri și să producă mai mult vin pentru a vinde mai ieftin; iar astfel și-ar putea asigura banii necesari pentru întreținerea utilajelor și plata personalului. Între teorie și practica efectivă, crede însă că nu este o zonă în care s-ar simți confortabil. „Îmi este foarte greu. Aș schimba produsul și direcția și eu aș deveni altceva. Dar am muncit foarte mult pentru a ajunge aici“, mărturisește antreprenoarea.
Și asta, cu atât mai mult cu cât, pentru a se poziționa în zona premium, a făcut și multe cheltuieli. Din 2003, de la începutul businessului, și până acum, investițiile în Domeniile Săhăteni au fost de circa șapte-opt milioane de euro, potrivit estimărilor Aureliei Vișinescu.
În plus, intrarea pe o piață mai ieftină reprezintă o încercare destul de grea, în condițiile în care multe dintre marile crame sunt deja prezente acolo. Cramele Recaș, de exemplu, liderul pieței locale a vinului, cu afaceri cumulate de peste 72 de milioane de euro ale celor trei companii din structura grupului, nu vinifică doar din producția proprie, ci și cumpără struguri de la mai multe exploatări viticole din țară. În comparație cu un producător de talie medie precum Domeniile Săhăteni, în cazul căruia accentul este pus pe vinurile vechi, cramele mari de talia Recaș se concentrează și pe vinuri tinere, mai ieftine și mult mai ușor de acceptat în piață. Iar Aurelia Vișinescu chiar dă de înțeles că ar exista deja o tendință a consumatorului obișnuit de a migra către zona vinurilor mai ieftine.
Pariul pe fonduri europene
Acestea fiind premisele, antreprenoarea spune că va lua o decizie finală referitoare la diversificarea businessului și către zona ieftină a pieței abia după ce va analiza modul în care se va descurca anul acesta. Până atunci, se gândește însă la investiții. Și vrea să facă acest lucru accesând fonduri europene, cu atât mai mult, cu cât procentul de finanțare nerambursabil pe bani europeni a crescut de la 50% la 60%. „Vrem să ne pregătim pentru viitor, pentru că o să treacă toată povestea asta, trebuie să avem încredere și să fim optimiști“, spune Aurelia Vișinescu.
Din banii obținuți dintr-o eventuală viitoare finanțare vrea să construiască o cramă nouă și câteva depozite, dar și să achiziționeze utilaje noi. Actualul sediu – în care are nu doar birouri, ci și spații de depozitare – este destul de vechi și a fost renovat de-a lungul timpului, însă dorește ceva mai nou și mai practic. Cea mai mare parte a investițiilor de până acum a fost, de altfel, făcută cu fonduri europene, menționează antreprenoarea, mărturisind că, deși nu este îndatorată în momentul de față, nu este interesată de contractarea de credite. Mai ales că, la un moment dat, la începutul afacerii, s-a văzut nevoită să vândă o parte din vie pentru a putea rambursa un credit. Acum lucrează 80 de hectare de vie, în cea mai mare parte mecanizat, și spune că ritmul de creștere a businessului a fost organic, reinvestind permanent profiturile.
În momentul de față, Aurelia Vișinescu deține 50% din business, cealaltă jumătate revenindu-i unui partener care trăiește în Statele Unite și care îi este văr prin alianță, Steve Cacenco. Antreprenor cu afaceri imobiliare, acesta din urmă este și omul despre care Aurelia Vișinescu spune că a încurajat-o să pună bazele cramei de la Săhăteni.
Meserie bărbătească
Aurelia Vișinescu a început să facă afaceri pe cont propriu în 2003. Originară din Dâmbovița, a absolvit liceul agricol la Voinești. S-a înscris apoi la Facultatea de Horticultură din București, pe care a absolvit-o în 1993. În ultimii ani de studiu, a decis să se specializeze în oenologie. Ca tânăr oenolog, s-a angajat la compania britanică Halewood, care făcea parte din acționariatul Vinexport. Recunoaște că a avut noroc că a ajuns într-o companie privată străină, mărturisind că, altfel, accesul ca femeie în cramele autohtone i-ar fi fost destul de greu. Cu atât mai mult, cu cât este un loc unde „lucrezi cu mulți bărbați în mediu alcoolic“. Dar nu s-a predat și a căutat să învețe tot timpul câte ceva despre secretele vinului.
Încă din primii ani de muncă, a cunoscut un oenolog australian, Grahan Dixon, alături de care a început primele stagii de practică chiar la Săhăteni. „Am experimentat foarte mult“, adaugă Aurelia Vișinescu. A călătorit mult pe la cramele din țară, dar a avut și privilegiul de a face stagii de practică în Australia și în Africa de Sud. Aici s-a documentat mult despre cultura vinului din aceste zone.
În 1998 a devenit oenolog-șef la Halewood România, unde a început să pună în practică tot ceea ce a învățat la cramele autohtone și din afara țării. Ulterior a avansat până la funcția de director de producție, compania britanică având la un moment dat șapte crame în România. După zece ani în care a avut statutul de angajat, a decis să intre în antreprenoriat și a înființat Domeniile Săhăteni în 2003, păstrându-și inițial locul de muncă. După un an, a început să acceseze și fonduri europene, dar și să facă credite pentru a cumpăra vie și a o replanta. Inițial, cu fonduri europene, a replantat 50 de hectare de vie cu soiuri precum Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Pinot Gris și Sauvignon Blanc, păstrând în continuare și o parte din plantațiile vechi.
Spune că i-a fost greu să se desprindă de compania britanică la care a lucrat. A făcut însă acest lucru în 2005. Prima producție a fost în 2006, iar primul vin a fost scos pe piață un an mai târziu. Încă de la început, s-a orientat și către export. „Eu, venind dintr-o firmă care făcea export, chiar am avut viziunea pentru a face acest lucru“, spune Aurelia Vișinescu.
Își amintește că, în anii de început ai businessului, culegea via înspre luna octombrie, povestind că primele recoltări le-a făcut cu șubă și în cizme de cauciuc, pentru că era foarte frig. Între timp, perioada de cules a migrat către finalul lui august, pe fondul temperaturilor din ce în ce mai mari înregistrate pe timpul verii. „Acum suntem nevoiți să recoltăm noaptea, ca strugurii să fie reci“, detaliază antreprenoarea, care încearcă în prezent o nouă experiență. Are 35 de hectare de vie în reconversie către organic. Spune că scopul său nu este de a face vin bio, ci struguri bio. Iar pentru viitor, abordarea bio este pentru toată suprafața de vie cultivată. Spune că nu a folosit substanțe chimice nici până acum, însă calitatea bio a producției nu era certificată.
Chiar dacă urmează o perioadă grea, Aurelia Vișinescu își dorește ca anul acesta și anul viitor să nu intre pe pierdere. A prins curaj pentru că pe iunie și iulie consumul a început să crească ușor. Speră ca și restaurantele să fie redeschise. Povestea despre vin de la Cramele Săhăteni se încheie, de altfel, într-o notă optimistă: „Cel mai bun scenariu ar fi să fim pe zero și să mergem mai departe cu proiectele începute“.
Acest material a fost documentat la Săhăteni.
Acest articol a apărut în numărul 97 al revistei NewMoney. FOTO: Laszlo Raduly
Citește ultimul număr al revistei NewMoney în format e-paper