Otopeniul a ajuns în topul aeroporturilor europene cu cele mai mari creșteri de trafic

Andreea Neferu 20/02/2017 | 12:36 Ştiri
Otopeniul a ajuns în topul aeroporturilor europene cu cele mai mari creșteri de trafic

Aeroportul Henri Coandă – Otopeni, care a avut anul trecut aproape 11 milioane de pasageri, în creștere cu 18,3% față de 2015, se află în top cinci al aeroporturilor europene care au înregistrat anul trecut cel mai mare avans al traficului aerian.

Astfel, la categoria aeroporturilor cu 5-10 milioane de pasageri pe an, Otopeniul se află pe locul al patrulea la nivel european, după Berlin Schoenefeld, Larnaca (Cipru) și Faro (Portugalia), fiind urmat de aeroportul din Porto (Portugalia), potrivit Companiei Naționale de Aeroporturi București.

Pe de altă parte, Aeroportul Aurel Vlaicu – Băneasa, cu circa 10.000 pasageri anul trecut, ocupă locul al treilea la nivel european la categoria sub 5 milioane de pasageri. Astfel, cu o creștere de 121,8% a traficului aerian anul trecut, București Băneasa se află în clasament după alte două aeroporturi din România, Oradea și Iași, fiind urmat de aeroporturile din Bruges (Belgia) și Harkov (Ucraina).

În 2016, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri/an, clasamentul este: Dublin, Barcelona El Prat, Amsterdam, Copenhaga și Madrid. La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri/an, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Alicante, Malaga, Koln-Bonn, Varșovia și  Birmingham.

La capitoul aterizări și decolări de aeronave, Aeroportul Otopeni a înregistrat anul trecut 108.200 de mișcări, iar Băneasa – 12.500.

Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti depăşeşte tendinţa generală înregistrată la nivel european, de 5,1%. În plus, pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului de mişcări de aeronave, devansând şi la acest capitol trendul european, care a ajuns anul trecut la 3,2%. Astfel, anul trecut, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.