Ştiri

CSM: Situaţia resurselor umane în magistratură devine dramatică

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere în magistratură, subliniind faptul că situaţia resurselor umane din justiţie devine dramatică, iar mai multe instanţe din ţară se află „în pragul închiderii”.

„Secţia pentru judecători a CSM face apel la reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere în magistratură înaintea oricărei alte discuţii. Situaţia resurselor umane în magistratură devine dramatică, iar efectele negative ale lipsei cadrului normativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură vor continua să se resimtă şi mai pregnant în următorii ani. Secţia pentru judecători reaminteşte că ultimul concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii a fost organizat în anul 2019. În acelaşi an, a fost organizat şi ultimul concurs de admitere în magistratură. În toată această perioadă ieşirile din sistemul judiciar au continuat într-un ritm fără precedent, încurajate fiind de dezbaterile regretabile din spaţiul public, care au atentat la respectarea standardului constituţional şi european în materia statutului magistratului”, declară CSM într-un comunicat, citat de Agerpres.

CSM atrage atenţia că mai multe instanţe din ţară se află „în pragul închiderii” din lipsă de magistraţi.

„Este greu de înţeles insistenţa readăugării în procesul legislativ, corelat celui în discuţie, a unor reglementări respinse în prima cameră parlamentară şi asupra cărora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micşorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare că îşi dă concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizând organizarea concursurilor de admitere. Situaţia resurselor umane din justiţie afectează mai mult decât oricând însăşi funcţionarea justiţiei ca serviciu public, mai multe instanţe aflându-se în pragul închiderii faţă de lipsa de magistraţi. Adăugându-se supraîncărcarea, instabilitatea cadrului normativ, lipsa sediilor adecvate şi a celorlalte condiţii materiale de desfăşurare a activităţii judiciare şi inexistenţa unor soluţii din partea celor în drept, se poate contura exact dimensiunea de ansamblu a justiţiei, care este departe de modelul european la care se face apel doar la nivel declarativ”, arată Secţia pentru judecători a CSM.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la ministrul Justiţiei şi la toate formaţiunile parlamentare să înţeleagă situaţia dramatică în care se regăseşte sistemul judiciar, consecinţele asupra drepturilor cetăţenilor de acces la justiţie şi de a avea parte de o judecată echitabilă într-un termen rezonabil fiind cu totul negative.

Comunicatul CSM vine după ce, în ultima perioadă, zeci de judecători şi procurori au depus cereri de pensionare, în contextul dezbaterilor privind eliminarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

NewMoney

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

6 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

7 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

8 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

8 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

9 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

10 ore ago

Acest website folosește cookies