Croația a depus cererea oficială pentru aderarea la zona euro

NewMoney 09/07/2019 | 09:57 Ştiri
Croația a depus cererea oficială pentru aderarea la zona euro

Croaţia a depus luni o cerere pentru intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), care precede adoptarea euro, a declarat luni Mario Centeno, preşedintele Eurogrup, din care fac parte miniştrii de Finanţe din zona euro, transmite Reuters.

Acest lucru va permite Croaţiei să intre în zona euro, care reuneşte în prezent 19 state, cel mai devreme în 2023, a spus un oficial european.

Angajamentele asumate de Croaţia într-o scrisoare au fost salutate de Eurogrup la o reuniune de luni, a declarat Centeno într-o conferinţă de presă.

Comisarul pentru Concurenţă Pierre Moscovici a spus că decizia Zagrebului este „un vot de încredere pentru euro”.

Croaţia s-a angajat să pregătească terenul pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să preia supravegherea bancară a ţării. De asemenea, s-a angajat să aplice reforme privind legislaţia de combatere a spălării banilor şi să eficientizeze şi să reducă cheltuielile în administraţia publică, potrivit unui comunicat al UE, citat de News.ro.

BCE şi Comisia Europeană vor monitoriza aplicarea acestor angajamente pe parcursul unui proces care va dura un an.

Ulterior, Croaţia va intra efectiv în ERM-2, unde va stat cel puţin doi ani, înainte de a începe pregătirile practice pentru intrarea în zona euro, proces care va dura încă un an, astfel încât 2023 este cel mai timpuriu termen pentru adoptarea monedei unice.

Bulgaria a început acelaşi proces anul trecut şi ar putea intra în zona euro cel mai devreme în 2022.


Sursa: News.ro

Foto: Pexels