Criză politică la Chişinău: Dorin Recean, propus pentru funcţia de premier al R. Moldova

Elena Marinescu 10/02/2023 | 17:32 Ştiri
Criză politică la Chişinău: Dorin Recean, propus pentru funcţia de premier al R. Moldova

Secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, este candidatul propus vineri de preşedinta Maia Sandu pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, relatează Radio Chişinău. 

Anunţul a fost făcut de şefa statului într-un briefing de presă, după ce Natalia Gavrilița a demisionat, după un mandat de un an și jumătate. El este consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

În vârstă de 48 de ani, Recean are o experiență de peste 27 de ani în sectorul public, privat și în instituții internaționale, conform CV-ului său.

A urmat Academia de Studii Economice din Moldova, specializarea Managementul relațiilor economice internaționale, iar în perioada 1998-2000 și-a făcut studiile la Newport University (USA), filiala Belgia.

Între anii 2010-2012 a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, iar în perioada 2012-2015 a fost ministru de Interne în guvernele Filat și Leancă, fiind responsabil pentru realizarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Din 2016, Recean a lucrat în organizații și instituții internaționale, fiind consultant în domeniul analizei datelor și informației. Din 2018, predă la Universitatea Tehnică a Moldovei. Din februarie 2022, Răcean este consilier al președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.