Criză gravă la Metrorex! Angajaţii de la metrou vor lucra doar patru zile pe săptămână

Elena Marinescu 29/09/2021 | 18:40 Ştiri
Criză gravă la Metrorex! Angajaţii de la metrou vor lucra doar patru zile pe săptămână

Angajații de la metrou vor avea salariile reduse cu 20%, concomitent cu reducerea programului de lucru de la 5 zile pe săptămână la 4 zile pe săptămână.

Măsura ar urma să se aplice pe termen nedeterminat, de la 1 octombrie, potrivit unei propuneri pe care a înaintat-o directorul general Ştefan Paraschiv la negocierile cu Sindicatul (USLM).

Începând cu data de 1.10.2021 (…) tot personalul Metrorex va avea program de lucru redus de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, măsură care se aplică până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului de lucru. Pe perioada reducerii programului de lucru, de la 5 la 4 zile pe săptămână, durata zilei de lucru va fi de 8 respectiv 7 ore pe zi, conform funcţiei şi locului de desfăşurare a activităţii fiecărui salariat în parte”, se arată în propunerea conducerii Metrorex către Sindicat.

 

Scutiți de aceste tăieri ar fi, potrivit propunerii, directorul general, directorii de specialitate, șefii de serviciu, șefii de birou, consilierii directorului general, șefii și adjuncții de depou, șefii și adjuncții de secție, dispecerii centrali și de ramură și șefii de regulator, de stație salvatori și de atelier.

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat la finalul lunii ianuarie că regia, în condiţii de pandemie şi de reducere drastică a numărului de călători cu metroul, a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul de salariaţi cu 1.300, astfel că venitul mediu al salariaţilor din Metrorex a ajuns la 10.000 de lei lunar.