Criza forței de muncă. În ce domenii așteaptă managerii din România o stabilitate a numărului de angajaţi

NewMoney 28/08/2018 | 11:11 Ştiri
Criza forței de muncă. În ce domenii așteaptă managerii din România o stabilitate a numărului de angajaţi

Directorii firmelor din România se aşteaptă la o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industrie, construcţii şi servicii, până în luna octombrie, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de News.ro.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Soldul conjunctural, care indică percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

„Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +33%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +27%) şi de activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +26%)”, se arată în comunicatu INS.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În activitatea de construcţii, managerii estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +14%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii aşteaptă, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +18%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +14%).

Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, va cunoaşte o va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

 


FOTO: Guliver / Getty Images