Criza forței de muncă. Angajatorii sunt dispuși să ofere creșteri salariale de până la 15%, în 2018

NewMoney 09/08/2018 | 12:10 Ştiri
Criza forței de muncă. Angajatorii sunt dispuși să ofere creșteri salariale de până la 15%, în 2018

Criza forței de muncă îi face pe angajatori să mărească bugetele destinate pachetelor salariale. Astfel, 71% din companiile din România sunt dispuse să facă angajări pentru posturi permanente, în timp ce creșterile salariale pot ajunge până la 15%.

Companiile dispuse să mărească bugetele de salarii sunt din domenii diferite, cum ar fi  vânzări, resurse umane, IT, producţie şi marketing/comunicare, potrivit unui studiu publicat de Randstad HR Trends. Pe fondul lipsei forței de muncă, 47%  din angajatori urmăresc să recruteze angajaţi pentru posturi temporare, însă problema 94% dintre companii reclamă lipsa de calificare a candidaţilor. Astfel mai mult de jumătate din participanții la studiu spun că le oferă salariaţilor programe de formare, ca soluţie la lipsa de calificare a acestora.

„Un pachet salarial competitiv este considerat cel mai important factor în atragerea de talente de top de către 74% dintre angajatorii chestionaţi”, potrivit studiului  Randstad HR Trends.

Conform raportului, 34% dintre companii sunt dispuse să angajeze persoane sub 25 de ani, în timp ce doar 28% dintre recrutori caută studenţi.

În altă ordine de idei,  managerii de companii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a păstra sau a atrage talente pentru departamentele de vânzări (18%), HR/formare/dezvoltare (16%), IT/tehnologie (15,4%), producţie (13,5%) şi marketing/comunicare (10,3%).

În ceea ce privește fluctuația forței de muncă, angajatorii mai spun că cele mai importante motive pentru schimbarea locului de muncă sunt ofertele mai bune, în proporție de 62,3%. În 34% din cazuri plecare dintr-o firmă are ca scop avansarea în carieră.

Studiul Randstad HR Trends, România 2018 a fost realizat în perioada martie-mai 2018, pe baza unui chestionar la care au răspuns 244 de factori de decizie şi manageri de HR din diverse industrii din România.

 


FOTO: Mediafax

d